Η ξεχωριστή περίπτωση του Γιασίν Μεριά

Η ξεχωριστή περίπτωση του Γιασίν Μεριά

Ο «άγνωστος» που μπήκε με το «καλημέρα» στην 11άδα, εντυπωσίασε, «εξαφανίστηκε», αλλά θα επανέλθει. Η πίστη του Ολυμπιακού στις δυνατότητες του Τυνήσιου, η άποψη των παικτών πως «είναι ο καλύτερος» και οι προτάσεις από την Αραβική Χερσόνησο.

Ξεκίνησε τη χρονιά βασικός. Μπήκε με το «καλημέρα» στην 11άδα του Πέδρο Μαρτίνς και έδειξε ότι διαθέτει την ποιότητα, το ταλέντο, αλλά και την προσωπικότητα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην άμυνα του Ολυμπιακού. Ενας σπάνιος συνδυασμός σωματικών προσόντων, τεχνικής και ταχύτητας, που δεν σε αφήνει αδιάφορο. Με τον Γιασίν Μεριά, όχι απλά να μην αφήνει αδιάφορους τους Ερυθρόλευκους, αλλά να θεωρείται ως μία πρώτης γραμμής ανακάλυψη. Ως ακόμη μία σπουδαία ανακάλυψη του ερυθρόλευκου σκάουτινγκ. Όχι από κάποιο προβεβλημένο πρωτάθλημα, αλλά απευθείας από τη Σφαξιέν της Τυνησίας.

Από την πρώτη στιγμή ο Μεριά έδειξε ότι είναι παίκτης-αποκάλυψη για τον Ολυμπιακό. Και πράγματα είναι. Διότι, δεν περιμένεις ποτέ ότι θα βρεις στην Τυνησία, στα 25 του χρόνια, ένα τόσο ποιοτικό ποδοσφαιριστή, με τόσο μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Ο Ολυμπιακός τον βρήκε. Και κόντρα στα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει καμία διάθεση να τον αφήσει να φύγει και να μην εκμεταλλευτεί τα προσόντα του.

Πράγματι, ο Μεριά δεν είναι στα πλάνα του Μαρτίνς εδώ και σχεδόν δύο μήνες και συγκεκριμένα μετά το τραυματικό παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ένα ματς που άλλαξε δραστικά τις επιλογές του Πορτογάλου, έφερε στο προσκήνιο άλλους παίκτες και γενικώς προκάλεσε ένα ντόμινο εσωτερικών αλλαγών, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας. Ο Μεριά πράγματι μπήκε στο περιθώριο, αλλά όχι επειδή δεν είναι καλός παίκτης ή επειδή δεν υπολογίζεται. Μπήκε στο περιθώριο, επειδή ο Ολυμπιακός είδε την αγωνιστική «έκρηξη» του Σισέ, αλλά και επειδή ο προπονητής έχει αποφασίσει πως ο Γιάγκος Βούκοβιτς είναι ο ηγέτης της άμυνας και αυτό δεν αλλάζει, μέχρι νεωτέρας.

Ο λόγος που Μεριά δεν έχει πάρει συμμετοχή από την 1η Νοεμβρίου, βεβαίως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι επέστρεψε τραυματίας από τα δύο παιχνίδια της εθνικής Τυνησίας με Αίγυπτο και Μαρόκο. Με αποτέλεσμα να χάσει έδαφος και να πασχίζει ξανά να βρει τον καλό του εαυτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διάφορες φήμες περί παραχώρησής του, τώρα, αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν καμία διάθεση να τον παραχωρήσουν, είτε με μεταγραφή είτε δανεικό, τον Ιανουάριο. Παρότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά εύκολο και προσοδοφόρο, καθώς υπάρχει πλήθος ομάδων από την Αραβική Χερσόνησο, που θα πλήρωναν πολύ περισσότερα από τα περίπου 1,8 εκατ. ευρώ που έδωσε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι. Διότι γνωρίζουν καλά περί τίνος πρόκειται. Γνωρίζουν ότι ο βασικός στόπερ της Εθνικής Τυνησίας, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χώρας του στο πρόσφατο Μουντιάλ. δεν είναι παίκτης της σειράς. Τουναντίον.

Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει προσέγγιση στους ποδοσφαιριστές του. Λειτουργεί ποδοσφαιρικά και αντιλαμβάνεται πως ένας παίκτης που κάνει μία τόσο μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του και στον τρόπο παιχνιδιού που είχε συνηθίσει, χρειάζεται τον χρόνο του. Και θα του τον δώσει. Όχι… χαριστικά, βεβαίως, αλλά διότι ο Μεριά είναι παίκτης που έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλους. Με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να τον χαρακτηρίζουν ως «τον καλύτερο αμυντικό που έχουμε». Και δεν το λένε γιατί είναι… φίλοι του ή έχουν καλή σχέση μαζί του. Με το ζόρι 5-6 λέξεις αγγλικών μιλάει ο Μεριά. Το λένε γιατί αυτό βλέπουν στις προπονήσεις και στα παιχνίδια.

Σύμφωνα με μία άποψη, το βασικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού θα έπρεπε να είναι ο Σισέ με τον Μεριά. Αλλά από τη στιγμή που ο Βούκοβιτς πραγματοποιεί σούπερ χρονιά και χαίρει της εμπιστοσύνης του προπονητή του, δικαίως είναι βασικός. Ωστόσο, το προσόν του Μεριά με την μπάλα στα πόδια και οι πάσες του, είναι κάτι που δεν το έχει άλλος παίκτης των Πειραιωτών. Με το κάθετο παιχνίδι του… playmaker Τυνήσιου, να αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα του Ολυμπιακού στους πρώτους μήνες της σεζόν.

Ο Γασίν Μεριά είναι μία επένδυση που ο Ολυμπιακός δεν θα «πετάξει». Είναι ένας παίκτης που θα πάρει πάλι ευκαιρίες τη φετινή σεζόν και μην εκπλήξει κανέναν εάν κερδίσει πάλι θέση βασικού στόπερ στους Ερυθρόλευκους. Για αυτόν τον λόγο οι Πειραιώτες δεν σκοπεύουν να τον αφήσουν να φύγει, ούτε για τη Σαουδική Αραβία ούτε για κάποια από τις αρκετές ομάδες που είναι έτοιμες να τον κάνουν δικό τους, εάν ο Ολυμπιακός του ανοίξει την πόρτα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ