Ολυμπιακός: Η τουρκική λίρα και οι Βαλμπουενά, Σλιμανί

Ολυμπιακός: Η τουρκική λίρα και οι Βαλμπουενά, Σλιμανί

Ο καταποντισμός της τουρκικής λίρας, που κάνει τους σταρ του τουρκικού ποδοσφαίρου να φεύγουν τρέχοντας και τα ατού του Ολυμπιακού για Βαλμπουενά, Σλιμανί.

Η Τουρκία αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια έναν παραδοσιακό προορισμό σημαντικών ονομάτων, με σκοπό να παίξουν ποδόσφαιρο σε ένα καλό επίπεδο, αλλά και να γεμίσουν με χρήματα τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μάλιστα, το γεγονός ότι η φορολογία για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών δεν ξεπερνάει το 11%, αυτομάτως προσέφερε τη δυνατότητα στους Τούρκους να προσφέρουν τρομερά συμβόλαια, θέλγοντας με αυτόν τον τρόπο κορυφαίους ποδοσφαιριστές.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά είναι μία τέτοια περίπτωση. Ο 35χρονος Γάλλος εξτρέμ αμείβεται με 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στις αμοιβές, τόσο του Γάλλου αστέρα όσο και των υπόλοιπων (κυρίως) ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στην τουρκική Süper Lig.

Ο βασικός λόγος αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι ο καταποντισμός της τουρκικής λίρας. Μια πτώση που συνεχίζεται εδώ και μήνες, με αμείωτους ρυθμούς και έχει φέρει το νόμισμα της χώρας πιο χαμηλά από ποτέ. Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, «βύθισε» εκ νέου την τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα φλερτάρει επικινδύνως με το ψυχολογικό όριο των έξι λιρών έναντι του δολαρίου και πριν λίγες ημέρες προκλήθηκε σοκ στην τουρκική οικονομία, καθώς έπεσε στα 5,9971 έναντι του δολαρίου, απόρροια και των διεθνών αναταράξεων στις διεθνείς αγορές με το θέμα των δασμών.

Η νομισματική κρίσει που έχει χτυπήσει την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και έχει προκαλέσει την πιο μεγάλη ύφεση της εγχώριας οικονομικής και την εκτόξευση του πληθωρισμού, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στους συλλόγους. Ειδικά όσοι έχουν συμφωνήσει με τους παίκτες τους να πληρώνοντας σε δολάρια ή ευρώ, έχουν βρεθεί να καλύπτουν πολλαπλάσια χρήματα από εκείνα που είχαν συμφωνήσει αρχικώς. Καθώς η λίρα έχει χάσει το 12% της αξίας της από την αρχή του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, ποδοσφαιριστές που είχαν συμφωνήσει να πληρώνονται σε τουρκικές λίρες ψάχνουν τρόπο να φύγουν άρον άρον από την Τουρκία, καθώς βλέπουν τις απολαβές τους να μειώνονται. Με αποτέλεσμα το ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας να βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και ανακατατάξεων. Καθώς όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγάλες μετακινήσεις παικτών πρώτης γραμμής προς άλλες χώρες. Και η Ελλάδα αναμένεται να είναι μία από αυτές. Χωρίς αυτό να αφορά μόνο στον Βαλμπουενά και τον Σλιμανί, για τους οποίους ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ

Σε ό,τι αφορά στον Ολυμπιακό, τώρα, εάν έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αποκτήσει και τον Βαλμπουενά και τον Σλιμανί, θα την αρπάξει. Την υπόθεση του 35χρονου εξτρέμ την έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό, όπως και τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα στις επαφές που κάνει ο Ολυμπιακός και ειδικά ο Ζοσέ Ανιγκό. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε και ανέδειξε τον Βαλμπουενά, κάνοντάς τον έως και αρχηγό της Μαρσέιγ. Ο Ανιγκό συμμετέχει ενεργά στις επαφές των δύο πλευρών και κυρίως είναι ο άνθρωπος που έχει πείσει τον ποδοσφαιριστή πως ο Ολυμπιακός είναι ο ιδανικός προορισμός για τη συνέχεια της καριέρας του. Και είναι αλήθεια πως ο Βαλμπουενά έχει ψηθεί να παίξει στους Ερυθρόλευκους. Αλλά από αυτό, έως ότου υπάρξει οριστική συμφωνία, υπάρχει απόσταση, που πρέπει να καλυφθεί.

Σχετικά με τον Σλιμανί, τώρα, ο Αλγερινός επιθετικός είναι ένας από τους παίκτες που βρίσκονται στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του Ολυμπιακού. Οι επαφές με τον ίδιο και τον ατζέντη του έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και κόντρα σε όσα διαδίδονται, ο παίκτης δεν έχει απορρίψει την προοπτική να αγωνιστεί στους Ερυθρόλευκους. Αντιθέτως, αυτό που έχει ζητήσει είναι χρόνος. Θέλει πρώτα να λύσει τα θέματα που έχει με τη Λέστερ, να μάθει τις προθέσεις και τις απαιτήσεις της αγγλικής ομάδας στην οποία ανήκει και μετά να τεθεί στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Και του Ολυμπιακού, βεβαίως. Με τον Σλιμανί να έχει ενημερωθεί πλήρως για την Ελλάδα, τον σύλλογο, αλλά και τις συνθήκες στην ομάδα του Πειραιά.

ΥΓ. Ο Ολυμπιακός κοιτάζει μια… ακραία μεταγραφική περίπτωση από την Τουρκία. Ακριβώς επειδή η τουρκική λίρα έχει καταποντιστεί και μπορεί να προσφέρει σπάνιες ευκαιρίες στο μεταγραφικό παζάρι. Εάν του κάτσει, θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις που έχουν γίνει την τελευταία 10ετία στην Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ