Του βάζουν φωτιά και το καίνε

Του βάζουν φωτιά και το καίνε

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για το ψευτοπρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ. Και τον συνιδιοκτήτη κατά 50% Ολυμπιακό που το κάνει Κούγκι.

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ο Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα της Α1. Ποιο πρωτάθλημα; Υπάρχει κανένα πρωτάθλημα; Κανένα πρωτάθλημα δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός υπάρχουνε. Κανένας άλλος. Ο Γιαννακόπουλος και οι Αγγελόπουλοι. Ουδείς άλλος. Απεδείχθη αυτό περίτρανα. Ούτε Βασιλειάδης υπουργός υπάρχει, ούτε Βασιλακόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ούτε ΕΣΑΚΕ διοργανωτής του πρωταθλήματος. Τίποτα και κανένας. Το μπάσκετ ανήκει εξ ημισείας και εξ αδιαιρέτου σ’ αυτούς τους δύο.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ λοιπόν ως ιδιοκτήτης κατά 50% του βάζει φωτιά και το καίει. Αυτό ακριβώς λέει η ίδια λέξη «πρωτάθλημα». Ότι η διοργάνωση γίνεται για τη ανάδειξη του πρώτου. Του πρωταθλητή. Από τις 14 η τις 16 ομάδες της Α1 υπάρχει περίπτωση να βγει άλλη πρώτη, εκτός από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό; Και τώρα που δεν θα υπάρχει Ολυμπιακός αυτό το ψευτοπρωτάθλημα τέλος. Τι «πρωτάθλημα» θα είναι αυτό για το οποίο διαγωνίζεται ένας μόνος του; Που θα ξέρεις και μαθηματικά τον «πρωταθλητή» πριν ξεκινήσει;

ΕΒΓΑ εσύ στον δρόμο και πες σε τριάντα ανθρώπους, Χολαργός. Πόσοι απ’ αυτούς θα σου απαντήσουνε, ομάδα της Α1 μπάσκετ; Τον Χολαργό τον ξέρουνε από τα μαθήματα οδήγησης που έχουνε κάνει. Πες σε άλλους τριάντα τον Προμηθέα. Κανά-δύο μπορεί να ξέρουνε το Δεσμώτη. Την ομάδα της Α1 δύσκολο. Πες Λαύριο. Το καράβι από το λιμάνι για καμιά Τζια ή για καμιά Κύθνο όλο και κάποιος θα το έχει πάρει. Ομάδα μπάσκετ Λαύριο, ούτε ένας στους πενήντα. Κύμη και μπάσκετ κομμάτι δύσκολο. Τον Πανελλήνιο, το Σπόρτιγκ κάποιοι τους ξέρουνε. Ακόμα και τον Έσπερο. Στη Θεσσαλονίκη τη ΧΑΝΘ. Στην Πάτρα τον Απόλλωνα.

ΜΕ όλο το σεβασμό στην προσπάθεια των ανθρώπων, πρωτάθλημα μπάσκετ με Προμηθέα, Ήφαιστο, Χολαργό, Κύμη, Λαύριο και Κολοσσό μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. Αν βάλεις μέσα και το Ρέθυμνο, μιλάμε για τις μισές ομάδες της κατηγορίας. Τις επτά από τις δεκατέσσερις. Ποια είναι η ιστορία, ποιο είναι το μέγεθος, ποια είναι η κοινωνική βάση αυτών των ομάδων; Που απευθύνονται; Ποια είναι η επιρροή τους; Για να δικαιούνται συμμετοχής στο πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ μπολ; Πόσο κόσμο μαζεύουνε;

ΚΑΙ τι έχεις από κει και πέρα; Το Περιστέρι που έπεσε, ξεχρέωσε και επέστρεψε. (Το οποίο Περιστέρι, στο ποδόσφαιρο, κόβει 800 εισιτήρια. Στο μπάσκετ πόσα να κόβει); Την ΑΕΚ που πανηγυρίζουνε επειδή πάνε να καθιερωθούν τρίτη δύναμη. Ελλείψει τετάρτου. Τον ΠΑΟΚ που κυνηγάνε το δίφραγκο με το ντουφέκι. Τον Άρη, περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις και τον Πανιώνιο που κατάφερε να μείνει στην κατηγορία με την ψυχή στο στόμα. Πέντε ομάδες που ζουν με το χθες. Την ιστορία τους και το παρελθόν που έχουν να επιδείξουν. Σήμερα τίποτα. Επίπεδο πρωταθλήματος λοιπόν, της πλάκας. Κι επειδή δεν κατέβηκε ο Παναθηναϊκός με την Κύμη και την πλήρωσε το Λαύριο, κάνανε τις ομάδες 16.

ΠΕΡΙ αυτού του πρωταθλήματος πρόκειται. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός κι άλλοι δέκα για να συμπληρώνουν το καρέ. Μια Φεράρι. μία Μαζεράτι κι από και πέρα κάτι Σκόντα, κάτι Φιατάκια και κάτι Μάζντα. Γίνεται να τρέχουνε στην ίδια πίστα; Δεν γίνεται. Στο δήθεν πρωτάθλημα της Α1 γίνεται. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται περί πρωταθλήματος. Αλλά περί κωμωδίας. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται περί κωμωδίας, κουνάει με τόση ευκολία ο Ολυμπιακός το τάβλι. Τι είχε, τι έχασε; Την τσόχα ή τα ραφτικά; Αν επρόκειτο για ένα κανονικό πρωτάθλημα, θα σηκωνότανε να φύγει με τόση ευκολία ο Ολυμπιακός;

ΚΑΙ τους φάνηκε παράξενο, επειδή οι Αγγελόπουλοι ρωτήσανε τη Θύρα 7. Λογικό 100%. Τι έγραφε η ταπεινότητά μου στο προηγούμενο blog post; Ότι ουδείς άλλος πλην της 13 και της 7 ασχολείται με το πρωτάθλημα. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι λοιπόν απευθύνθηκαν στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Ποιον να ρωτάγανε δηλαδή; Το Σεραφείμ το Μητροπολίτη Πειραιά; Αν επρόκειτο για σοβαρό πρωτάθλημα, θα υπήρχανε κανόνες. Ρήτρες. Τι πάει να πει, σηκώνομαι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και φεύγω. Από που φεύγεις; Στο σινεμά φεύγεις όταν δεν σου αρέσει το έργο. Φεύγεις από το πρωτάθλημα, για δέκα χρόνια δεν μπορείς να ξαναπαίξεις. Στο καφενείο μπαίνεις και φεύγεις όποτε γουστάρεις. Στο πρωτάθλημα όχι. Όπως δεν μπόρεσε να φύγει ο Γιαννακόπουλος, όταν πήγε να τη κάνει από την Ευρωλίγκα.

ΑΝ η ποινή αν φύγεις από την Α1 ήταν δεκαετής αποκλεισμός θα δούμε ποιος θα έχει τα άντερα να φύγει. Τα πράγματα είναι απλά. Το μέγεθος του πρωταθλήματος είναι μικρό. Ελάχιστο μπροστά στο μέγεθος του Παναθηναϊκού. Μπροστά στο μέγεθος του Ολυμπιακού. Δεν το βλέπουνε αυτοί οι δύο το πρωτάθλημα. Κι όταν εσύ νοιώθεις, αλλά και είσαι, πιο ισχυρός από το πρωτάθλημα του βάζεις φωτιά και το καις. Κι αυτή η δουλειά δεν ξεκίνησε χθες. Γίνεται χρόνια τώρα. Από δω κι από κει. Και για να τα λέμε όλα, με το Δημήτρη Γιαννακόπουλο να έχει σαφές προβάδισμα. Αλλά με τους θρυλικούς προέδρους να το κάνουνε Κούγκι μία και καλή.

Στη μουσική επιλογή, Gatemouth Brown & Canned Heat- Worried Life Blues

https://www.youtube.com/watch?v=QIxAxLgf874

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ