Θα υπάρξει και «τρίτη διάταξη»;

Θα υπάρξει και «τρίτη διάταξη»;

Το 4-2-3-1 που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός φτιάχνει τελικές και το 4-4-2 του φέρνει νίκες.

Στα πιο παλιά τα χρόνια μία από τις βασικές αφορμές για κουβέντα στα ποδοσφαιρικά στέκια την έδινε το ερώτημα αν οι παίκτες κάνουν τον προπονητή ή ο προπονητής τους παίκτες. Όπως αντιλαμβάνεστε η συζήτηση ήταν… ατελείωτη, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπήκε στην εξίσωση και η αναφορά για το «σύστημα».

Το «αρχαίο» 4-3-3 με τους αριθμούς των παικτών από το «1-11» στην πλάτη της φανέλας απέκτησε βλέπετε αρκετές παραλλαγές και ακόμη και τώρα οι προπονητές πειραματίζονται σε ότι αφορά τον σχηματισμό της ενδεκάδας τους. Τις περισσότερες φορές τη σχετική απόφαση την καθορίζουν οι παίκτες, διαμορφώνεται δηλαδή η τακτική ανάλογα με τα διαθέσιμα «όπλα», ενώ στην πιο προηγμένη εκδοχή υπάρχουν και προπονητές που επιλέγουν πρώτα το σύστημα και στη συνέχεια εισηγούνται για τη μεταγραφική ενίσχυση.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Πέδρο Μαρτίνς δοκίμασε αρκετά σχήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Σαφώς και βρήκε το 4-2-3-1, αλλά πήγε και στο 4-4-2, μας είπε και για το 4-3-3 και σε κάποια φιλικά (λίγα, είναι η αλήθεια) είχε και τακτική με τρεις αμυντικούς.

Στα επίσημα ματς των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε την ασφάλεια του 4-2-3-1 και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, αφού ο Ολυμπιακός βρήκε τα πολλά γκολ, καθώς παραβίασε επτά φορές την εστία της Λουκέρνης και τέσσερις αυτήν της Μπέρνλι ενώ είχε παθητικό τριών τερμάτων.

Δεν είχε λοιπόν λόγο να αλλάξει κάτι στο πρωτάθλημα, κατά τη διάρκεια του οποίου αντιμετώπισε το ζήτημα του «εύκολου γκολ», όπως μας έχει πει και ο ίδιος για αυτό και έβαζε δύο κυνηγούς μετά την πρώτη ώρα του αγώνα. Με βάση την αλήθεια της στατιστικής το 4-2-3-1 δίνει στον Ολυμπιακό περισσότερες τελικές και το 4-4-2 του φέρνει τις νίκες. Και από τα δύο περισσεύουν κάποιοι παίκτες, από τη στιγμή μάλιστα που οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν και τόσους πολλούς στο χώρο της μεσαίας γραμμής και θα πρέπει να τους αξιοποιήσουν, όμως δεν μας έχει δείξει ο Πέδρο αν κρατάει ακόμη στην ατζέντα του και το 3-5-2.

Το βέβαιο είναι ότι για να σκοράρει με μεγαλύτερη άνεση ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προκύψουν περισσότερες ερυθρόλευκες φανέλες στην αντίπαλη περιοχή, ώστε να αυξηθεί και ο βαθμός δυσκολίας για την αποστολή της (απέναντι) άμυνας.  Και στις πιο παλιές αναφορές μας είχαμε σημειώσει, αν θυμάστε, ότι θεωρούμε υπερβολή να κρατάει τετράδα στην άμυνα ο Ολυμπιακός για την κόντρα μπάλα του αντιπάλου, όμως ο Μαρτίνς είναι γεγονός ότι ανεβάζει ψηλά τους πλάγιους μπακ, και τον Ομάρ και τον Τσιμίκα και ζητάει από τους εξτρέμ (Ποντένσε, Λάζαρο, Φετφατζίδη) να κόβουν μέσα, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αυξάνονται οι επιλογές στην επίθεση.

Θα υπάρξει άραγε, τρίτο σύστημα, για τον Ολυμπιακό όταν αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα, με δεδομένο ότι τώρα πια είναι διαθέσιμος και ο Τουρέ ενώ οι Γκιγιέρμε και Νάτχο βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση;  Στα προσεχώς θα μας δοθεί η απάντηση, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Μαρτίνς είναι αρκετά τολμηρός, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι έστειλε να παίξει στο Μιλάνο την ενδεκάδα που αντιμετώπισε τον Λεβαδειακό στο κύπελλο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ