Ένα πρόγραμμα, γεμάτο… τρικλοποδιές!

Ένα πρόγραμμα, γεμάτο… τρικλοποδιές!

Ο Ολυμπιακός καλείται να δώσει τα πιο σημαντικά του παιχνίδια μέσα στη σεζόν, μετά από τα ματς του στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε κλήρωση του προγράμματος της Super League 1. Του νέου πρωταθλήματος, που θα ανοίξει την αυλαία του σε περίπου 1,5 μήνα. Ένα πρωτάθλημα με 14 ομάδες, λογικά πιο δυνατό και με τους συσχετισμούς να διαμορφώνονται και να αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Εκείνο που δεν αλλάζει, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός και από αυτή την κλήρωση (όλως τυχαίως…) βγήκε χαμένος.

Για την ακρίβεια, βρέθηκε πάλι (όλως τυχαίως…) στο σημείο να πρέπει να δώσει τα πιο σημαντικά του παιχνίδια μέσα στη σεζόν, μετά από τα παιχνίδια του στην Ευρώπη. Εάν και εφόσον μπει στους ομίλους του Champions League ή του Europa League, βεβαίως. Αλλά και πάλι, το γεγονός δεν αλλάζει…

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι Ερυθρόλευκοι αναγκάστηκαν μέσα σε 11 ημέρες να παίζουν τα πάντα, εντός και εκτός Ευρώπης. Διότι το πρόγραμμα του πρωταθλήματος έφερνε «κολλητά» τα ντέρμπι κορυφής με ΠΑΟΚ (εκτός) και ΑΕΚ (εντός) και ανάμεσα σε αυτά τα δύο σπουδαία παιχνίδια υπήρχαν στην ατζέντα οι αναμετρήσεις με την Ντιναμό Κιέβου για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Οι Πειραιώτες λοιπόν βρέθηκαν 10/2 στην Τούμπα, 14 και 17 του ίδιου μήνα να φιλοξενούν στο Φάληρο Ντιναμό και ΑΕΚ. Και πριν προλάβουν να πάρουν έστω μια ανάσα, έφυγαν για το Κίεβο και την ρεβάνς με τους Ουκρανούς (21/2). Τέσσερα ματς σε 11 νύχτες δεν βγαίνουν. Πολλώ δε μάλλον με δύο ταξίδια. Και με τα προβλήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν όταν… ζορίζεις την κατάσταση. Για παράδειγμα ο περσινός MVP της Σούπερ Λιγκ, Κώστας Φορτούνης επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη με έναν σοβαρό τραυματισμό και τον δεξί του αστράγαλο «διπλό» από τον κανονικό. Για να βγάλει όλα τα άλλα ματς της σειράς έκανε καμία δεκαριά ενέσεις.

Τι λέει λοιπόν η λογική; Πως αν τα ντέρμπι της Σούπερ Λιγκ γίνονταν 15 μέρες πριν, ή 15 μέρες μετά μπορεί η ιστορία της περσινής σεζόν να ήταν διαφορετική για τον Ολυμπιακό. Το timing είναι καθοριστικό. Ειδικά για τις ομάδες που έχουν φιλοδοξία στην Ευρώπη. Και οι Ερυθρόλευκοι προφανώς έχουν φιλοδοξία στην Ευρώπη. Να βρεθούν είτε στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε έστω στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ.

Και αυτή η λεπτομέρεια δίνει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μαντάτα της χθεσινής κλήρωσης της Σούπερ Λιγκ. Γιατί οι Πειραιώτες που ξεκινούν φιλοξενώντας τον Αστέρα Τρίπολης, θα δώσουν το πρώτο τους «ντέρμπι» στο τριήμερο 21-23/9. Με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας. Ματς που θα γίνει ακριβώς μετά την πρεμιέρα της φάσης των ομίλων των Ευρωπαϊκών κυπέλλων (17-18/9 1η αγωνιστική Τσάμπιονς Λιγκ, 19/9 1η αγωνιστική Γιουρόπα Λιγκ). Το επόμενο ντέρμπι για τους Πειραιώτες είναι πάλι εκτός έδρας. Με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική. Ματς που θα γίνει στο τριήμερο 26-28/10. Ακριβώς πάλι στο φινάλε εβδομάδας με ευρωπαϊκή δράση (22-23/10 η 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, 24/10 η 3η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ).

Το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (12η) που θα γίνει στο τριήμερο 30/11-2/12, μπαίνει ακριβώς στην ίδια κουβέντα. Μετά δηλαδή την 5η αγωνιστική των ομίλων σε Τσάμπιονς Λιγκ (26-27/11) και Γιουρόπα Λιγκ (28.11). Αντίστοιχα το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός του δεύτερου γύρου (25η) θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24/2 του νέου έτους. Η πρόβλεψη για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ είναι να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις στο διήμερο 18-19.2 και 25-26/2. Και για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ οι αντίστοιχες ημερομηνίες είναι 20-27 /2. Όπως και να έχει δηλαδή αν οι Πειραιώτες έχουν προκριθεί (όπως πέρσι) θα ζήσουν ένα ποδοσφαιρικό déjà vu. Φυσικά το πιθανότερο είναι, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο να έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και η ΑΕΚ, και ο ΠΑΟΚ. Άρα με έναν τρόπο να καλύπτεται το χάντικαπ. Και πάλι όμως δεν γίνεται να μην συνυπολογίσει κανείς την κατάσταση.

Πέρσι τα ματς του πρώτου γύρου με ΠΑΟΚ (0-1 στο Φάληρο) και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-1) έγιναν σε μια εβδομάδα (30.9-7.10). Ανάμεσα υπήρχε το ταξίδι στο Μιλάνο για την κόντρα με τη Μίλαν! Οι Πειραιώτες όχι μόνο δεν πέτυχαν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαν αλλά στην… ζάλη που τους προέκυψε ηττήθηκαν και από τον ΟΦΗ στο επόμενο ματς πρωταθλήματος. Έχασαν δηλαδή 8 βαθμούς Σούπερ Λιγκ σε 3 αγωνιστικές, όταν στις υπόλοιπες 27 έχασαν μόλις 7!

Φυσικά για τον καταρτισμό του προγράμματος του πρωταθλήματος, έχει κυρίαρχο ρόλο η τηλεόραση. Τα κανάλια που διατηρούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπάρχει για παράδειγμα μια συμφωνία ώστε να μην προκύπτει ντέρμπι στις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Το θέμα όμως είναι να εξυπηρετούνται με έναν τρόπο και οι ομάδες. Τα κλαμπ που καλούνται να επαναφέρουν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μια τρόπον τινά τροχιά κανονικότητας στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί που πλέον είμαστε στην 14η θέση στο ranking της UEFA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ