Ξέρουν όλοι το σχέδιό του, ξέρει και πώς να το αλλάξει

Ξέρουν όλοι το σχέδιό του, ξέρει και πώς να το αλλάξει

Η «διπλή ανάγνωση» από το πρώτο δείγμα της δουλειάς του Πέδρο Μαρτίνς.

Δύο είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να έχει κανείς στη διάθεσή του για να αξιολογήσει έναν προπονητή. Το πώς ετοιμάζει την ομάδα του για να πάει στο ματς και το πώς τη διαχειρίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Φυσικά και η προετοιμασία του καλοκαιριού αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, όμως αυτό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να μπορέσει κάποιος να βγάλει συμπέρασμα, αφού τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να μη λένε πάντα την αλήθεια και τα παραδείγματα είναι αρκετά και κάποια από αυτά όχι και τόσο μακρινά.

Να μπούμε στο θέμα; Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε την τύχη να έρθει αρκετά νωρίς στη χώρα μας, καθώς έπιασε δουλειά από την άνοιξη κι ας μη μας φάνηκε. Είδε την ομάδα του σε κάποια ματς-μέχρι και τους μικρούς παρακολούθησε στο Αγρίνιο-και φρόντισε να μάθει ελληνικά με δάσκαλο στη χώρα του-όπερ σημαίνει ότι είχε μεγάλη όρεξη για διάκριση στην πρώτη εκτός Πορτογαλίας απόπειρά του.

Στην προετοιμασία και σε ότι αφορά τα… τεχνικά (κι όχι τα πρακτικά, για τους λόγους που προαναφέραμε) είδαμε να μοιράζει σε όλους εκτός από ρόλους και ευκαιρίες και το έκανε με δικαιοσύνη.  Δοκίμασε και συστήματα, ενώ δεν δίστασε να κοντράρει στα φιλικά δυνατές και πιο έτοιμες ομάδες από τη δική του.

Κι όταν ήρθε η στιγμή για τα επίσημα ματς μας επιβεβαίωσε αυτό που είχαμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε από νωρίς, ότι είναι σοβαρός προπονητής. Σπάνια οι δημοσιογράφοι πετυχαίνουν πριν από τον αγώνα την ενδεκάδα ενός καινούργιου προπονητή γιατί δεν έχουν καταλάβει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το σκεπτικό του και τον τρόπο που λειτουργεί.

Με τον Μαρτίνς όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πετύχουν και τους «11» από τη στιγμή που ο Πορτογάλος πάει με την ίδια ενδεκάδα, αυτή που δούλεψε στην προετοιμασία και τη δοκίμασε στην πρόβα τζενεράλε με την Λεγανές. Ο Γκιγιέρμε, ο Νάτχο, ο Χασάν, ο Μεριά μπορεί να ήρθαν ως «ηχηρές» μεταγραφές, όμως θα περιμένουν τη σειρά τους και θα μπούνε στην ομάδα όταν θα έρθει η ώρα τους και αν τους το επιτρέψουν ο Καμαρά, ο Μπουχαλάκης και ο Γκερέρο.

Κι όσο για το κοουτσάρισμα μέσα στο ματς; Ο Μαρτίνς επιχειρεί προγραμματισμένες αλλαγές, έχοντας τον Φετφατζίδη πίσω από τον Φορτούνη, τον Τοροσίδη μετά τον Καμαρά και τον Ανσαριφάρντ ή τον Χασάν πίσω από τον Γκερέρο. Με την Μπέρνλι κατάφερε να ηρεμήσει και να δώσει αυτοπεποίθηση στους παίκτες του μετά τη «μαχαιριά» της ισοφάρισης, ενώ στο ματς της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό δεν έχασε καθόλου χρόνο ούτε δίστασε να παραδεχθεί τα λάθη του για αυτό και έστειλε στο χορτάρι τους Μπουχαλάκη και Χασάν αντί των Τοροσίδη και Πάρντο.

Βεβαίως και όσο νικάει μία ομάδα, τότε όλα είναι καλά για τον προπονητή της, όμως και από την άλλη για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή και ο καπετάνιος από τον πάγκο.  Δεν έρχονται μόνες τους οι επιτυχίες και το δείγμα από τον Μαρτίνς μπορεί να είναι επί του παρόντος μικρό, ωστόσο δεν έχουμε λόγους για να μην το θεωρήσουμε και αξιόπιστο. Το να παρουσιάσεις μία καινούργια ομάδα σε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας και από τόσο νωρίς είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ