Πόσο κοστίζει ο νέος Παναθηναϊκός;

Πόσο κοστίζει ο νέος Παναθηναϊκός;

Ο Φριντέτ, ο Γκιστ, το «νέο αίμα» και οι υπερβάσεις με Πιτίνο και Κιλπάτρικ.

Ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την υλοποίηση του μεταγραφικού του σχεδιασμού προσπαθώντας να πετύχει βασικά δυο στόχους.

Να δημιουργήσει μια ομάδα ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα και παράλληλα να «φρεσκάρει» το ρόστερ του αποκτώντας παίκτες πιο νέους και με περισσότερο κίνητρο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως το μπάτζετ της ομάδας θα είναι σχεδόν το ίδιο με το περσινό. Το «μπάτζετ Πιτίνο» ήταν ουσιαστικά αυτό ακριβώς με κάποιες αποκλίσεις. Εκείνο που έκανε φέτος ο Παναθηναϊκός είναι να «σπάσει» τα χρήματα που έδινε, σε παίκτες με περισσότερο μέλλον και πιο «φρέσκα» πόδια.

Οι περιπτώσεις των Γκιστ και Γουάιλι είναι χαρακτηριστικές. Ο Τζέιμς μετά από 6,5 σεζόν στο ΟΑΚΑ ήταν εμφανές πως στα 32 του χρόνια δεν είχε πολλά να δώσει. Ηταν βαρύς, με τεράστια μεν θέληση, αλλά με πολλά προβλήματα σε διάρκεια απόδοσης.

Έτσι λοιπόν στον Παναθηναϊκό αποφάσισαν να κάνουν «μετάγγιση αίματος» αποκτώντας τον Τζέικομπ Γουάιλι, έναν παίκτη που κοστίζει πολύ λιγότερα από τα 900 χιλ δολάρια που είχε να λαμβάνει ο Γκιστ (περίπου 400), αλλά με περισσότερα χιλιόμετρα μπροστά του κι όχι πίσω του. Το αν θα βγει αυτή η κίνηση ασφαλώς και θα το απαντήσει μόνο το παρκέ, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες, μα όλες τις μεταγραφές…

Ο Ντεσόν Τόμας πήγε πέρσι στον Παναθηναϊκό μετά από συζήτηση με τον Πασκουάλ και δέχθηκε να αγωνιστεί για περίπου 450 χιλ ευρώ. Φέτος όμως παρέμεινε με μια γενναία αύξηση αποδοχών που φτάνει το 60%, ως επιβράβευση για την καταπληκτική σεζόν που έκανε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Ο Λούκας Λεκαβίτσιους… απασχολούσε περίπου 450 χιλ ευρώ από το μπάτζετ του Παναθηναϊκού για να αποτελεί το supporting cast του Νικ Καλάθη, αλλά απέτυχε. Ετσι ο Πεδουλάκης αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Ταϊρίς Ράις δίνοντάς του περίπου 550 χιλ ευρώ.

Ο Ρίον Μπράουν θα πάρει τη θέση του Ματ Λοτζέσκι στο ρόστερ της ομάδας, ενώ ο Μπεν Μπέντιλ με τις 300 χιλ ευρώ που θα κοστίσει συνολικά είναι το… επιπλέον έξοδο.

Η μεγάλη υπέρβαση ασφαλώς γίνεται με τον Τζίμερ Φριντέτ. Ο Αμερικανός, που παίρνει τη θέση του Λάνγκφορντ στο ρόστερ,  έχει συμφωνήσει να πάρει περίπου 3,5 εκ ευρώ για δύο χρόνια με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλαμβάνει ένα ακόμα «βαρύ» συμβόλαιο μετά από αυτό του Νικ Καλάθη με τα 2,3 εκ ευρώ το χρόνο.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει βέβαια και το συμβόλαιο του Νίκου Παππά, που επιστρέφει στην ενεργό δράση και το οποίο αποτιμάται στις 600 χιλ ευρώ. Οσο για τον νεαρό Καλαϊτζάκη έχει να λαμβάνει φέτος 180 χιλ ευρώ…

Οσο για τις αποδοχές των Πιτίνο και Κιλπάτρικ θα πρέπει να τονιστεί πως αποτελούσαν υπερβάσεις του περσινού μπάτζετ, οι οποίες έγιναν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και με βάση τη συγκυρία στην οποία βρισκόταν πέρσι το Δεκέμβριο η ομάδα. Δηλαδή 13η στην Ευρωλίγκα, με τραγική εικόνα στο παρκέ και παίκτες χωρίς ψυχολογία. Κόστισαν περίπου 1,7 εκ ευρώ και αποτελούσαν σαφή υπέρβαση… ειδικών συνθηκών.

Θα πρέπει ασφαλώς να υπερτονιστεί και το θέμα της εφορίας. Στην Ελλάδα ο φόρος πολυτελείας ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 80% επιπλέον της αξίας ενός συμβολαίου άνω των 100 χιλ ευρώ κάτι που ασφαλώς εκτοξεύει το κόστος μιας μεταγραφικής κίνησης. Είναι προφανώς κάτι που αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες, αλλά αποτελεί καταλυτική παράμετρο για τη διαμόρφωση ενός μπάτζετ.

ΥΓ Ασφαλώς και δεν είμαστε μπροστά όταν υπογράφονται τα συμβόλαια. Τα αναγραφόμενα ποσά συνεπώς αποτελούν προϊόν ρεπορτάζ και πληροφοριών…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ