Καλός ναι, ανίκητος όχι

Καλός ναι, ανίκητος όχι

Ο Άγιαξ είναι πολύ δυνατός αντίπαλος, αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως είναι και πιο ευάλωτος από άλλα σημεία της σεζόν.

Ο Άγιαξ ναι μεν είναι φαβορί για την πρόκριση απέναντι στον ΠΑΟΚ, ωστόσο δεν αποτελεί μεγαλύτερο φαβορί από αυτό της τάξης του 60%-40%. Σίγουρα δεν είναι της τάξης του 80%-20% ή του 100%-0 η διαφορά, όπως θεωρούν πολλοί. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν ορισμένα στοιχεία και δεδομένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Καταρχάς όλες οι ολλανδικές ομάδες και κυρίως οι μεγαλύτερες κάνουν ένα είδος προετοιμασίας που τις φορμάρει αργότερα μέσα στη σεζόν. Πέρυσι ο Αίαντας μπήκε από πιο νωρίς στη διεκδίκηση μιας θέσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (ήταν μαζί με τη Βασιλεία ένας από τους δυο πιθανούς αντιπάλους του Δικεφάλου στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κυνηγάει από νωρίς την Αϊντχόφεν στη βαθμολογία της Ερεντιβίζιε, καθώς την πρώτη κιόλας αγωνιστική γκέλαρε απέναντι στη Χέρακλες μέσα στο Άμστερνταμ. Χρειάστηκε να φτάσει η 7η Απριλίου και η 29ηαγωνιστική για να βρεθεί για πρώτη φορά πρωτοπόρος ο Άγιαξ, ο οποίος τελικά κατέκτησε το Πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Ολλανδία κάνοντας το νταμπλ.

Στα μέχρι τώρα φιλικά του παιχνίδια παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός όταν αγωνίζεται με τις ρεζέρβες του και τους νεαρούς του, και όχι τόσο έτοιμος όταν συμμετέχουν κυρίως οι βασικοί του. Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο: οι νεαροί δε χρειάζεται να είναι στην τοπ φόρμα τους στα μέσα της σεζόν και ούτε θα έχουν να διαχειριστούν δυο αγώνες την εβδομάδα και ακόμα πιο σίγουρα δε προέρχονται από την περσυνή πολύ απαιτητική χρονιά για την ομάδα του Ντε Χαγκ. Αυτό φαίνεται από τα πρόσφατα φιλικά που κάνανε την ίδια μέρα με ΟΦΗ και Παναθηναϊκό, όπου οι λεγόμενες ρεζέρβες επικράτησαν άνετα των Κρητικών με 6-2 ενώ οι βασικοί έχασαν από τους πράσινους με 1-2 χωρίς να απειλήσουν και ιδιαίτερα.

Επίσης έως τώρα έχουν αποχωρήσει κορυφαία ονόματα από τους Ολλανδούς χωρίς να έχει γίνει αντάξια αντικατάστασή τους. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο όταν φεύγουν παίκτες σαν τον Ντε Γιονγκ, τον Ντε Λιχτ, τον Βέμπερ, τον Σιγκράβεν και τον Κρίστενσεν. Επίσης υπάρχει και η απουσία από την προετοιμασία του Ζιγιέχ, λόγω άδειας επειδή συμμετείχε στο Κόπα Άφρικα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να είναι έτοιμος για τα ματς με τον ΠΑΟΚ. Ναι μεν ο Άγιαξ έκανε κάποιες μεταγραφικές κινήσεις με κορυφαία αυτή του Πρόμες και του πρόσφατα αποκτηθέντα Αλβάρεζ, άλλα δεν είναι βέβαιο ότι θα δέσουν αρμονικά με την υπόλοιπη ομάδα και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων γίνεται στη Θεσσαλονίκη με τον Αμπέλ Φερέιρα να έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αιφνιδιάσει τον Ολλανδό ομόλογό του. Η Τούμπα δε συγχωρεί εύκολα τον οποιονδήποτε την υποτιμήσει. Αν ο Άγιαξ μπει μέσα με το μπλαζέ υφάκι του περσινού παρολίγον φιναλιστ του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να το πληρώσει. Αν πάρει κάποιο προβάδισμα ο Δικέφαλος στο πρώτο παιχνίδι μετά μπορεί να αμυνθεί μέσα στο Άμστερνταμ για να κλέψει την πρόκριση. Δε θα είναι εύκολο, ούτε το ένα, ούτε το άλλο, αλλά ο ΠΑΟΚ τις μεγάλες προκρίσεις του τις έχει πάρει εκτός έδρας και παραδόξως μακριά από την Τούμπα έχει καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στις πιο μεγάλες ομάδες, από ότι στην Τούμπα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στα μάτια μου τουλάχιστον, δεν είναι ανίκητος ο Άγιαξ.

Ναι οι Ολλανδοί είναι το φαβορί. Ναι ο Άγιαξ είναι πανίσχυρος, αλλά δεν είναι ακτύπητος. Και τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως είναι και πιο ευάλωτος από άλλα σημεία της σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει ομάδες πολύ ισχυρότερες από αυτόν και δεν έχει λυγίσει. Και τον Αίαντα ήταν πολύ κοντά στο να τον αφήσει εκτός δυο φορές.

Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνο να τα καταφέρει στην Τρίτη προσπάθεια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ