Ο αήττητος πρωταθλητής, ο αήττητος δευτεραθλητής, η ΑΕΚ και η ΕΠΟ του Γραμμένου

Ο αήττητος πρωταθλητής, ο αήττητος δευτεραθλητής, η ΑΕΚ και η ΕΠΟ του Γραμμένου

Όταν δεν σκέφτεσαι ποδόσφαιρο, δεν παράγεις ποδόσφαιρο. Και όταν συμβαίνουν και τα δύο; Καμία φορά το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί.

Βραδιά καζούρας σε επίπεδο οπαδών. Λογικό, αναμενόμενο και σε ένα πλαίσιο θεμιτό. Όταν ο ένας κάνει όνειρα Τσάμπιονς Λιγκ, και οι άλλοι αναγκάζονται από τον Αύγουστο να κρύψουν τα ευρωπαϊκά τους διαβατήρια.

Στην πραγματικότητα όμως μια δύσκολη νύχτα. Συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο που πάει πλέον και σε επίπεδο συλλόγων να ανταμώσει τον κατήφορο της εθνικής ομάδας. Εκείνης που χάνει από τα εθνόσημα της Αρμενίας και των λοιπών δυνάμεων στο άδειο και έρημο ΟΑΚΑ!

Ένας στους πέντε δεν είναι ποσοστό που να αξίζεις πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ένας στους πέντε είναι η βαριά υποχρέωση της ΕΠΟ του Γραμμένου να στέλνει «συγχαρητήρια» στον Ολυμπιακό που κάποτε με ανακοίνωση της, τον ονομάτισε «ντροπή της Ελλάδας», ελπίζοντας ότι θα κρατήσει μόνος του ζωντανό κάτι που «σβήνει στα χέρια της».  Στους καιρούς της Εξυγίανσης και η πρώτη φορά δίχως ομάδα μας σε ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ: Ένα ακόμη κατόρθωμα…

Ο Ολυμπιακός είναι το «μαύρο πρόβατο» της εποχής. Και αυτό μπορεί να του στέρησε διάφορα εντός των συνόρων, και να του στερήσει και άλλα. Του έδωσε κίνητρο όμως να δουλέψει σωστά. Ορθολογικά. Ένας καλός προπονητής που έμεινε στη θέση του παρότι όλοι οι στόχοι χάθηκαν πέρσι από τον Φλεβάρη. Ένα πραγματικά ποδοσφαιρικό τιμ γύρω του με πρόσωπα σαν τον Καρεμπέ και τον Μοντέστο να σχεδιάζουν για ποδόσφαιρο. Ένας κορμός που σχηματίστηκε από πέρσι και έγινε η βάση για τα φετινά προκριματικά. Καλές μεταγραφικές προσθήκες (Σα, Σεμέδο, Βαλμπουενά κλπ). Μεράκι ως την τελευταία στιγμή όπως αποδεικνύουν τα νέα από το ίδιο μέτωπο με θέα στην ενίσχυση.

Μια ομάδα που έχοντας τις πλάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη εργάζεται και παράγει αποτέλεσμα.  Μια ομάδα που έχει κερδίσει προ πολλού το στοίχημα με το κοινό της: Εκείνο που εξαφάνισε και φέτος τα διαρκείας. Εκείνο που γέμιζε το Καραϊσκάκη την Άνοιξη, όταν είχαν τελειώσει όλα, σε ματς με αντιπάλους την Ξάνθη και τον Ατρόμητο.

Ο Ολυμπιακός έφτιαξε τα «αποδυτήρια» του. Έχει πια αντισώματα, ικανά να τον κρατήσουν στην ίδια αγωνιστική τροχιά ακόμη και έπειτα από το σοκ της απώλειας του Κώστα Φορτούνη. Δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές του. Βγάζει υγεία. Και μοιάζει έτοιμος να ανοίξει μια νέα δική του εποχή, δουλεύοντας για αυτή…

Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης για τέταρτη φορά από την Άνοιξη του ’18, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα και αν και άξιζε την πρόκριση στην Τραπεζούντα είναι η ίδια εβδομάδα που έβγαλε τα μάτια της μια εβδομάδα πριν στο ΟΑΚΑ. Χάθηκε ένα σπουδαίο έσοδο από τα ταμεία της, δεν ξέρει τον επόμενο προπονητή της. Και μόλις τώρα αποφάσισε κάτι πραγματικά ποδοσφαιρικό. Να προσλάβει έναν αληθινό τεχνικό διευθυντή, στον οποίο δηλώνει πως δίνει αληθινές αρμοδιότητες. Κάποιον που δεν θα απαξιώνει τους ποδοσφαιριστές που ΄τις έφεραν το πρωτάθλημα. Κάποιον που δεν θα είναι «μπροστά» από αποφάσεις άλλων σε μεταγραφές, θέματα σχεδιασμού κλπ. Ο χρόνος θα δείξει τι μπορεί να κάνει και να αλλάξει ο Ίλια Ίβιτς. Και κυρίως αν μπορεί να αλλάξει τις κακές συνήθειες στον τρόπο λειτουργίας του club.

Και ο ΠΑΟΚ: Όσα συμβαίνουν στο καλοκαίρι του είναι αδιανόητα. Στο καλοκαίρι που ακολούθησε το πρώτο double της ιστορίας του. Λες και έβαλε στόχο να ξεπεράσει τα λάθη της ΑΕΚ του ΄18. Ο τρόπος που έχασε τον προπονητή του. Ο τρόπος που έμεινε δίχως τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ο τρόπος που αντιμετώπισε τον αποκλεισμό από τον Άγιαξ. Ο τρόπος που αποκλείστηκε από την αδύναμη Σλόβαν. Οι μισές δουλειές στα μεταγραφικά. Η απώλεια κομβικών προσώπων από το ρόστερ (εργάτες σαν τον Σάκχοφ και τον Κάνιας). Ακόμη και τα πανό στην Τούμπα που δυστυχώς δημιουργούν κακό δεδικασμένο με την UEFA.  Λες και κάποιος τράβηξε την πρίζα της λογικής. Σε ένα καλοκαίρι που ουσιαστικά έπρεπε να είναι το πιο ήσυχο όλων των εποχών.

Και στο δικό του οργανόγραμμα όμως ο Δικέφαλος, ποδόσφαιρο δεν έχει. Ένα τσούρμο –πρώην- διαιτητές έχει. Τον γιο του ιδιοκτήτη να «πυροβολεί» στο Instagram, έχει. Και ένα περιβάλλον που όλη την εβδομάδα έπειτα από την προειδοποίηση της Μπρατισλάβας, ασχολείται με το PAOK TV και με το VAR στο Καραϊσκάκη.

Θα μπορούσε φυσικά ο ΠΑΟΚ να προκριθεί. Δεν συζητά κανείς τα αυτονόητα. Προφανώς είναι καλύτερη ομάδα από τη Σλόβαν, όπως καλύτερος είναι και από την Έστερσουντ που δύο καλοκαίρι πίσω άναψε το «φυτίλι» στον δυναμίτη FFP που κάνει τον επίλογο του Αυγούστου ακόμη πιο δυσάρεστο.

Όταν δεν σκέφτεσαι ποδόσφαιρο, δεν παράγεις ποδόσφαιρο. Και όταν συμβαίνουν και τα δύο; Καμία φορά το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί.

Αυτή η αποτυχία δεν είναι σαν τις προηγούμενες για τον Δικέφαλο του Βορρά. Είναι μια ομάδα των 60-70 εκατ ευρώ. Είναι μια ομάδα ενός ισχυρού επενδυτή που προσδοκά. Είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας που δεν έχασε ούτε ματς πέρσι στην Σούπερ Λιγκ. Ο ίδιος πρωταθλητής που είδε τον δευτεραθλητή, να φτάνει από το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» αήττητος ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ