Να παίξουν γρήγορα αλλά πως…

Να παίξουν γρήγορα αλλά πως…

Η Εθνική έχει πρόβλημα ταχύτητας που φαίνεται από την αργή μετάβαση από το ένα μέρος του γηπέδου στο άλλο και από την έλλειψη παικτών που θα τρέξουν γρήγορα με την μπάλα στα πόδια. Επειδή τα πρόσωπα είναι τα ίδια πάνω-κάτω, δυσκολεύομαι να καταλάβω πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αν το παιχνίδι της ομάδας δεν απλωθεί στα άκρα.

To λιγότερο που μπορεί να ενδιαφέρει στα δυο ματς της Εθνικής με Ουγγαρία και Φινλανδία είναι η τύχη του Μίκαελ Σκίμπε. Ο Γερμανός τεχνικός έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει μια κανονική ομάδα με επιθετικό πλάνο ώστε το βράδυ της Παρασκευής να νικήσει την Ουγγαρία και να πιστοποιήσει την ανωτερότητά της. Ήρθε η ώρα, απέναντι σε έναν όχι ανώτερο αντίπαλο η Εθνική μας να παίξει μπάλα. Να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί και να κυριαρχήσει στο γήπεδο. Αν και δεν πρόκυπτε από πουθενά στο δυο πρώτα παιχνίδια της Εθνικής με Εσθονία και Ουγγαρία, μας είπαν πως η ομάδα έχει αλλάξει τακτική και επιχειρεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκυπτε ούτε από τον σχηματισμό ούτε από τα πρόσωπα ας μείνουμε στην παραδοχή ότι έγινε η προσπάθεια αλλά δεν στέφτηκε από επιτυχία.

Στην αρχή της εβδομάδας όταν συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά οι διεθνείς, ο Μίκαελ Σκίμπε τόνισε ότι η ομάδα πρέπει να παίξει πιο γρήγορα. Η παρατήρησή του είναι σωστή. Η Εθνική έχει πρόβλημα ταχύτητας που φαίνεται από την αργή μετάβαση από το ένα μέρος του γηπέδου στο άλλο και από την έλλειψη παικτών που θα τρέξουν γρήγορα με την μπάλα στα πόδια. Επειδή τα πρόσωπα είναι τα ίδια πάνω-κάτω δυσκολεύομαι να καταλάβω πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αν το παιχνίδι της ομάδας δεν απλωθεί στα άκρα. Βάζοντας στην εντεκάδα δυο κλασσικά δεκάρια να παριστάνουν τους εξτρέμ δεν μπορείς να το λύσεις.

Ίσως, πετυχαίνει μια καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και υψηλότερα ποσοστά κατοχής αλλά τα δεκάρια είναι για να περνάνε την μπάλα μπροστά. Όταν οι παίκτες που θα κάνουν υποδοχή είναι λιγότεροι από αυτούς που πασάρουν τότε υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα. Η απουσία του Μάνταλου που και στην ΑΕΚ παίζει σε ρόλο μέσα αριστερά δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Σκίμπε θα τον αντικαταστήσει με κάποιον εξτρέμ πολύ δε περισσότερο που ο Λάζαρος δεν έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα του τραυματισμού του. Ετσι, μοιάζει πιθανό να δούμε σε θέσεις εξτρέμ δυο παίκτες που δεν είναι: Τον Μπακασέτα και τον Πέλκα. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα της ταχύτητας δεν λύνεται.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο η Εθνική να δοκιμάσει παιχνίδι με έναν αμυντικό χαφ και παίκτη δίπλα στον Φορτούνη που θα μπορεί να κατεβάζει γρήγορα στην μπάλα. Ένα σχήμα χωρίς εξτρέμ δεν θα κάνει πιο γρήγορη και περισσότερο πιεστική της Εθνική. Ο Σκίμπε βρίσκεται μπροστά σε σπαζοκεφαλιά. Οι φορμαρισμένοι παίκτες του βρίσκονται στον άξονα και εκεί μπορεί να αποδώσουν τα μέγιστα (Πέλκας Μπακασέτας). Για να παίξει γρήγορα χρειάζεται ακραίους που δεν του περισσεύουν…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ