Περί Fair Play (VIDS)

Περί Fair Play (VIDS)

Ορεξη να έχουμε να ασχολούμαστε και το ελληνικό ποδόσφαιρο-και όχι μόνο- μπορεί να μας δώσει όση τροφή για σκέψη και για… γκρίνια χρειαζόμαστε! Το γκολ του Παναθηναϊκού στη Λαμία, την ώρα που ο Βάντερσον ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, έρχεται να αναδείξει για ακόμα μία φορά τα «κενά» και τις «τρέλες» που υπάρχουν στους κανονισμούς […]

Ορεξη να έχουμε να ασχολούμαστε και το ελληνικό ποδόσφαιρο-και όχι μόνο- μπορεί να μας δώσει όση τροφή για σκέψη και για… γκρίνια χρειαζόμαστε! Το γκολ του Παναθηναϊκού στη Λαμία, την ώρα που ο Βάντερσον ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, έρχεται να αναδείξει για ακόμα μία φορά τα «κενά» και τις «τρέλες» που υπάρχουν στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου και οι οποίες μπορεί να μπερδέψουν κόσμο, να εξαγριώσουν ποδοσφαιριστές και γενικότερα να… ταλαιπωρήσουν το άθλημα.

Ασφαλώς στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι ο κανονισμός για το χέρι! Ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς αναφέρει και ακόμα κι αυτοί δυσκολεύονται να τον καταλάβουν ή ακόμα και να τον εφαρμόσουν. Ο καθένας λέει «το κοντό του και το μακρύ του» τη στιγμή που γραμμένο είναι το εξής: «Παράβαση θεωρείται όταν ένας ποδοσφαιριστής έχει πρόθεση να βρει τη μπάλα με το χέρι». Μέχρι εδώ είμαστε εντάξει. Πάμε λοιπόν παρακάτω. Πως καταλαβαίνει κανείς αν υπάρχει σκοπιμότητα;; Έλα ντε! «Θα πρέπει να εξετάζεται η απόσταση του αντιπάλου από τη μπάλα», γράφει ο κανονισμός χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Για να θεωρηθεί ακούσιο θα πρέπει να είναι.. εκατοστά; Ένα μέτρο; Δύο μέτρα; Πόσο επιτέλους και γιατί δεν μπαίνει άραγε και σε λογαριασμό η ταχύτητα της μπάλας; «Το χέρι του δεν ήταν σε φυσιολογική θέση» είναι μία ανοησία που ακούμε εδώ και χρόνια ξανά και ξανά. Και που ξέρεις εσύ ρε μεγάλε ποια είναι η φυσιολογική θέση του χεριού σ’ ένα tackling που ο ποδοσφαιριστής πάει με τα… χίλια; Πως γνωρίζεις με τόση ακρίβεια την μηχανική του σώματος σ΄ ένα ψηλό άλμα για κεφαλιά, όταν τα χέρια είναι αυτά που είτε δίνουν ώθηση είτε διατηρούν την ισορροπία του σώματος στον αέρα; Απλά δεν το ξέρει κανείς!

Τα ίδια πάνω κάτω ίσχυαν και στην περίπτωση του fair play το οποίο θα έπρεπε κι αυτό να μπει άμεσα σε καλούπι για να μην δημιουργείται χάος και συγκρούσεις μεταξύ παικτών στο χορτάρι. Και μπήκε όντως ένα, μικρό όμως, «φρένο». Η αλήθεια είναι πως η προσπάθεια της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ τα τελευταία χρόνια για βελτίωση του ποδοσφαιρικού προϊόντος έχει σαν κύριο στόχο και την αύξηση του «καθαρού» χρόνου μπάλας ανά ματς. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σκέψεις ακόμα και για επιβολή εξήντα λεπτών «πραγματικού» αγώνα (σ.σ. τριάντα λεπτά σε κάθε ημίχρονο) με σταμάτημα του χρόνου σε κάθε διακοπή!

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν και δυσαρεστημένη από τις πολλές καθυστερήσεις στη διάρκεια του ενενηντάλεπτου, ακόμα και σε περιπτώσεις που παίκτης πετάει εκτός αγωνιστικού χώρου τη μπάλα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε αντίπαλο», αλλά και από τις συρράξεις στους αγωνιστικούς χώρους στον βωμό του… Fair Play, και στο ποιος είναι μεγαλύτερος… Fair Play-ίστας από τον άλλον, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο εδώ και καιρό, αλλά εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε! «Μοναδικός υπεύθυνος για να σταματήσει τη ροή του αγώνα προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε ποδοσφαιριστή είναι ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ».

Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε Παγκόσμιο Κύπελλο διαπιστώθηκε ότι οι ποδοσφαιριστές προσποιήθηκαν τραυματισμό στο 70% των περιπτώσεων. Ασύλληπτο νούμερο! Η FIFA προσπάθησε να επαναφέρει τον έλεγχο του παιχνιδιού στα χέρια των διαιτητών σ΄ αυτό το κομμάτι, αν και η αλήθεια είναι πως δεν το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Εξακολουθούμε ακόμα να βλέπουμε παίκτες να βγάζουν μόνοι τους τη μπάλα εκτός γηπέδου βλέποντας κάποιον τραυματία και το… χάος να συνεχίζεται με οπαδούς να αποδοκιμάζουν, ακόμα και με συμπαίκτες να τσακώνονται. Ασφαλώς και κάτι τέτοιο ξεκίνησε με καλή διάθεση και πρόθεση, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πεδίο… δόξης λαμπρό για «θεατρίνους» και «βουτηχτές».

Αν θέλουν λοιπόν οι άνθρωποι της Λαμίας να τα βάλουν με κάποιον, αυτός θα μπορούσε να είναι ΜΟΝΟ ο διαιτητής της αναμέτρησης, που δεν εκτίμησε ως σοβαρό τον τραυματισμό του Βάντερσον, με βάση και τις οδηγίες που υπάρχουν από τη ΦΙΦΑ περί αιμορραγίας, εξάρθρωσης, χτυπήματος στο κεφάλι και δεν διέκοψε τη ροή του παιχνιδιού. ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ!

Κι επειδή το πραγματικό Fair Play είναι ωραίο και συγκινεί, οι παρακάτω είναι έξι χαρακτηριστικές στιγμές πραγματικής ποδοσφαιρικής ανθρωπιάς!

https://www.youtube.com/watch?v=EWdf5ZLbtYo

https://www.youtube.com/watch?v=wY-ARvDoefs

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ