Ποιος είναι τελικά ο Ματιέ Βαλμπουενά…

Ποιος είναι τελικά ο Ματιέ Βαλμπουενά…

Στους αγώνες προετοιμασίας διαπιστώνουμε, ότι ο μικρόσωμος εξτρέμ έχει την διάθεση να τα κάνει όλα. Να επιτεθεί κάθετα, να αμυνθεί με σχετική συνέπεια, να ψάξει συμπαίκτες του σε ευνοϊκές θέσεις, να εκτελέσει τα στημένα, να κινηθεί σε όλο το πλάτος του γηπέδου για να ζητήσει μπάλα.

Το ερώτημα στο τίτλο του κειμένου είναι κάπως παραπλανητικό. Αμ ο αναγνώστης θέλει να μάθει στοιχεία από την προσωπική ζωή αλλά και την καριέρα του παίκτη, τζάμπα θα διαβάσει παρακάτω. Τέτοια κομμάτια έχουν γραφτεί στο 10.gr.

Μπορεί να προστρέξει και να θυμηθεί λεπτομέρειες. Εδώ θα ασχοληθούμε με την παρουσία του μικρόσωμου Γάλλου στον Ολυμπιακό. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε με βάση όσα έχουμε δει στα φιλικά κι όσα μαθαίνουμε για την προετοιμασία, τι εστί Βαλμπουενά για την ομάδα του Ολυμπιακού.

Η μεταγραφή του Γάλλου στον Ολυμπιακό δεν είναι από εκείνες που της ζητούν οι προπονητές. Είναι τόσο κοστοβόρες που οι προπονητές προτιμούν να τις μαθαίνουν παρά να τις απαιτούν. Το αναφέρω αυτό χωρίς να ισχυρίζομαι ότι ξέρω πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον των ερυθρόλευκων για τον παίκτη. Ξέρω και ξέρουμε όλοι πως τέτοιου βεληνεκούς μεταγραφές ο Ολυμπιακός τις κάνει όταν τελειώνει η μεταγραφική περίοδος κι όχι πρώτη και καλύτερη.

Έχω, λοιπόν την αίσθηση ότι ο Πέδρο Μαρτίνς ήξερε τι προοπτική είχε μπροστά της η ομάδα και έδωσε την συγκατάθεσή του. Την άφιξη του παίκτη στον Πειραιά συνόδευσαν (δικαιολογημένες) ενστάσεις για το κατά πόσο έχει ακόμα διάθεση να παίξει μπάλα σε ανταγωνιστικό επίπεδο και αν είναι διατεθειμένος να προετοιμαστεί με τέτοιο πάθος και διάθεση όπως οι νεαροί παίκτες που πασχίζουν να πείσουν τον κόουτς ότι αξίζουν μια θέση στο φετινό ρόστερ.

Όλα αυτά που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ζητούμενα τώρα έχουν απαντηθεί με κατηγορηματικό τρόπο. Ο Ματιέ Βαλμπουενά ήρθε για να παίξει, να προσφέρει και να διακριθεί. Ήρθε για να πρωταγωνιστήσει κι όχι να βάζει κάπου-κάπου το κερασάκι στην τούρτα. Ένα μικρό και προπονημένο κορμί σαν το δικό του μπορεί πιο εύκολα να επανέλθει και να αποκατασταθεί. Ένα κορμί σαν του Τουρέ -για παράδειγμα- θέλει περισσότερο κόπο κι μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο Βαλμπουενά από μυική κατασκευή αντέχει στην σκληρή προπόνηση που συνεπάγονται οι προετοιμασίες. Ο Γάλλος είτε πρόκειται για αγώνες είτε για εσωτερικά διπλά δεν “κλέβει”. Με λίγα λόγια, βγάζει άνετα το πρόγραμμα και ανταπεξέρχεται στις κάθε είδους καταπονήσεις που συνοδεύουν τις προετοιμασίες. Αυτά γενικά.

Στους αγώνες προετοιμασίας διαπιστώνουμε ότι ο μικρόσωμος εξτρέμ έχει την διάθεση να τα κάνει όλα. Να επιτεθεί κάθετα, να αμυνθεί με σχετική συνέπεια, να ψάξει συμπαίκτες του σε ευνοϊκές θέσεις, να εκτελέσει τα στημένα, να κινηθεί σε όλο το πλάτος του γηπέδου για να ζητήσει μπάλα. Δεν κρύβεται, το αντίθετο, Αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες και παίζει όπου του πει ο Μαρτίνς.

Έχει παίξει και ως εξτρέμ στις δυο πτέρυγες και ως κεντρικός χαφ πίσω από τον κυνηγό κρούσης. Παίζει σε όλες τις θέσεις μεσοεπιθετικά χωρίς πρόβλημα. Οι συμπαίκτες του, αναγνωρίζουν στο τρόπο παιχνιδιού και στην προσωπικότητά του έναν παίκτη (τον δεύτερο τέτοιο) που μπορούν να ακουμπήσουν την μπάλα και να να περιμένουν για να υποδεχτούν τις πρωτοβουλίες του. Ο Βαλμπουενά ήρθε για να σφραγίσει με την συμμετοχή του το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Τέτοιους παίκτες -και μάλιστα δυο- δεν βρίσκεις σε ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ