ΠΑΟΚ : Έπαιξε σαν πρωταθλητής, αλλά πάλι έβγαλε παθογένειες

ΠΑΟΚ : Έπαιξε σαν πρωταθλητής, αλλά πάλι έβγαλε παθογένειες

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο ελκυστικός. Ένα το κρατούμενο. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που σκοράρει με τρομερή ευκολία. Δύο τα κρατούμενα. Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι επιπόλαιος αμυντικά και αυτό το πληρώνει σχεδόν σε κάθε ματς έως τώρα. Συμπέρασμα; Έπαιξε σαν πρωταθλητής, αλλά θέλει περισσότερη σοβαρότητα αν θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Στο παρελθόν, όχι και στο πολύ μακρινό, κάθε κάθοδος του ΠΑΟΚ στην Αθήνα ή όπως λεγόταν χαρακτηριστικά κάθε πέρασμα του από τα Τέμπη για να παίξει ένα ματς και να το κερδίσει ισοδυναμούσε ως πιθανότητα με ανέκδοτο. Από την μέρα που ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανέλαβε τις τύχες της ομάδας, ο Δικέφαλος του Βορρά άρχιζε να χτίζει χαρακτήρα. Μπορεί την πρώτη χρονιά του Ρουμάνου να υπήρχαν ορισμένες δύσκολες στιγμές, όμως πέρυσι πραγματικά άλλαξε το τσιπάκι.

Η αποχώρηση του Λουτσέσκου από τον πάγκο το προηγούμενο καλοκαίρι και η έλευση του νέου προπονητή, του Άμπελ Φερέιρα, μπορεί να έφερε αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης των παιχνιδιών, αλλά η νοοτροπία νικητή παρέμεινε. Είναι πλέον απόλυτα φανερό, σε φίλους και αντιπάλους, ότι ο ΠΑΟΚ έγινε πρωταθλητής, έγινε νταμπλούχος, το πήρε αήττητος όχι από τύχη, όχι από συγκυρίες, αλλά βάση προγράμματος, βάση επενδύσεων σε έμψυχο δυναμικό και χάρη σε μια διοίκηση που είναι αποφασισμένη να τον καταστήσει κυρίαρχο εντός συνόρων.

Στο ΟΑΚΑ χθες αν μη τι άλλο απολαύσαμε ένα πραγματικό ντέρμπι. Είδαμε δύο ομάδες να παίζουν ωραία μπάλα, να βγάζουν αυτοματισμούς, να έχουν ρυθμό, να πετυχαίνουν ωραία γκολ. Ήταν ένα ματς που ειλικρινά δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα παιχνίδια των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Οι δύο τελευταίοι πρωταθλητές Ελλάδας έδειξαν ότι θα είναι και φέτος από τους διεκδικητές του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ για ένα μισάωρο τρόμαξε κόσμο. Ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, κατοχή της μπάλας, γρήγορο transition και συνεχές pressing. Τι έλειπε και δεν καθάρισε την μπουγάδα;

Η σοβαρότητα και κυρίως η αποτελεσματικότητα. Στο χρονικό διάστημα της απόλυτης υπεροχής του θα μπορούσε άνετα να έχει βάλει και άλλα γκολ και δεν αναφέρομαι μόνο στο χαμένο πέναλτι του Μπίσεσβαρ. Στο δεύτερο ημίχρονο τα ηνία της αναμέτρησης τα πήρε η ΑΕΚ. Οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου ισορρόπησαν την εικόνα και αφού δεν πλήρωσαν το κάκιστο ξεκίνημα τους κατάφεραν να πάρουν έστω και το βαθμό της ισοπαλίας.

Το θέμα όμως είναι ο ΠΑΟΚ. Το σύνολο του Άμπελ Φερέιρα αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. Ο Πορτογάλος προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που αγωνίζεται ο Δικέφαλος του Βορρά. Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει μεγάλες δυσκολίες. Όταν μια ομάδα έχει μάθει να παίρνει τα ματς στηριζόμενη στον απόλυτο κυνισμό και εσύ επιχειρείς να την κάνεις να κερδίζει με βάση την επίθεση και την επιβολή στον αντίπαλο, τότε πρέπει να περιμένεις ότι θα χάσεις πόντους και ίσως και ματς.

Το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει χάσει ακόμα στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην νοοτροπία με την οποία έχει μπολιαστεί η ομάδα από πέρυσι, αλλά και στην τύχη. Πλήρωσε όμως και μάλιστα ακριβά, την μετάβαση στην νέα εποχή με μια ακόμα μεγάλη αποτυχία στην Ευρώπη. Πραγματικά δεν ξέρω που θα κάτσει η μπίλια φέτος για τους Θεσσαλονικείς. Η σεζόν είναι εκτός από μεγάλη και αρκετά περίεργη.

Η διαδικασία των play- off αλλάζει αρκετά τα δεδομένα. Η περσινή κατάκτηση του νταμπλ ηρέμησε τον οργανισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει δηλαδή πλέον το πρέπει πάνω από την ομάδα. Από την άλλη σίγουρα όλοι θα ήθελαν να επαναληφθεί η προηγούμενη σεζόν. Το θέμα είναι μπορεί; Τι επιβάλλεται να αλλάξει για να πετύχει και φέτος;

Πρώτον ο φετινός ΠΑΟΚ τρώει εύκολα γκολ. Αλήθεια ή ψέμματα; Μάλλον το δεύτερο. Ναι έχει δεχθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Όμως δεν δέχεται τόσες φάσεις που να δικαιολογούν τον αριθμό των τερμάτων. Ατομικά λάθη, κακή ισορροπία κέντρου και άμυνας και μια μικρή γκαντεμιά είναι οι λόγοι. Άρα εκεί τα πράγματα μόνο προς το καλύτερο μπορούν να πάνε. Δεύτερον η διαχείριση των δυνάμεων. Αλήθεια ή ψέμματα; Μάλλον αλήθεια.

Ο κόουτς επιβάλλεται να μάθει τους παίκτες του, με βάση τι θέλει να βλέπει την ομάδα του να παίζει, πως μπορούν να κρατούν τα γκέμια και να διαθέτουν έτσι με αυτόν τον τρόπο δυνάμεις για όλο το ματς. Τρίτον η αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια.Αλήθεια ή ψέμματα; Η μπίλια εδώ κάθεται στη μέση. Γκολ βάζει η ομάδα, αλλά σε καμία περίπτωση με βάση τις ευκαιρίες που κάνει. Οι δύο επιθετικοί, Άκπομ και Σβιντέρσκι, πάνε πολύ καλά. Το πρόβλημα υπάρχει στους υπόλοιπους. Η απουσία του Μαουρίτσιο κοστίζει πολύ σε αυτό τον τομέα. Τέταρτον και τελευταίο.

Η απουσία ενός ηγέτη στην ενδεκάδα, ενός πραγματικού αρχηγού. Αλήθεια ή ψέμματα; Απόλυτη αλήθεια.Ο ηγέτης της ομάδας είναι ο Βιερίνια. Όσο ο αρχηγός είναι στα πιτς, τόσο θα βγαίνει το πρόβλημα στην επιφάνεια. Η χρονιά είναι μεγάλη, ο βασικός συνδιεκδικητής του τίτλου, ο Ολυμπιακός, μοιάζει πιο σοβαρός από ποτέ την τελευταία διετία, οπότε υπομονή…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ