Κλείσιμο
ΧΡΩΜΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΚΟΚΚΙΝΟ
ΠΡΑΣΙΝΟ
ΜΑΥΡΟ
ΚΙΤΡΙΝΟ
ΜΠΛΕ
Con-Troll: Γύρισε ο Παράσχος και στο Περιστέρι ετοιμάζονται για να υποδεχθούν το... 2006
NEWS:
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Επί χρήμασι…

Μια σχέση αέναη δούναι και λαβείν μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων τους. Σχέση που παράγει ενίοτε και εκατόμβες, αλλά τις ξεχνάμε στο εκάστοτε αλισβερίσι, μέχρι την επόμενη και τούμπαλιν!

Επί χρήμασι… | to10.gr

Με τη συμπλήρωση δύο 24ώρων από τον όλεθρο στο Μάτι, με την εκατόμβη των καμένων και πνιγμένων να μην μπορεί κανένας αρμόδιος να εκτιμήσει πόσο θα αυξηθεί από τον (ακόμα!) απροσδιόριστο αριθμό αγνοουμένων, η κυβέρνηση συντρετριμένη έσπευσε να ανακοινώσει τα εξής άμεσα μέτρα… «πολιτικής προστασίας», σκορπίζοντας την αισιοδοξία πως τέτοιες και παλαιότερες τραγωδίες (Πάρνηθα, Ηλεία, Μάνδρα κ.λπ.) δεν θα ξαναζήσουμε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και 5.000, λοιπόν, σε κάθε πυρόπληκτη οικογένεια (για τα νοίκια)!

Και επίδομα ανεργίας σε καθέναν εργαζόμενο επιχείρησης που κάηκε (μπορούσε να μην το πάρει, δηλαδή;)!

Και δύο μηνιάτικα σύνταξης στους κατεστραμένους συνταξιούχους!

Και να πληρώσουν την εφορία σε τρεις δόσεις (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο -από το 5χίλιαρο;)!

Και αναστολή καταβολής δόσεων, ρυθμίσεων, εισφορών ως το τέλος του χρόνου (αλλά μηνιαία τους αποπληρωμή με το ξεκίνημα του νέου έτους)!

Και 100 ευρώ ανά οικογένεια κάθε μήνα για την κάλυψη πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών αναγκών (να έχουν κινητά και mail να τους βρίσκουμε)!

Και 10.000 στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα, αλλά και δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο (τόσο αποτιμήθηκε η κάθε ζωή)!

Α, και μόρια 20% επιπλέον στους μαθητές υποψήφιους για ΑΕΙ και ΤΕΙ (γελάω διότι είναι τόσο πρόσφατη η απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας τέτοιας πρόβλεψης με αφορμή το αντίστοιχο -πλην μικρότερο, έως 10%- προνόμιο των «μαθητών πρωταθλητών στα σπορ»)!

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν με την απαραίτητη θλίψη στο ύφος, αλλά και την πρέπουσα αποφασιστικότητα (όπως σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, συνεπώς λέω να περιμένω και την γραπτή τους αποτύπωση σε ΦεΚ), σαν εκείνη του (τυχαίο το παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε αλλά αυτόν άκουσα) υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κ. Τόσκα, που είπε ότι δεν παραιτείται επειδή το ζητάει μερίδα των ΜΜΕ. Δεν με σόκαρε αυτό το αναμενόμενο, βέβαια, αλλά μια άλλη του ατάκα:

«Εγιναν εγκλήματα στο Μάτι και από μια παρθένα περιοχή έχει γίνει ένα τεράστιο αυθαίρετο» είπε! Κι αναρωτιόμουν -ως χαζός- πώς γίνεται το με υπουργική βούλα «τεράστιο αυθαίρετο» (άδικο στον χαρακτηρισμό δεν έχει, αλλά αυτό είναι άλλης στιγμής) να παίρνει… διυπουργική βούλα με άνοιγμα ειδικού λογαριασμού από την κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδας για «την ανακατασκευή των κατοικιών που καταστάφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους»!

«Αυθαίρετο», συνεπώς, που το καταριόμαστε όταν οι νεκροί και οι κατεστραμένοι φοβούμαστε ότι θα μας καταλογίσουν τις ευθύνες, αλλά και που επί χρήμασι επιχειρούμε να τους εξευμενίσουμε! Κοντολογίς, η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, μην πω και της προεπαναστατικής με τον Πασά και τους φρόνιμους -αν το χαράτσι αντεχόταν- ραγιάδες! Μια σχέση αέναη δούναι και λαβείν μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων τους. Σχέση που παράγει ενίοτε και εκατόμβες, αλλά τις ξεχνάμε στο εκάστοτε αλισβερίσι, μέχρι την επόμενη και τούμπαλιν…

ΥΓ.: Το παρακάτω το αλίευσα στο facebook! Ο συγγραφέας του είναι γεωπόνος (ΑΠΘ) και Dr αρχιτέκτονας τοπίου (MPhil, PhD Birmingham UK), πρώην γεωργικός ακόλούθος FAS/USDA και βραβευμένος δις στις ΗΠΑ! Κάντε τον κόπο, φωτίζει και εξηγεί μια ακόμα από τις πολλές πτυχές του δράματος…

ΟΤΑΝ ΦΥΤΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ (ΑΘΗΝΑ 2004) ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ….

Λεωφόρος Μαραθώνος σε δήθεν ρόλο αντιπυρικής ζώνης αλλά σε ρόλο στυγνού «φονιά»…!!

Απορούν πως πέρασε η φωτιά απέναντι, γιατί σκότωσε και γιατί κατέστρεψε…

Πέρασαν 15 χρόνια και οι κουκουναριές που φύτεψαν οι εργολάβοι δεξιά και αριστερά της λεωφόρου Μαραθώνα, έγιναν πλέον μεγάλα δένδρα….

Όποιος πέρναγε τελευταία τις παρατηρούσε, τις θαύμαζε παρατεταγμένες κατά μήκος ενώ ένα πιο παρατηρητικό μάτι έβλεπε ότι οι κόμες τους όλο και μείωναν την απόσταση των δύο άκρων της λεωφόρου…., χώρια που οι «έξυπνοι» που σχεδίασαν και τις πρότειναν τότε, τις φύτευαν εκεί που τελείωνε η επίσης φονική Χαλέπιος Πέυκη….

Δύο άκρως εύφλεκτα είδη δένδρων δίπλα δίπλα και απέναντι του δρόμου να κοιτάζονται….. Δεν χρειάζεται καμία πρωτότυπη επιστημονική εξήγηση, με 7 και 8 Μποφώρ, ο συνδυασμός αυτός κυριολεκτικά μηδένισε τον ρόλο της λεωφόρου ως αντιπυρικής λωρίδας και η φωτιά πέρασε «άνετα» με κατεύθυνση τη θάλασσα αφού μηδένισε κάθε ίχνος ζωής στο πέρασμά της….

Έτσι, ανάμεσα στα τόσα και τόσα χωροταξικά, πολεοδομικά και αναρίθμητα λάθη της πιο επιπόλαιης, της πιο απρογραμμάτιστης και πιο «ανοργάνωτης πολιτείας» του πλανήτη, ας προσθέσουμε και την λεωφόρο Μαραθώνος….

Θα μπορούσαν τότε οι φωστήρες της «Ολυμπιακής Οδοποιίας» που έσκαβαν και φύτευαν με συνοπτικές διαδικασίες ότι νάναι και όπου νάναι…, να προβλέψουν και να μεταμορφώσουν την λεωφόρο σε πραγματική αντιπυρική ζώνη φυτεύοντας, όπως έκαναν σε κάποια σημεία…., π.χ. με πλατάνια (λίγα επιβίωσαν, λόγω έλλειψης συντήρησης και φροντίδας), και με άλλα δένδρα πολύ λιγότερο εύφλεκτα και φυλλοβόλα, αποψιλώνοντας πρώτα τα φονικά πεύκα σε βάθος 40-50 μέτρων ζώνης εκατέρωθεν της λεωφόρου και αντικαθιστώντας τα με άλλα πλατύφυλλα (φλαμουριές, λεύκες, φτελιές, κουτσοπιές, κερλεουτέριες, σοφόρες, ακακίες, μουριές, πλατανομουριές, κατάλπες, προύνους, μελίες, πασχαλιές, και πολλά ακόμη…) και χωρίς βέβαια να τσιγκουνευτούν το πότισμα με σταγόνες, οπότε σήμερα θα είχαμε μια πρώτης τάξεως αντιπυρική ασπίδα όλων των οικισμών κάτω από τον δρόμο η οποία θα καθυστερούσε την φωτιά, ίσως και το πέρασμά της απέναντι, που με μια κουκουνάρα είναι θέμα δευτερολέπτων…..

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κοινό κυπαρίσσι της Μεσογείου (Cupressus sempervirens var. Horizontalis) μετά από παρατηρήσεις σε καταστροφικές πυρκαγιές στην Ισπανία παρέμεινε άκαυτο όταν ήταν φυτεμένο σε πυκνούς σχηματισμούς (π.χ. πλατιές λωρίδες και συστάδες) και λειτούργησε ως προστατευτική ζώνη…. Το φαινόμενο αποδίδεται στο γεγονός ότι το κυπαρίσσι τους θερινούς μήνες αποθηκεύει πολύ νερό στους ιστούς του και μόλις ενσκήψει φωτιά και υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλες ποσότητες νερού από τα αποθέματα του φυτού εξατμίζονται στο άμεσο περιβάλλον, γεγονός που καθυστερεί ή και παρεμποδίζει την ανάφλεξη….!!

Όλα εξαρτώνται από το πόσο σκεφτόμαστε, πόση χρήση κάνουμε της γνώσης και της επιστημονικής κοινότητας, πώς σχεδιάζουμε το περιβάλλον μας, την οδοποία, τις αναδασώσεις και την πυροπροστασία με γνώμονα τον «τόπο» (χώρο) και τον χρόνο…

Στη χώρα μας προέχει ο γενικός παντογνώστης «εργολάβος», αυτός «διαμορφώνει», αυτός κερδίζει (με χίλια δυο κόλπα) τους διαγωνισμούς ενός επίσης αναξιόπιστου Δημοσίου, αυτός αποκτά τις άδειες κατασκευής, αυτός παραποιεί τα σχέδια και περιφρονεί, κωφεύει ή παραβιάζει κατά το δοκούν τον «επιστημονικό» κανόνα όπου αυτός υπάρχει και έχει σχέση με το πράσινο και το τοπίο…. (πάντα με την ανοχή του άθλιου δημοσίου)…

Παρατηρούμε πολύ συχνά αναδασώσεις από συλλογικότητες, προσκόπους, σχολεία, κανάλια (σπάνια πλέον από τις δασικές υπηρεσίες) και βλέπουμε να φυτεύονται «ότι υπάρχει» διαθέσιμο, ξανά κωνοφόρα, ξανά εύφλεκτα είδη, ξανά τα ίδια και τα ίδια και κανένας δεν συμβουλεύει κανέναν, κανένας δεν παράγει τα κατάλληλα είδη με την σκέψη στη φωτιά και την αντιδιάβρωση, τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα, κλπ, και κανένας δεν νοιάζεται ούτε και ξέρει, αλλά ούτε και ενδιαφέρεται να μάθει.. Το μόνο που σκέφτονται είναι να ποζάρουν μπροστά στις κάμερες με ένα δενδράκι στα χέρια…. Το «περιβάλλον» που σώζει ζωές έγινε κι’ αυτό «επικοινωνιακό» εργαλείο «επώνυμων», «δημάρχων», αστέρων κάθε είδους… και ακόμα δεν κατάλαβαν ότι όταν το βιάζουν, αυτό «σκοτώνει»….!!

Όλα αυτά, μαζί με την άγνοια, την εγκληματική παραπληροφόρηση (εργολάβοι και πληροφόρηση σε τούτη τη χώρα είναι ένα και το αυτό μαγαζί…) την ανοχή στην συνδιαλλαγή, στην παρανομία, στην εξοργιστική περιφρόνηση σε καινοτομίες και στον καλό παραδειγματισμό «του τι συμβαίνει ανά τον κόσμο», συνθέτουν την «καταστροφή» και το «φονικό» που βιώνουμε κατά καιρούς και τώρα πλέον πολύ συχνότερα…, και με πάντα παρούσα την χειρότερη των ευθυνών, την πιο ένοχη και την πιο προκλητική που είναι η «πολιτική ευθύνη», όσο και να προσπαθούν να υπεκφεύγουν..!!

Σταμάτης Σεκλιζιώτης

Latest News

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από