Ολυμπιακός : Τρίχες κατσαρές!

Ολυμπιακός : Τρίχες κατσαρές!

Σήκωσε «σκόνη» και ευκαιρία για «χολή» από τους γνωστούς-άγνωστους η 4αρα που δέχθηκε ο Ολυμπιακός από την Γκένκ. Πόση σημασία έχει; Ελάχιστη έως καμία την δεδομένη χρονική στιγμή. Τέτοια εποχή οι 4αρες «ξυπνάνε», στα επίσημα απαγορεύονται…

Θα αποφύγω τα κλισέ, τα τετριμμένα και βεβαίως τα αυτονόητα. Είμαι σίγουρος πως αν το σημερινό 4-0 δεν ήταν κατά αλλά υπέρ του Ολυμπιακού θα είχαμε… γλέντια για τους οπαδούς της ομάδας. Το κλίμα θα ήταν πανηγυρικό ακόμη και μια νίκη ή έστω μια πολύ καλή εμφάνιση.

Συνάμα στα σχόλια γεμάτα χολή και εμπάθεια που υπάρχουν τώρα μετά το βαρύ, έστω και φιλικό, 4-0 από την Γκενκ θα υπήρχαν και οι λογικές επισημάνσεις, του στυλ «έπαιξε πολύ καλά αλλά ακόμη είναι νωρίς», «σημασία έχει τι θα κάνει στα επίσημα», «δεν έδειξε και μεγάλο ζήλο η αντίπαλος καθώς έρχονται επίσημα ματς και κράτησε δυνάμεις» κ.λ.π. Αυτά πάνω-κάτω θα γίνονταν αν τα πράγματα ήταν αντίστροφα με το τελευταίο σφύριγμα του φιλικού στο Γκένκ.

Τώρα που η πραγματικότητα έγραψε Γκενκ-Ολυμπιακός 4-0 άρχισαν τα όργανα. Δεν κάνει ο ένας, δεν μπορεί ο άλλος, τι κάνει αυτός ο Μαρτίνς, που είναι και οι υπόλοιπες μεταγραφές, γιατί δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε, που πάμε, ποιοι είμαστε και άλλα τέτοια βγαλμένα από τραγωδία.     Και στις δύο περιπτώσεις, πολύ καλή και πολύ άσχημη η απάντηση είναι η ίδια. Τρίχες κατσαρές!

Έχουμε 21 Ιουλίου με τον Ολυμπιακό να δημιουργεί μια ομάδα από την αρχή. Δείτε την 11αδα που έπαιξε, με πολλά από τα βασικά (με το ρόστερ που έχει τώρα) στελέχη της ομάδας. Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Λάζαρος, Φέτφα, Γκερέρο. Κανείς από αυτούς δεν έπαιζε στον Ολυμπιακό την περσινή σεζόν. Μόνο οι Ομάρ, Φορτούνης, Σισέ και ο Χουτετσιώτης με ελάχιστες συμμετοχές.

Απέναντι σε μια ομάδα που μπαίνει στα επίσημα ματς μέσα στην εβδομάδα, που δεν έχει σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ της και που στο φιλικό με τον Ολυμπιακό σήμαινε φινάλε στην προετοιμασία της.

Ανέτοιμος ήταν ο Ολυμπιακός, ανέτοιμος παραμένει. Και θα συνεχίσει να είναι ανέτοιμος. Το φυσιολογικό είναι αυτό, όχι το αφύσικο. Θα πει τώρα κάποιος απλά και λαϊκά. Δηλαδή ρε φίλε μήπως να πανηγυρίσουμε κιόλας που εισπράξαμε μια ξεγυρισμένη 4αρα από την Γκενκ και θα μπορούσαμε να είχαμε φάει και άλλα;

Όχι βέβαια. Δεν τίθεται θέμα πως ο Ολυμπιακός ήταν κακός. Ανέτοιμος για να κοντράρει μια πιο έτοιμη σε όλους τους τομείς ομάδας. Δεν τίθεται θέμα πως τα προσωπικά λάθη που έγιναν έκαναν «μπαμ». Η… έμπνευση του «Φέτφα» για ντρίμπλες έξω ακριβώς από την περιοχή και το… κουτούλημα Βούκοβιτς-Σισέ που έστρωσαν τελικά την μπάλα στον αντίπαλο για το 1-0. Η στατικότατη άμυνα στο 2-0, το εξωφρενικό πέναλτι που έκανε ο Σισέ για το 3-0.

Η αδυναμία στον άξονα να ελέγξει τον ρυθμό με Μπουχαλάκη-Καμαρά αλλά και η τραγική εικόνα του Ομάρ στο δεξί άκρο της άμυνας. Η αδυναμία να συνεννοηθούν επιθετικά Φορτούνης, Λάζαρος και Φέτφα. Όλα αυτά συνέβησαν και είχαν σαν αποτέλεσμα την βαριά, φιλική πάντα ήττα.

Τέτοιες 4αρες όμως, τέτοια εποχή «βοηθάνε». Το ξέρω ότι ακούγεται κάπως αυτό που γράφω, αλλά αυτό πιστεύω. Θυμάμαι σε αυτά τα 16 χρόνια που παρακολουθώ από κοντά τον Ολυμπιακό 4αρες και 4αρες φιλικές, καλοκαιρινές. Θυμάμαι και θριάμβους, με την μπάλα να χάνεται και το κοντέρ να γράφει πολλά υπέρ του Ολυμπιακού.

Σε τι βοήθησαν ή έπληξαν αυτά τα αποτελέσματα των καλοκαιρινών αποδόσεων; Στην ουσία ελάχιστη επιρροή είχαν. Το γράφω από την αρχή της προετοιμασίας και θα συνεχίσω να το γράφω ασχέτως αποτελεσμάτων σε φιλικούς αγώνες.

Τα τεστ αυτά είναι για τον προπονητή, για να μπορέσει να δει στοιχεία και λάθη. Ο Μαρτίνς για παράδειγμα με την Γκενκ επέλεξε να έχει ψηλά την ομάδα, με συνεχές πρέσινγκ, με έξι και εφτά παίκτες κάτω από την γραμμή προς την εστία του αντιπάλου.

Δοκίμασε ένα πλάνο το οποίο είδε πως την δεδομένη χρονική στιγμή και με τον αντίπαλο αυτό που είναι καλής δυναμικής, δεν του βγήκε. Καλώς το δοκίμασε και ας το πλήρωσε η ομάδα του. Για αυτό λέγονται φιλικά τα ματς, και όχι επίσημα. Αυτό είχε δοκιμάσει πέρσι και ο Χάσι στο ματς με την Σπόρτινγκ στο Καραισκάκη. Με την διαφορά πως ήταν η 1η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα φιλικά, ειδικά σε μια νέα ομάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως ο Ολυμπιακός είναι για να συνηθίζουν οι παίκτες μεταξύ τους. Τρανό παράδειγμα ο Ποντένσε. Ο Πορτογάλος που έχει μπει τελευταίος στην προετοιμασία έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο και με την εκρηκτικότητα και την τεχνική του ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Και από τους 22 ποδοσφαιριστές. Έδωσε δύο έτοιμα γκολ, είχε 2-3 εξαιρετικές ενέργειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν πως δεν τον καταλάβαιναν οι ίδιοι οι συμπαίκτες του. Και πώς να μην τον καταλάβουν όταν μιλάμε για παίκτη από το «πάνω ράφι» με φαντασία στο παιχνίδι του και ικανό για το απρόβλεπτο όταν κάνουν μαζί του μια εβδομάδα προπονήσεις;

Τα φιλικά επίσης είναι και για να κάνουνε-με καφενείο. Να κράζουν οι οπαδοί σε ήττες σαν και αυτή, να πανηγυρίζουν σε αντίθετα αποτελέσματα. Να κάνουν και οι αντίπαλοι οπαδοί τα δικά τους και να κυλά το καλοκαιράκι βγάζοντας… πρωταθλητές όπως είθισται στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι. Ο Ολυμπιακός είναι ανέτοιμος σε πολλούς τομείς. Χρειάζεται χρόνο και δουλειά, χρειάζεται «χημεία» που δεν έχει, χρειάζεται περισσότερες αντοχές που δεν έχει, χρειάζεται και ενίσχυση που θα έχει.

Στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ σημασία έχει να πετύχει τον στόχο του. Δεν θα είναι ούτε τότε έτοιμος, όπως καμία ομάδα δεν είναι έτοιμη για καλοκαιρινούς επίσημους αγώνες. Ποντάρει όμως στην ποιότητα των παικτών που διαθέτει, σε ένα καλά κοντρολαρισμένο παιχνίδι και στην ουσία. Η ουσία είναι η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός δεν «χτίζεται» από την αρχή για να κερδίζει την Γκένκ ή την Αϊντχόβεν στα φιλικά. Αν ήταν σε μεγάλο βαθμό ίδια ομάδα με πέρσι θα ήταν και διαφορετική η προσέγγιση. Μικρότερος ο βαθμός δυσκολίας. Τώρα και ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος γιατί επιχειρείται επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς και η προσέγγιση διαφορετική.

Μην βιάζεστε λοιπόν καλοκαιριάτικα. Κάντε τα μπανάκια σας, «γεμίστε τις μπαταρίες σας» και όταν θα έρθει η ώρα για τα σημαντικά τότε θα κριθούν οι ομάδες. Και ο νέος Ολυμπιακός που σήμερα άφησε μια κακή γεύση.

Το ζητούμενο είναι να φτιάξει μια ομάδα που θα έχει διάρκεια και θα μπορέσει να πάρει το πρωτάθλημα και να κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα, όσα προηγούνται σε φιλικό επίπεδο είναι απλά «να είχαμε να λέγαμε».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ