Απόψε παίζει την πρόκριση του

Απόψε παίζει την πρόκριση του

Τελικός, ματς χωρίς αύριο, παιχνίδι ορόσημο. Όπως και αν χαρακτηρίσει κανείς το αποψινό συναπάντημα του τριφυλλιού με τον Σάρας και την ομάδα του μέσα θα έχει πέσει. Πραγματικά σήμερα στο Κάουνας οι δύο μονομάχοι παίζουν, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, την ύπαρξη τους. Ο νικητής συνεχίζει να ελπίζει σε πρόκριση, ενώ ο χαμένος χάνεται.

Έτσι όπως τα έκανε καλά να πάθει. Ο Παναθηναϊκός, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, κινδυνεύει να μείνει εκτός οκτάδας, να μην βρεθεί σε φάση play- off. Μπορεί από το 2012, την τελευταία χρονιά του Ζοτς στον πάγκο, να αγνοεί τι σημαίνει Final- Four, όμως ποτέ δεν έμεινε εκτός τελικής οκτάδας.

Η τραγική του φετινή πορεία στο πρώτο γύρο της διοργάνωσης τον έχει φέρει στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν σήμερα χάσει στο Κάουνας από την Ζάλγκιρις, να πέσει κιόλας σε αυτόν τον γκρεμό. Ήττα απόψε θα ισοδυναμεί με καταστροφή. Σίγουρα, ακόμα και σε αυτό το σενάριο, θα υπάρχουν μαθηματικές ελπίδες για την πρόκριση στην οκτάδα, όμως πρακτικά- και με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί- οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος των πρασίνων.

Η έλευση του Ρικ Πιτίνο δεν βελτίωσε τις εκτός έδρας επιδόσεις της ομάδας στην Euroleague. Οι πράσινοι έχασαν με κάτω τα χέρια στον Πειραιά, από τον αιώνιο αντίπαλο τους, αλλά και στην Βαρκελώνη από την Μπάρτσα. Μπορεί να το πάλεψαν περισσότερο από άλλα ματς μακριά από την Αθήνα, όμως, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και ήταν πάλι το ίδιο, η ήττα. Το τριφύλλι ταξίδεψε στη Λιθουανία έχοντας στο μυαλό του ότι υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα, η νίκη.

Η ομάδα του Σάρας έχει ήδη κερδίσει μια φορά φέτος τον Παναθηναϊκό, στο Ο.Α.Κ.Α για τον πρώτο γύρο, όποτε αν ντουμπλάρει τις επιτυχίες της θα έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση ισοβαθμίας. Οι παίκτες του Αμερικανού προπονητή ξέρουν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αν θέλουν να περάσουν στην επόμενη φάση. Ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης για να έχει ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης στα νοκ- άουτ θα πρέπει να πάρει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του μέχρι το τέλος της regular season και από κει και πέρα να κάνει το λιγότερο τρεις νίκες εκτός συνόρων.

Το ερώτημα είναι μπορεί; Με βάση τα έως τώρα πεπραγμένα του μάλλον όχι. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έβαλε βαθιά το χέρι στη τσέπη αυξάνοντας το ισχύον μπάτζετ και αποκτώντας παίκτες σε θέσεις που η ομάδα χώλαινε.

Αποκτήθηκαν έτσι οι Σον Κιλπάτρικ για την περιφέρεια και ο παλιός γνώριμος Άντριαν Πέιν για την γραμμή ψηλών. Αρκεί όμως αυτή η προσπάθεια;

Αγωνιστικά είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός μόνο ενισχυμένος μπορεί να βγει από αυτές τις κινήσεις. Ο Κιλπάτρικ θα του δώσει σκορ, καλύτερο μακρινό σουτ και περισσότερες επιλογές στα γκαρντ, εκεί όπου μετά και τον τραυματισμό του Λάνγκφορντ υπήρχε λειψανδρία, ενώ και ο Πέιν αναμένεται να βοηθήσει στον τομέα των ριμπάουντ, στοιχείο που έχει πληγώσει τους πράσινους σε αρκετά φετινά ματς.

Στη Ζαλγκίρειο Αρένα βέβαια θα βρίσκεται μόνο ο πρώτος. Ο δεύτερος, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κόουτς, είναι ακόμα πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και θα απαιτηθεί χρόνος για να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Το παιχνίδι σήμερα θα πρέπει να πάρουν οι παλιοί και οι προσωπικότητες που διαθέτει το τριφύλλι στο ρόστερ του. Καλάθης, Γκιστ από τη μία και Κιλπάτρικ από την άλλη θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο για την έκβαση του ματς.

Ο Πιτίνο περιμένει και από τους Παππά και Παπαπέτρου να βγουν μπροστά τώρα στα δύσκολα. Ο τελευταίος ειδικά διανύει και περίοδο φόρμας. Σημαντική και η επιστροφή του Θανάση που δίνει τεράστια ενέργεια στην άμυνα με το πάθος και την αθλητικότητα που τον διακρίνει.

Τι πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός; Που θα κριθεί η αναμέτρηση; Ερωτήματα κλασικά και συνήθη, όχι όμως και εύκολων απαντήσεων. Στο πρώτο κυρίως δύο πράγματα. Να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ και να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον Ντέιβις. Οι γηπεδούχοι «ακουμπούν» πολλές μπάλες στον Αμερικανό σέντερ και παίρνουν αρκετούς πόντους από αυτόν.

Εάν τον βγάλεις εκτός ρυθμού τότε έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα για να φύγεις νικητής από την πιο θορυβώδη έδρα της Ευρώπης. Στο δεύτερο θα πόνταρα στο γεγονός ότι φέτος οι Λιθουανοί δεν έχουν τον γκαρντ που κάνει τη διαφορά, όπως για παράδειγμα πέρυσι ο Πάνγκος. Οι παίκτες που επέλεξαν για να τον αντικαταστήσουν κινούνται σε ρηχά νερά και σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο παρεμβατικοί στο παιχνίδι της ομάδας τους, όπως ο προκάτοχος τους.

Σε γενικές γραμμές απαιτείται συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του ματς, δεν αρκεί δηλαδή ένα καλό δεκάλεπτο, να παγώσει νωρίς χρονικά η ατμόσφαιρα στο γήπεδο και να μπουν τα μακρινά σουτ. Νικάς απόψε και πας πιο ήρεμος κι χαλαρός στο Τελ – Αβίβ σε μια εβδομάδα κόντρα στην εξαιρετικά φορμαρισμένη Μακάμπι του Σφαιρόπουλου. Χάνεις και πας με την πλάτη στο τοίχο.

Εάν θέλεις να προκριθείς πρέπει να βγάλεις και εγωισμό μακριά από το σπίτι σου. Στο φινάλε αν δεν μπορείς να κάνεις και μια δυο τέτοιες νίκες εκτός δεν σου αξίζει και να περάσεις. Καλή επιτυχία στους πράσινους και τα λέμε μετά..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ