Για ποια «εποχή ΠΑΟΚ» μιλάτε;

Για ποια «εποχή ΠΑΟΚ» μιλάτε;

Άλλαξε ο πρωταθλητής, όχι η εποχή: 127 βαθμούς παραπάνω από τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός της δεκαετίας! To10.gr καταγράφει την αλήθεια…

Τέλος λοιπόν η σεζόν. Και σχεδόν αναπόφευκτα, ασορτί με την εποχή, μια διάθεση απολογισμού που ταιριάζει γάντι με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Για όσα συνέβησαν φέτος στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής ο αήττητος ΠΑΟΚ (2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα), αλλά και για όσα συμβαίνουν γενικώς σε μια περίοδο που έχει επιφέρει διάφορες αλλαγές.

Ο Ολυμπιακός (έκλεισε τη σεζόν με νίκη 3-0 επί της Λάρισας) για παράδειγμα είχε να χάσει δύο πρωταθλήματα στη σειρά από την διετία 1995-96. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον τίτλο έπειτα από 34 χρόνια. Η ΑΕΚ πέρσι έκανε το ίδιο έπειτα από 24 χρόνια αναμονής. Αν τα βάλεις όλα αυτά γύρω από το ίδιο τραπέζι λοιπόν, σίγουρα προκύπτει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Του παρελθόντος, του παρόντος αλλά και του μέλλοντος: «Θα ανοίξει ο Δικέφαλος του Βορρά, τη δική του εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο» αναρωτιούνται φωναχτά αρκετοί, και σίγουρα είναι περισσότεροι από εκείνους που έκαναν την ίδια ερώτηση πέρσι τέτοια εποχή για τον Δικέφαλο της ΑΕΚ. Λογικό, μιας και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν σαφώς με περισσότερα «κυβικά». Και καλύτερη ομάδα έφτιαξαν από την Ένωση, και μεγαλύτερες επενδύσεις έχουν κάνει σε όλα τα επίπεδα, και τέλος πάντων κάποιος πιο… παρατηρητικός θα σκεφτεί πως μέχρι και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του έστειλε συγχαρητήρια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Θυμίζουμε πως ίδιος ήταν ο Πρωθυπουργός, και πέρσι, και το 15, το 16, το 17. Εκείνες οι ομάδες που πήραν την κούπα όμως, τα συγχαρητήρια του δεν τα δέχτηκαν.

Τέλος πάντων. Είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα αν ο ΠΑΟΚ θα ανοίξει τη δική του εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόνο που την απάντηση θα τη δώσει το χορτάρι. Μέχρι τότε; Το μόνο βέβαιο είναι πως ζούμε στην απόλυτη δεκαετία του Ολυμπιακού. Γιατί λένε πολλοί για τα δύο σερί πρωταθλήματα που χάθηκαν από τους Ερυθρόλευκους, και σα να ξεχνούν τα επτά σερί που κατακτήθηκαν. Και δεν είναι το μόνο. Ξεχνούν επίσης για παράδειγμα ότι οι Πειραιώτες την περίοδο 2015-16 με τον Μάρκο Σίλβα σε 30 αγωνιστικές πρωταθλήματος συγκέντρωσαν 85 βαθμούς (28 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) σε μια συγκομιδή που δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και που βεβαίως δεν την έφτασε ο φετινός ΠΑΟΚ (έχει 80 τυπικά, 82). Φυσικά η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε τον φετινό τίτλο αήττητη και αυτό είναι από μόνο του γεγονός σπουδαίο, αλλά και πάλι σε συγκομιδή βαθμών το ρεκόρ του Ολυμπιακού δεν το ξεπερνά.

Και μιας και μπήκαμε σε αυτή τη «ζώνη» των αριθμών; Οι Ερυθρόλευκοι με τη νίκη τους κόντρα στην ΑΕΛ σκαρφάλωσαν στους 75 βαθμούς. Αυτή η συγκομιδή θα τους έφτανε για να κατακτήσουν τα τέσσερα από τα εννέα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ! Και το φοβερό είναι ότι αυτός είναι ο μέσος όρος του Ολυμπιακού στην εποχή του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια διαδρομή των 75 βαθμών. Για την ακρίβεια σε εννέα πρωταθλήματα οι Πειραιώτες έχουν 671 βαθμούς στο σακούλι τους. Κάτι σαν 74,2 ανά σεζόν. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ περνά φέτος για πρώτη φορά μέσα στην δεκαετία το όριο των 70 βαθμών (που δίνει και τον τίτλο). Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει συγκεντρώσει από την περίοδο 2010-11 και πέρα 544 βαθμούς. Δηλαδή 60,1 ανά σεζόν. Είναι δεύτεροι πλέον στην βαθμολογία της δεκαετίας οι Θεσσαλονικείς, αλλά με 127 βαθμούς λιγότερους από τον Ολυμπιακό. Και με 14 λιγότερους κατά μέσο όρο ανά σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε τον –ταλαιπωρημένο- Παναθηναϊκό την τελευταία διετία. Οι Πράσινοι έχουν πια 478 βαθμούς, και μέσο όρο κατακτούν 55,7 ανά σεζόν. Φέτος με τις τιμωρίες είναι στους 36. Πέρσι με τις τιμωρίες στους 32. Η διαφορά από τον Παναθηναϊκό ως το 2017, μοιάζει χαοτική. Και όσο για την περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ; Η Ένωση έχασε δύο χρονιές από τις εννέα του πρωταθλήματος καθώς αγωνίζονταν στις παρακάτω κατηγορίες. Έχει μόλις 359 βαθμούς Σούπερ Λιγκ σε αυτά τα εννέα χρόνια. Διαιρώντας βέβαια δια 7, ο μέσος όρος της είναι 50,8 ανά σεζόν. Και πάλι όμως είναι τέταρτη στη λίστα.

Συμπερασματικά λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει 14 περισσότερους βαθμούς, μέσο όρο ανά χρονιά από τον ΠΑΟΚ. Έχει σχεδόν 22 από τον Παναθηναϊκό. Και 24 από την ΑΕΚ. Το λέμε αυτό γιατί για να ανοίξει μια νέα εποχή, πρέπει πρώτα να… κλείσει η προηγούμενη. Οι Ερυθρόλευκοι πέρσι ήταν κακοί. Με πολλές αλλαγές προπονητών (Χάσι, Λεμονής, Γκαρθία) με μια κατακόρυφη αγωνιστική πτώση από τα μέσα της σεζόν και έπειτα. Έδειξαν να βρίσκονται σε ένα τέλος εποχής.

Το καλοκαίρι ξεκίνησαν από την αρχή. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην έφερε πίσω τον τίτλο, αλλά σίγουρα σχημάτισε ένα πολύ ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό δεδικασμένο. Που κράτησε τον «κύκλο» ανοιχτό. Οι Πειραιώτες -που έχουν μια ήττα στην Σούπερ Λιγκ εδώ και έξι μήνες- θυμίζουν πια για τα καλά τον γνωστό καλό τους εαυτό. Γιατί λοιπόν να ανοίξει μια εποχή… ΠΑΟΚ, και να μην επισφραγιστεί η δεκαετία με τη δική τους μεγάλη επιστροφή;

Έλα ντε…

ΥΓ. Τα νούμερα ενοχλούν, γιατί αποτυπώνουν την αλήθεια. Και κυρίως δεν μπορούν να καταρριφθούν. Οση λάσπη και… κακή διάθεση κι αν έχεις. Πάντα θα εκτίθεσαι όταν προσπαθείς να τα «μαγειρέψει» όπως σε βολεύει. Επίσης, καλό θα είναι να θυμούνται και όσοι ξεχνούν εύκολα, ότι ο Σαββίδης βρίσκεται στον ΠΑΟΚ εδώ και 7 χρόνια.

ΥΓ2. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε πρόσφατα πανηγύριζε και έλεγε ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο ζει την εποχή της Μπαρτσελόνα, καθώς οι Μπλαουγκράνα έχουν κατακτήσει τα 8 στα 11 τελευταία πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός έχει 7 στα τελευταία 9. Αρα, μάλλον… δεν είναι η δική του εποχή! Ετσι είναι, εάν έτσι νομίζετε…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ