Όταν διαλέγεις και δεν σε διαλέγουν

Όταν διαλέγεις και δεν σε διαλέγουν

Ο Ολυμπιακός στη δεύτερη σεζόν της νέας ομάδας του, ψάχνει ότι του έλειψε στην πρώτη. Και τα πρώτα ονόματα στη μεταγραφική λίστα αν μη τι άλλο φανερώνουν ένα κανονικό ποδοσφαιρικό σχέδιο σε εξέλιξη…

Γενικώς τέτοιες… ημέρες τέτοια λόγια. Πολλώ δε μάλλον μεταγραφικά. Πρακτικά όμως μέσα στην… τούρλα της Ανάστασης προέκυψε μια άκρως ενδιαφέρουσα είδηση. Και μαζί μια ακόμη επιβεβαίωση πως ο Ολυμπιακός συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το περασμένο καλοκαίρι.

Στην πιο παραγωγική μεταγραφική εποχή της δεκαετίας του. Με κινήσεις που αποτελούν μέρος ενός κεντρικού σχεδίου, και όχι με διαφορετικά κομμάτια που στο τέλος καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο παζλ.

Πέρσι μπήκαν οι βάσεις. Και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Γέμισε το ρόστερ με νιάτα, αλλά και με παιδιά που μέσα σε μια σεζόν απογείωσαν την χρηματιστηριακή τους αξία. Τώρα χρειάζεται κάτι άλλο. Χρειάζεται πινελιές εμπειρίας. Αν έλειψε κάτι, άλλωστε σε αυτή τη διαδρομή, ήταν αυτή η ποδοσφαιρική λεπτομέρεια. Η ειδική κατηγορία με την ένδειξη «μπαρουτοκαπνισμένοι».

Εκείνοι που θα μπορούσαν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ψυχραιμία κάποιες καθοριστικές στιγμές. Ήρθαν και τέτοιοι. Ο Τουρέ, ο Νάτχο, ο Τοροσίδης, επέστρεψε και ο Βούκοβιτς. Αυτό που έψαχναν όμως σε γενκές γραμμές οι Πειραιώτες δεν το βρήκαν με τη πρώτη.

Καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι σε αυτή την πρώτη παρτίδα «ονομάτων» που κυκλοφορούν για τον Ολυμπιακό 2019-20, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι Ερυθρόλευκοι έχουν βάλει στη μηχανή αναζήτησης αυτό το κριτήριο.

Ποιες είναι οι βασικές μεταγραφικές ανάγκες, όπως τις έχουν αξιολογήσει οι ίδιοι; Αριστεροπόδαρος στόπερ. Αριστερός winger που θα συμπληρώσει την «ευθεία» του Φορτούνη και του Ποντένσε. Και ένας σέντερ φορ με ευκολότερο το γκολ, σε σχέση με τους υπάρχοντες.

Το10.gr έβαλε στο τραπέζι το όνομα του Ισλάμ Σλιμανί: ετών 31, με παρελθόν στην Πορτογαλία (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και την Αγγλία (Λέστερ, Νιουκάστλ). Με πολλές διεθνείς παρουσίες. Και με σεζόν των 25 ματς φέτος στην Τουρκία (Φενέρ). Είναι όντως στη λίστα του Ολυμπιακού. Δύσκολη περίπτωση, αλλά υπαρκτή. Ένας σέντερ φορ στο στιλ που οι Πειραιώτες ψάχνουν.

To10.gr προχθές βράδυ έφερε στο προσκήνιο και το όνομα του Ζερεμί Ματιέ. Και εδώ οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Το ενδιαφέρον είναι ότι στα 35 του, μετρά 28 συμμετοχές φέτος με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Κανονικός, όχι πρώην. Τόσο κανονικός που ήδη έχουν σηκώσει κεραίες για εκείνον τέσσερις-πέντε διαφορετικές ομάδες των ελίτ πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

Διόλου τυχαία ότι βρίσκεται και εκείνος στη λίστα του Ολυμπιακού. Μιας ομάδας που θέλει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε και αγωνιστικά. Και μάλιστα να το κάνει γρήγορα. Στα προκριματικά του καλοκαιριού για το Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτό παίζει τον ρόλο του στην απόφαση να αναζητηθούν παίκτες έμπειροι. Από εκείνους που τις… παιδικές ασθένειες της προσαρμογής, τις πέρασαν αλλού. Παλιά…

Αυτά τα χαρακτηριστικά ο Ολυμπιακός τα ψάχνει καιρό τώρα καταρτίζοντας τις μεταγραφικές του λίστες. Δεν του τα έφεραν οι ατζέντηδες στη πόρτα του. Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει για παράδειγμα εδώ στο ρεπορτάζ των πρώτων ημερών του Απρίλη. Μπορεί επίσης να θυμηθεί το σενάριο του Ματιέ Βαλμπουενά, που είναι το δυσκολότερο από όλα.

Αν μη τι άλλο μπορεί εύκολα σχεδόν έναν μήνα μετά να αντιληφθεί τη συνέπεια. Την απόπειρα να εντοπιστούν εκείνα τα πρόσωπα που θα υπηρετήσουν το σχέδιο που οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποφασίσει για την επόμενη ημέρα τους. Οι έμπειροι. Αυτό που ο Ολυμπιακός ψάχνει.

Φυσικά οι μεταγραφές είναι παράξενη ιστορία. Και οι αγορές ακόμη είναι κλειστές. Τα ονόματα που υπάρχουν σε πρώτη φάση μπορεί όντως να είναι εκείνα που θα προχωρήσουν, ή απλά να σου δίνουν το δικαίωμα να καταλάβεις τι περίπου ψάχνουν στο μεγάλο λιμάνι.

Πως σκοπεύουν να κινηθούν για τους τρεις «βασικούς» που έχουν αποφασίσει ότι έχουν ανάγκη στην εντεκάδα τους. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία για μια ελληνική ομάδα, να μπορεί να υλοποιεί τα μεταγραφικά σχέδια της και να μην την παρασύρει η αγορά. Ειδικά στο 2019, όπου οι καλοί ποδοσφαιριστές ακούν Ελλάδα, χαμογελούν και αποχαιρετούν με κάποια έκφραση σαν «ευχαριστώ δεν θα πάρω».

Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο; Έλα, ντε. Μάλλον δεν θα έχουν μάθει το αφήγημα του Αλέξη πως επανήλθαμε στην κανονικότητα. Και βέβαια ότι χάρη στην Εξυγίανση, επέστρεψαν και οι Κυριακές μας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ