Ιερή προπόνηση

Ιερή προπόνηση

Ο Παναθηναϊκός άλλαξε, γιατί άλλαξε η νοοτροπία του. Η διαφορά είναι ο Ρικ Πιτίνο.

Όταν μια ομάδα, που έχανε από το check-in του Ελ. Βενιζέλος, οσάκις έπρεπε να παίξει εκτός έδρας, αλώνει τη Μόσχα, κάτι έχει αλλάξει. Όταν μια ομάδα, που έχει νικήσει δύο φορές την ΤΣΣΚΑ, παλεύει ακόμα για να μπει στην οκτάδα των πλέι οφ, κάτι έχει πάει στραβά.

Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε… δύο Παναθηναϊκούς. Αυτόν του Πασκουάλ, που ήταν καρικατούρα του «τριφυλλιού» κι αυτόν του Πιτίνο. Δεν χρειάζεται να είσαι προπονητής για να αντιληφθείς πως η βελτίωση όλων στην άμυνα (σε προσωπικό επίπεδο) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Δεν χρειάζεται να ξέρεις καντάρια μπάσκετ για να αντιληφθείς πως η αθλητικότητα όλων (ακόμα και των μεγαλύτερων σε ηλικία) έχει αναπτυχθεί.

Ο Πιτίνο δεν είναι κορυφαίος στην τακτική (για παράδειγμα, κακώς επέμεινε στο ψηλό σχήμα, όταν οι παίκτες του ήταν κουρασμένοι, γι’ αυτό κι η ΤΣΣΚΑ πήρε τη διαφορά πριν το τέλος), αλλά είναι σπουδαίος στη στρατηγική. Έχει βάλει επιθετικά plays με περίεργες τοποθετήσεις, δύσκολα αναγνωρίσιμες. Έχει πείσει τους παίκτες του να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, έχει βελτιώσει (ακόμα και τον Αντετοκούνμπο στο επιθετικό pic & roll) όλους, με κορυφαίο τον Τόμας.

Αν υπάρχει ένα ψεγάδι από την αναμέτρηση στη Μόσχα ήταν τα ριμπάουντ, αλλά αλίμονο να μην υπάρχει κάτι που να πρέπει να διορθωθεί. Είναι δεδομένο ότι για να νικήσει κάποιος την ΤΣΣΚΑ στο σπίτι της, πρέπει να κάνει το τέλειο παιχνίδι και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε παίκτης που να μην έκανε το κάτι παραπάνω.

Ναι, θέλει και τύχη, είτε αυτό είναι το τελευταίο τρίποντο του Καλάθη, είτε η απουσία του ΝτεΚολό, αλλά η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, τους ικανούς, αυτούς που την προκαλούν. Ο Ρικ Πιτίνο μας μαθαίνει πως οι ομάδες γίνονται από κανονικούς προπονητές. Οι ομάδες χρειάζονται προπονητές «αφεντικά» (boss), που να έχουν: Γνώση, άποψη, μέθοδο, αρχές, υπομονή, παιδεία.

Αντί επιλόγου: Ενδεχομένως να μπαίνουμε στη φάση που η μία ελληνική ομάδα θα πετάξει την άλλη εκτός οκτάδας. Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα στη μεταξύ τους ισοβαθμία και πολύ πιο εύκολο πρόγραμμα, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερο φεγγάρι. Ενδεχομένως όλα θα κριθούν τη… διαβολοβδομάδα που έρχεται.

Υπάρχει, όμως, σοβαρή πιθανότητα να περάσουν κι οι δύο, πετώντας έξω την Μπασκόνια, που μπορεί να μην έχει άλλη νίκη στις τελευταίες τέσσερις προσπάθειες που θα κάνει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ