Ομάδα με σήμα το Πάκμαν, προάγγελος της Digital εποχής

Ομάδα με σήμα το Πάκμαν, προάγγελος της Digital εποχής

Όποιος βρει αναφορά σε δικέφαλο στο πρώτο χαρτοκαταστατικό, κερδίζει κύπελλο, σαν αυτό που θα σηκώσει το προσεχές Σάββατο. Δηλαδή παγωτό...

Υπάρχουν αδαείς που πιστεύουν πως ο Πάμπλο Γκαρσία λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, έπειτα από εκείνη τη γροθιά στον Ντιόγκο.

Αν και το μπουκέτο διόλου μας χάλασε, ο Ουρουγουανός έγινε ίνδαλμα, διότι εκτός από παικταράς και ψυχάρα, το όλο πακέτο του είχε χαρακτηριστικά ΠΑΟΚ. Κάποτε είχε πει σε συνέντευξη, πως «είμαι άνθρωπος που δεν προκαλώ κανέναν, δεν ξεκινάω ποτέ καυγά, μη με πειράξετε όμως. Αν κάνετε το λάθος, θα πάμε μέχρι τέλος κι όποιος μείνει όρθιος…». Παρά το ότι έμεινε στην ιστορία ως καβγατζής, που του άρεσαν οι μανούρες, εντούτοις δεν ξεκίνησε ποτέ κάποια φασαρία. Έπαιζε δυνατά πότε όμως αντιαθλητικά, το λάθος θα ήταν να ξεκινήσει ο άλλος τσαμπουκάδες. Ο Γκαρσία δεν έκανε ποτέ το πρώτο βήμα, έκανε πάντα όμως το τελευταίο και πονούσε πολύ…

Από το ίδιο υλικό είμαστε φτιαγμένοι κι εμείς, μην σας παρασύρει ότι μας θεωρούν ανθρωποφάγους και κανιβάλους, μια χαρά παιδιά είμαστε. Έχουμε μπέσα, είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε κι ένα πιάτο με ελάχιστο φαγητό με τον καθένα, μη μας προκαλέσετε όμως. Θα μπουκάρουμε σπίτι σας, θα αδειάσουμε το ψυγείο και θα πετάξουμε όλα τα τρόφιμα στον σκουπιδοτενεκέ. Έτσι, για να μάθετε…

Μετά τα περσινά με το χαρτί, όπου έβγαλαν πύον από τα μάτια επειδή δεν τους αφήσαμε να χαρούν την κλοπή μια και αναδείξαμε εμφατικά την θεατρική τους παράσταση, τον προσχηματικό τρόμο και το χάρτινο πρωτάθλημα σε τελική, βρήκαν καινούργιο φασούλι για ν΄ασχοληθούν.

Ήταν αδύνατον να ανακαλύψουν κάτι σοβαρό για να μας προσάψουν, οπότε επικεντρώθηκαν στην αντικατάσταση του εμβλήματος μας. Το αρχικό ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο, κάτι που ουδέποτε αρνηθήκαμε, ούτε κρύψαμε. Γι αυτό και το βάλαμε στη φετινή συλλεκτική φανέλα μας.

Ο ΠΑΟΚ προήλθε από τον Ερμή με έτος ίδρυσης το 1875, που το 1922 αναγκαστικά άλλαξε όνομα και ονομάστηκε Πέραν Κλουμπ. Έτσι γεννήθηκε, αυτή είναι η πορεία που ακολούθησε.

Το αναφέρουν ρητά τα ποδοσφαιρικά αρχεία της γείτονος, όπου στην ίδια λίστα γίνεται αναφορά στον Πανιώνιο, στον Απόλλων Σμύρνης, ομάδες που έλκουν την καταγωγή τους από εκείνα τα μέρη! Πουθενά ωστόσο δεν αναγράφεται πρόγονος του χαρτιού και να φανταστείτε πως εκείνοι είναι υποτίθεται της Κωνσταντινουπόλεως, εμείς είμαστε απλά Κωνσταντινουπολίτες…

Το να ερμηνεύεις λοιπόν την αλλαγή του εμβλήματος ως έλλειψη ήθους, πάει πολύ. Πόσο δε όταν οι ιθύνοντες νόες είναι οι κλέφτες του περσινού πρωταθλήματος! Θεωρούν ανήθικο να αλλάζεις σήμα και όχι να κλέβεις πρωτάθλημα, ούτε όταν αλλάζεις ΑΦΜ, έπειτα από δυο πτωχεύσεις και απλήρωτα χρέη εκατομμυρίων. Ο Παναθηναϊκός κάποτε, συστήθηκε ως ΠΟΑ και μετά έγινε ΠΑΟ, τι σημαίνει αυτό; Εκτός κι αν η ανηθικότητα αφορά μόνο τα σήματα και όχι τα ονόματα.

Το ακόμα πιο αστείο είναι πως και οι ίδιοι έχουν αλλάξει έμβλημα, όπως είχα αναφέρει πρόσφατα. Σε αντίθεση με εμάς όμως, το κρύβουν, ντρέπονται, όπως ακριβώς και το χάρτινο που πήραν πέρσι!  Το είχε παραδεχτεί ο πρώην πρόεδρος τους και σημαία τους Λάκης Νικολάου σε συνέντευξη του, πως το αρχικό έμβλημα ήταν ο Φοίνικας, το δικέφαλο τον ανακάλυψαν στην πορεία (περισσότερα στο παραπάνω κείμενο).

Πειστικότερα τεκμήρια από το καταστατικό τους και τα ντοκουμέντα της εποχής, δε θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Ο δικέφαλος του ΠΑΟΚ μάλιστα είναι προγενέστερος του δικού τους, αυτοί μας ανάγκασαν να παρουσιάσουμε τα ιστορικά ντοκουμέντα, αφού μέσα στην απόγνωση τους προσπάθησαν να μας παρουσιάσουν ως μετεξέλιξη της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, άρα και δική τους.

Ο ΠΑΟΚ είχε δικέφαλο τόσο στη φανέλα όσο και στο καταστατικό του πριν το χαρτί, που θυμήθηκε να τον περιλάβει στο δικό της το 1973. Αναζητώντας τις εν Θεσσαλονίκη ρίζες μας, διαπιστώνουμε πως ΠΑΟΚ δεν έχει καμμία σχέση με αυτούς, αφού το μητρικό του σωματείο είναι η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) με έτος ίδρυσης το 1924.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη και πιο συμπαγή κοινότητα προσφύγων, με κοινωνικό-αστικό χαρακτήρα που είχε και ποδοσφαιρικό τμήμα, πολύ πριν ιδρυθεί το χάρτινο αντίγραφο της, γνωστό και ως  ΑΕΚ Αθηνών. Από τη μήτρα της ΕΚΘ, γεννήθηκε η πλειοψηφία των περίπου 250 προσφυγικών αθλητικών σωματείων που αριθμούσε τότε η Θεσσαλονίκη.

Το Κ της ΕΚΘ όπως και της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που επίσης γεννήθηκε από τα σπλάχνα της ΕΚΘ, όπως επίσης και του ΠΑΟΚ, σημαίνει Κωνσταντινουπολιτών. Της Κ χάρτινης που είχε έδρα σε άλλη πόλη, ήταν από άλλο ανέκδοτο δηλαδή, ήταν αρχικό της Κωνσταντινούπολης. Καμμιά σχέση λοιπόν με τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, που αξίζει να αναφέρουμε πως ήταν η πρώτη πόλη που αντίκρισε δικέφαλο σε φανέλα ομάδας της, τον οποίον και είχε κατοχυρώσει στα δικαστήρια, κατά την ίδρυση των προσφυγικών συλλόγων της ως συμβασιλεύουσα της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης.

Ιστορικά, η πρώτη ομάδα που φόρεσε δικέφαλο στο στήθος ήταν η Βυζαντινή Αθλητική Ένωση (ΒΑΕ) με έτος ίδρυσης το 1923, κάποιοι εκ των ιδρυτών της μάλιστα όπως ο Γιοβάνογλου και Ομουρλόγλου ήταν μετέπειτα και στον ΠΑΟΚ.

Εν κατακλείδι, ο δικέφαλος αετός ως έμβλημα αθλητικών συλλόγων ήταν αποκλειστικό προνόμιο της Θεσσαλονίκης, οπότε αν πρέπει λοιπόν να βρούμε με το ζόρι κάποιον που έκλεψε τον δικέφαλο, μαντέψτε ποιος είναι…

Επαναλαμβάνω πως ο χαρτί, σε κανένα σημείο του πρώτου καταστατικού ίδρυσης του, δεν αναφέρει ως έμβλημα το δικέφαλο αετό. Όποιος βρει κάτι που να διαψεύδει τα παραπάνω, κερδίζει κύπελλο, σαν αυτό που θα σηκώσει το προσεχές Σάββατο. Δηλαδή παγωτό…

Ο δικέφαλος μάλιστα δεν υπάρχει ούτε στη φανέλα, σε κάποια παλιά φωτό εποχής, παρά μόνο μετά το 1931, όταν ο ΠΑΟΚ τον φορούσε ήδη!
Μήπως τον βλέπετε εδώ;

Μήπως εδώ;

Η παραπάνω φωτό μάλιστα, μαρτυρά και κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας, αφού είναι φανερό πως κάποιος προπάππους του Τζάμπα ήταν πρόεδρος κι επειδή το κόστος για να τυπώσει ή να ράψει το όνομα στη φανέλα ήταν υψηλό κι έκανε οικονομία, προτίμησε να πάρει πινέλο και να το γράψει με λαδομπογιά! Όσο για κάτι που διακρίνεται σε δυο μόνο φανέλες, είναι το κανονικό τους σήμα, ο Φοίνικας όπως αναφέρεται στο πρώτο τους καταστατικό. Ιδού και μια φωτό που αν δεν είναι Φοίνικας, τότε το ένα κεφάλι του αετού, απουσιάζει. Θα υπέθετα πως κρύφτηκε στα αποδυτήρια, ο αετός όμως είναι περήφανος δεν τα κάνει αυτά! Ο αυθεντικός εννοείται, όχι ο κλεμμένος.

Η ακόμα μεγαλύτερη πλάκα με αυτό το σωματείο είναι πως δεν έχει να παρουσιάσει μόνο αυτά τα σήματα, υπάρχουν κι άλλα, που παραμένουν ανεξήγητα και αγνώστου προέλευσης, θα τα λέγαμε και εμβλήματα ΑΤΙΑ.

Όπως η περίφημη φωτό του Νεγρεπόντη, που όταν εμφανίστηκε, έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως φανέλα άλλης ομάδας. Η λεζάντα και η αφιέρωση όμως, ευνουχίζουν τον προπαγανδισμό τους.

Τι να είναι άραγε αυτό το σήμα; Αν ήταν της εποχής μας, θα έλεγα πως είναι εικονογραφημένες δηλώσεις του Κονέ, μια και ουδείς καταλαβαίνει το περιεχόμενο.

Το καλύτερο όμως το κράτησα για το φινάλε, όπως μαρτυρά φωτογραφία-ντοκουμέντο από δικά τους αρχεία μάλιστα, κάποτε είχαν έμβλημα το πάκμαν!!!

Λαμβάνοντας υπόψιν πως εκτός από το πάκμαν, ένα από τα ηλεκτρονικά παιγνίδια του 80 που έκαναν πάταγο ήταν και ο Φοίνικας, καταλήγουμε σε πόρισμα, κοσμοϊστορικής σημασίας! Το χαρτί δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα, ήταν ο προάγγελος της Digital εποχής!

Πραγματικά δεν είχαμε καμμία διάθεση να ασχοληθούμε με αυτά, έχουμε μπόλικα ράμματα για τη χάρτινη γούνα. Το ότι άλλαζαν σήματα με τη συχνότητα που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ άλλαζε συζύγους (με τη διαφορά που εκείνη δεν τους έκρυβε) είναι το λιγότερο.

Αυτοί προκάλεσαν την τύχη τους όμως κι αφού ξεκίνησαν, εμείς απλά ανταποκρινόμαστε στο βαλς που επέλεξαν.

Όφειλαν πριν κάνουν το πρώτο βήμα, εκτός από καλύτερη ιστορική έρευνα, να συμβουλευτούν τον Ντιόγκο, θα τους είχε γλυτώσει από τη διαπόμπευση.

Έτσι συμβαίνει πάντα με τους αφελείς, που νομίζουν πως επειδή ξεκινούν τον καυγά ή τη διένεξη, θα είναι εκείνοι που θα τον τελειώσουν κιόλας..

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ