Ο άξονας «μίλησε» στο Μόναχο

Ο άξονας «μίλησε» στο Μόναχο

Τα διδάγματα για την ΑΕΚ από όσα είδαμε στην Αλιάνζ Αρίνα και ένα πέναλτι… Μπάγερν.

Ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει μια εφιαλτική βραδιά στο Μόναχο. Αυτός είναι ο κανόνας για τις ελληνικές ομάδες, απέναντι σε τέτοια τεράστια κλαμπ. Νοέμβρη του 2015 είχε πάει και ο Ολυμπιακός στην «Αλιάνζ Αρίνα», έγραψε 4 το κοντέρ και η Μπάγερν έπαιζε και σχεδόν για ένα ημίχρονο με 10 παίκτες.

Η ΑΕΚ κατάφερε να είναι και χθες βράδυ, όπως και στο ΟΑΚΑ αξιοπρεπέστατη κόντρα στους βασικούς της Μπάγερν και δίχως να έχουν προκριθεί. Τα δύο τελευταία κρατήστε τα. Απέναντι σε μια ποδοσφαιρική μηχανή κατάφερε να σταθεί επάξια η ΑΕΚ, να «τσουλήσει» το σχήμα του Ουζουνίδη και να μείνει πίσω στο σκορ από ένα πέναλτι που δόθηκε επειδή ήταν η Μπάγερν και ο Λεβαντόφσκι και λίγα κλαμπ στην Ευρώπη παίρνουν κάτι αντίστοιχο. Και όταν η Μπάγερν βάζει πρώτη το γκολ, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Για μια ελληνική ομάδα «βουνό».

Ίσως μετά το 1-0 η μισή… Ελλάδα να περίμενε διασυρμό, αλλά δεν χάρηκε. Ισως ευχόντουσαν και ιστορικό ρεκόρ, αλλά αυτό δύσκολα «σπάει». Η ΑΕΚ για ελληνική ομάδα με… ελληνικά στάνταρ, στάθηκε ικανοποιητικά. Δεν πανηγυρίζει, δεν κλαίει.

Και επειδή τα ματς της ΑΕΚ στο Champions League με τον όμιλο που συμμετέχει είναι «Γολγοθάς», η στόχευση πλέον πρέπει να επανέλθει στα ελληνικά δεδομένα.

Δεν θα σταθώ στα τρία στόπερ του Ουζουνίδη, διότι πολύ-πολύ δύσκολα θα το δούμε ξανά. Θα σταθώ στην τριάδα στον άξονα και δη στην παρουσία του Μάνταλου μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ. Μια παρουσία που έδειξε πολλά. Έδειξε ότι ο Μάνταλος εκεί, με βοήθειες, δίνει περισσότερα. Διότι δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει εξτρέμ. Η θέση του είναι εκεί. Το ξέρει και ο ίδιος. Και είτε με δύο αμυντικά χαφ εκεί, είτε με ένα για να παίξει οκτάρι, ο Μάνταλος σιγά-σιγά πρέπει να αρχίσει να μετατοπίζεται τώρα που οι εξτρέμ που έλειπαν επιστρέφουν (Μπογέ, Αλμπάνης, Γιαννιώτας). Ο αρχηγός της ΑΕΚ έδειξε πιο ξεκούραστος, πιο δυνατά τρεξίματα σε μικρό χώρο και περισσότερες βοήθειες στο σύνολο. Έτσι βοηθήθηκαν και οι Σιμόες-Γαλανόπουλος που είχαν πιο καθαρό μυαλό και φρέσκα πόδια και δεν έτρεχαν για 5-6 στο κέντρο. Αυτή η εικόνα άρεσε πολύ στον Ουζουνίδη και από ότι αντιλήφθηκα από το ύφος του θα τον δούμε τον Μάνταλο σύντομα στο… πεδίο ευθύνης του.

Χώροι για να κάνει φάσεις η ΑΕΚ είχε. Πνευμόνια και ακραίους δεν είχε, τον Κλωναρίδη που θα μπορούσε να δημιουργήσει ρήγματα δεν είχε. Το 3-5-1-1 για να κάνει… δουλειά, θέλει πολλή δουλειά, ώρες εργασίας στο γήπεδο και αυτοματισμούς. Προφανώς και η ΑΕΚ δεν είχε όλα αυτά σε ένα τέτοιο σχήμα. Και το σχέδιο αυτό ανασύρθηκε για να περάσει η βραδιά όσο το δυνατόν αναίμακτα. Και την έκανε τη δουλειά του.

Κρατάω και την εικόνα του Πόνσε με τον Λαμπρόπουλο. Πάλεψαν απέναντι σε θηρία με φοβερά ποδοσφαιρικά κορμιά και τα πήγαν καλά. Τύχη δεν είχαν μόνο.

Ο Μπάρκας πιθανότατα χθες βράδυ… έβαλε την σφραγίδα πώλησης του. Είτε το καλοκαίρι, είτε το μεθεπόμενο, ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας θα βρίσκεται σε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ. Είναι πορτιέρε top class και τέτοιους οι ομάδες δεν τους αφήνουν και τους… καλοπληρώνουν. 10+.

Για το τέλος άφησα την παραφωνία του ματς. Ο Τσόσιτς και στο ματς εκτός 1-2 φάσεων δεν μου άρεσε, δεν μπαίνει στο πνεύμα του ματς και δεν συγχρονίζεται με τον ρυθμό. Γενικά πιστεύω ότι φέτος δεν είναι καλά και το δείχνει. Αυτό που έκανε με τον Χουλτ ήταν απαράδεκτο. Ζήτησε συγγνώμη, αλλά παραμένει απαράδεκτος. Ο Χουλτ είναι διαμάντι, εντός και εκτός γηπέδου. Προχωράμε…

Προφανώς και στο ματς με τον Ατρόμητο υπάρχουν οι υψηλές απαιτήσεις για να πάρει η ΑΕΚ το ματς και να πάει ήρεμη στη διακοπή. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόβλημα. Στο επόμενο ευρωπαϊκό ματς με τον Αγιαξ οι απαιτήσεις θα έχουν και… βαθμό ή βαθμούς.

ΥΓ: Το γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου είναι ένα κόσμημα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Από τον περιβάλλοντα χώρο, τους εσωτερικούς, τις παροχές, την ατμόσφαιρα, τη διαρρύθμιση. Οι 4.000 φίλοι της ΑΕΚ ήταν στο τρίτο διάζωμα και έκαναν… παιχνίδι στην εξέδρα, αφήνοντας τος Γερμανούς με τα κινητά στα χέρια. Άψογοι σε όλα τους.

ΥΓ1: Ο Ουζουνίδης, με τα τωρινά δεδομένα, έχει την στήριξη της διοίκησης. Δεν γίνεται καν κουβέντα. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο πλάνο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ