Ο διαφορετικός Φορτούνης και το «άγγιγμα» του Μπλατ!

Ο διαφορετικός Φορτούνης και το «άγγιγμα» του Μπλατ!

Ο Κώστας Φορτούνης έδειξε τον δρόμο, δεν έπαιξε με την νοημοσύνη μας και απέδειξε με έργα όχι μόνο λόγια πως αναγνώρισε το λάθος του. Ο Φορτούνης που τον «βγάζουν στην σέντρα» με κάθε λογής αφορμή «απάντησε» και απέδειξε πως είναι διαφορετικός. Όπως ένα πράγμα και ο φετινός Ολυμπιακός του Μπλατ για να το συνδέσω…

Είναι από τους… αγαπημένους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού (και) για τους… απέναντι. Η κριτική που έχει δεχθεί είναι σφοδρή. Ακόμη και για το χάλι της Εθνικής ομάδας «κατηγορήθηκε». Γιατί αντέδρασε με νεύρα όταν ο Πέλκας στην Φινλανδία δεν του έδωσε την πάσα για να βγει τετ α τετ αλλά προτίμησε να σουτάρει σπαταλώντας μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο πανηγυρισμός του μετά το απίθανο γκολ που έβαλε έγινε «σημαία» για νέο γύρο επιθέσεων προς αυτόν.

Από τις λίγες φορές βεβαίως που η αφορμή ήταν αληθινή καθώς όντως είχε ξεφύγει από τα όρια με την ατάκα που ξεστόμισε προς την εξέδρα. Ήταν η πρώτη του φορά, προφανώς πιεσμένος και από τα μπινελίκια που ακούει από την εξέδρα (όπως δυστυχώς οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ανεξαρτήτως φανέλας που φορούν) ξέσπασε και ξέφυγε.

Έχει ακούσει και έχει διαβάσει στην ερυθρόλευκη καριέρα του έως τώρα… τέρατα! Οι «φωστήρες» του ποδοσφαίρου μας τον μετέτρεψαν σε… Πεφτούνη (την ώρα που οι «δικοί» τους όταν πέφτουν αναδυκνείουν την… κλάση τους), τον «έβγαζαν στην σέντρα» με κάθε λογής αφορμές, συνήθως ξεπερνώντας τα όρια της εμπάθειας. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι προσωπικό. Απλά η φανέλα που φορά είναι που ενοχλεί. Και συνάμα το γεγονός ότι πρόκειται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και συνάμα καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή τα τελευταία χρόνια.
Ο Ολυμπιακός είναι το θέμα και για αυτό ο ίδιος βρίσκεται συχνά-πυκνά στο στόχαστρο των… απέναντι.

Δεν θεωρώ βεβαίως πως διαθέτω το «αλάθητο του πάπα» ούτε τα πιστεύω μου είναι πάντα τα σωστά. Μπορεί να έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό, μπορεί να μην είναι εμπάθεια αλλά σκληρή κριτική. Όλοι κρινόμαστε άλλωστε για όσα λέμε και γράφουμε. Ούτε βεβαίως έχω την δύναμη ούτε σίγουρα την διάθεση να το παίξω… αστυνομία Τύπου. Μακριά από μένα όλα αυτά, σεβόμουν και σέβομαι πάντα τις απόψεις του καθενός και ας είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μου.

Η ιστορία όμως του πανηγυρισμού του Κώστα Φορτούνη, περί ου ο λόγος, μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ και της τιμωρίας του μας δείχνει πολλά.

Η «ανθρωποφαγία» ανάλογα με τις προτιμήσεις μας είναι αυτή που ενοχλεί. Τι θα γινόταν σήμερα αν στη θέση του Φορτούνη ήταν κάποιος άλλος, ακόμη και ένας βοηθός διαιτητή που… έχασε ένα οφσάιντ 2,5 μέτρα και με την λάθος απόφαση του έκρινε ένα Κύπελλο; Τι είχε αλήθεια συμβεί όταν τότε ο συγκεκριμένος βοηθός είχε ζητήσει συγγνώμη και είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση; Ρητορικές οι ερωτήσεις.

Εδώ ο «στόχος» είναι ο Φορτούνης του Ολυμπιακού άρα όταν κάνει λάθος ή όταν βρίσκουμε αφορμές να τον «κοπανάμε», τον «κοπανάμε» αλύπητα.

Όταν όμως ο ίδιος ο Φορτούνης με τις πράξεις του και όχι απλά τα λόγια δείχνει πως είναι διαφορετικός από τους άλλους, στην δύσκολη στιγμή όχι την εύκολη τότε «σφυρίζουμε» αδιάφορα.

Όπως καλή ώρα στην απολογία του Φορτούνη για την αντίδραση του στο ΟΑΚΑ μετά το γκολ που πέτυχε. Τι είπε ο Φορτούνης, μέσω του δικηγόρου του Ολυμπιακού; Ζήτησε συγγνώμη και συνάμα ζήτησε να τιμωρηθεί όπως του αρμόζει σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Δεν είπε αυτά για παράδειγμα: «Πανηγύρισε έντονα το γκολ. Και άλλες φορές έχει πανηγυρίσει έντονα. Το περιστατικό υπέπεσε και στην αντίληψη του διαιτητή και του 4ου διαιτητή. Η δίωξη είναι απαράδεκτη. Για το ίδιο περιστατικό τιμωρήθηκε ο ΟΦΗ γιατί είχε αντιπαράθεση με τον Πασχαλάκη. Όταν και ο 4ος και ο παρατηρητής και ο πρώτος γράφουν το περιστατικό σημαίνει ότι το είδαν και εκτίμησαν ότι πειθαρχικά δεν είναι ελεγκτέα η στάση του».

Ποιος τα είπε αυτά; Ο κ. Μπίρδας, δικηγόρος του ΠΑΟΚ για την απολογία του Πασχαλάκη. Τότε στο ματς με τον ΟΦΗ στην Κρήτη ο Πασχαλάκης είχε γυρίσει μετά το γκολ του ΠΑΟΚ και είχε βρίσει τους οπαδούς του ΟΦΗ. Όσο ξεκάθαρα είδαμε στον τηλεοπτικό φακό το «μπινελίκι» του Φορτούνη άλλο τόσο είδαμε και αυτό του Πασχαλάκη. Η αντιμετώπιση όμως ήταν διαφορετική. Το έχω ξαναπεί, πως η δουλειά των δικηγόρων είναι αν χρειάζεται να κάνουν το άσπρο μαύρο για να γλιτώσουν ότι μπορούν. Όπως ο δικηγόρος της ΑΕΚ που είπε πως η ρίψη μολότοφ δεν είναι βιαιοπραγία.

Το ζήτημα όμως είναι πως ο Φορτούνης ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το λάθος που έκανε. Ήταν η πρώτη φορά που ξέφυγε στην καριέρα του όμως δεν έψαξε για δικαιολογίες, δεν χρησιμοποίησε το «λευκό μητρώο» του.

Τιμωρήστε με είπε και σε 1,5 λεπτό έκλεισε η απολογία του. Και τιμωρήθηκε όπως έπρεπε. Θα μπορούσε και αυτός να ζητήσει να γίνει το άσπρο-μαύρο. Να πει ο δικηγόρος, καλή ώρα όπως ο Νάβας της ΑΕΚ ότι με τα δύο μεσαία δάκτυλα του υψωμένα προς τον κόσμο του Ολυμπιακού έδειχνε το σκορ που ήταν τότε 1-1. Δεν το έκανε, και μαγκιά του, γιατί το εύκολο είναι να καταδικάζεις κάποιον για ένα λάθος που έκανε με τους σφυγμούς στα 200 και την ένταση στο φουλ.

Προφανώς όσοι βιάζονται να το κάνουν δεν το έχουν… τιμήσει το τόπι πιτσιρικάδες. Αγνοούν βασικά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Προσέξτε, δεν αθωώνω τον Φορτούνη και τον κάθε Φορτούνη που ξεφεύγει παρότι είναι… υποχρεωμένος να ακούει τα πάντα από την εξέδρα.

Και είναι αλήθεια πως δεν θυμάμαι παρόμοια κατάσταση σε απολογία ποδοσφαιριστή ή ομάδας τα τελευταία χρόνια. Δεν το έψαξα και με μανία βέβαια αλλά συνήθως ακούμε «τέρατα» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο «Φορτού» λοιπόν έκανε την αρχή και μακάρι να τον ακολουθήσουν και άλλοι. Ώστε να μην παίζουν με την νοημοσύνη μας.

Πάμε και στο μπασκετάκι που για ένα ακόμη πολύ δύσκολο ματς μας «γέμισε». Ο Ολυμπιακός στην Βιτόρια ήταν απολαυστικός, πήρε μια ακόμη σπουδαία νίκη και έκανε το 2 στα 2 με δύο εντυπωσιακά διπλά σε έδρες που ομάδες που θέλουν να έχουν το αβαντάζ μόνο εύκολο δεν θα είναι να περάσουν.

Το «άγγιγμα» του Μπλατ στο νέο Ολυμπιακό είναι εμφανέστατο από το νέο ρόλο στον εκπληκτικό Σπανούλη έως την «χημεία» μιας ομάδας που σε μεγάλο βαθμό «χτίζεται» από την αρχή. Προφανώς και θα έρθουν και τα δύσκολα, όπως ήρθαν στο τελευταίο 10λεπτο (παίζουν και οι άλλοι άλλωστε, ειδικά όταν είναι υψηλού επιπέδου σε μια πολύ δυνατή ομάδα) όμως ο Ολυμπιακός δείχνει από νωρίς πως είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

Με σύγχρονο μπάσκετ που δεν στοχεύει στους… 50 δικούς του πόντους και τους 49 του αντιπάλου, με μπάσκετ πρωτοβουλίας και κυριαρχίας ο Ολυμπιακός «φτιάχνει» με το… καλημέρα τον κόσμο του και δημιουργεί τις μεγάλες προσδοκίες που πάντα άλλωστε έχει ως στόχο.

Για να φτάσει ψηλά, εκεί που αξίζει και εκεί που μπορεί. Και το τελευταίο είναι το σπουδαιότερο. Με την Αρμάνι αύριο θα έχει ένα ακόμη δύσκολο ματς. Ο δρόμος άλλωστε είναι μακρύς, η παρουσία όμως του Ντέιβιντ Μπλατ εγγυάται για το μέλλον του Ολυμπιακού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ