Τα έξι «κλειδιά» της αλλαγής

Τα έξι «κλειδιά» της αλλαγής

Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα γύρισε τον διακόπτη και επανήλθε στα γνωστά της στάνταρ. Ένα σύνολο με πλάνο, ξεκάθαρους ρόλους αλλά και συγκεκριμένους πρωταγωνιστές.

Το ματς της Κρήτης ήταν ένας «τελικός» για την ΑΕΚ. Ο πρώτος, από όσους ακολουθούν μέχρι την τελική στροφή των πλέι οφ. Σε μια διαδρομή που μπορεί να οδηγήσει την Ένωση στα… αστέρια. Οι Κιτρινόμαυροι με τη νίκη τους επί του ΟΦΗ έχουν αποκτήσει προβάδισμα για την δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο εν λόγω στόχος δείχνει να είναι στα χέρια της ΑΕΚ. Η Ένωση κρατά την τύχη στα χέρια της και εξαρτάται πλέον από εκείνη, το που θα την βρει το φινάλε αυτού του μίνι πρωταθλήματος. Στην Κρήτη η ΑΕΚ έδειξε αποφασιστικότητα και μια εικόνα που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Ο Δικέφαλος ήταν κατά πολύ βελτιωμένος, ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο αλλά και πώς να το κατακτήσει. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα γύρισε τον διακόπτη και επανήλθε στα γνωστά της στάνταρ. Ένα σύνολο με πλάνο, ξεκάθαρους ρόλους αλλά και συγκεκριμένους πρωταγωνιστές.

Στο ματς της Κρήτης υπήρξαν έξι παίκτες που έκαναν τη διαφορά για τους Κιτρινόμαυρους. Έξι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν, από μια συνολικά εξαιρετική εμφάνιση για τον Δικέφαλο. Ο Καρέρα άλλαξε πράγματα τόσο στην ενδεκάδα, όσο και στη διάταξη. Και οι επιλογές του τον δικαίωσαν σε απόλυτο βαθμό, με την ΑΕΚ να παίρνει μια σημαντική και συνάμα πειστική νίκη. Μια νίκη από εκείνες που κρίνονται απαραίτητες, για να την βρει το φινάλε της σεζόν πετυχημένη.

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι

O Nτμίτρο Τσιγκρίνσκι επέστρεψε στην ενδεκάδα της ΑΕΚ και η παρουσία του έδωσε σιγουριά στα μετόπισθεν της ομάδας. Ο Ουκρανός στόπερ «διάβασε» τις φάσεις, έκλεισε χώρους και λειτούργησε εξαιρετικά ως παρτενέρ του Βράνιες. Ενός Βράνιες που επίσης έδειξε βελτιωμένος, με τον Τσιγκρίνσκι στο πλευρό του.

Ο 33χρονος αμυντικός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ΑΕΚ. Γι’ αυτό και στην Ένωση κρατούν ανοικτό το θέμα της παραμονής του. Να σημειωθεί πως με την προχθεσινή εμφάνιση ο Τσιγκρίνσκι έφτασε τις 18 για φέτος. Χρειάζεται δηλαδή άλλες 7, προκειμένου να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο όρος που υπάρχει στο συμβόλαιό του, για την μονοετή επέκτασή του.

Μάρκο Λιβάια

Την πιο παραγωγική του σεζόν στην ΑΕΚ και με την… βούλα διανύει ο Μάρκο Λιβάια. Με το γκολ που πέτυχε στη νίκη επί του ΟΦΗ (0-2) έφτασε τα οκτώ σε 24 παιχνίδια στο φετινό πρωτάθλημα με την «Ένωση», ενώ στις δύο προηγούμενες σεζόν είχε από επτά τέρματα (σε 27 ματς το 2017/18 και σε 25 το 2018/19). Ο Κροάτης φορ έχει ήδη ισοφαρίσει το ρεκόρ των έξι ασίστ που είχε πέρσι και πρόπερσι και μπορεί να το καταρρίψει.

Ο Λιβάια είναι σε τρομερή κατάσταση, βρήκε δίχτυα για δεύτερο συνεχόμενο ματς και δείχνει να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στον ρόλο του αριστερού εξτρέμ. Έναν ρόλο στον οποίο ο Μάσιμο Καρέρα πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί και ο Κροάτης φορ φρόντισε την Κυριακή να δικαιώσει τον προπονητή του, όχι μόνο με το γκολ του, αλλά με την συνολική εικόνα του.

Πέτρος Μάνταλος

Στο ματς με τον ΟΦΗ ο Πέτρος Μάνταλος ήταν… παντού για την ΑΕΚ. Έδινε λύσεις στο ανασταλτικό κομμάτι, τροφοδοτούσε τους επιθετικούς, άπλωνε το παιχνίδι της Ένωσης. Αγωνιζόμενος στον άξονα, ο Μάνταλος δείχνει να βρίσκεται στα νερά του. Οι περισσότεροι προπονητές που έχουν περάσει από την ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να… βολέψουν τον αρχηγό της Ένωσης στα πλάγια. Μια θέση στην οποία ο Μάνταλος μπορεί να αγωνιστεί, όμως είναι σαφές πως δεν είναι η φυσική του.

Ο Καρέρα θέλει τον Μάνταλο στον άξονα. Εκεί πιστεύει πως μπορεί να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι της ΑΕΚ και να προσφέρει περισσότερα πράγματα. Όπως έκανε και στην Κρήτη. Είτε αγωνιζόμενος ως επιτελικός στο 4-2-3-1, είτε ως εσωτερικός στο 4-3-3, ο Μάνταλος ήταν εξαιρετικός. Και ένας από τους λόγους που η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη από την Κρήτη.

Νέναντ Κρστίτσιτς

Ο Νέναντ Κρστίτσιτς υπηρέτησε δύο ρόλους στο ματς της Κρήτης. Αρχικά ξεκίνησε στα χαφ δίπλα στον Σιμάνσκι, έχοντας περισσότερο δημιουργικές αρμοδιότητες. Με την μετατροπή του συστήματος όμως σε 4-3-3, ο Σέρβος άσος έγινε «κόφτης», παίζοντας μπροστά από τα στόπερ. Μια θέση που δεν τον έχουμε συνηθίσει, ωστόσο όπως φάνηκε, μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω.

Ο Κρστίτσιτς έκανε πολλή δουλειά στον χώρο του κέντρου, ενώ βοήθησε την ΑΕΚ να βγάζει με ηρεμία και σιγουριά την μπάλα από την άμυνα. Στοιχείο που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του και που προφανώς είχε στο μυαλό του ο Καρέρα, όταν του έδωσε τη σχετική οδηγία. Ο Κρστίτσιτς ήταν πάντως εξίσου καλός και στο ανασταλτικό κομμάτι, βγάζοντας μπόλικο δυναμισμό στο παιχνίδι του.

Νέλσον Ολιβέιρα

Η παρουσία του Νέλσον Ολιβέιρα στην ενδεκάδα άλλαξε εντελώς το τακτικό πλάνο της ΑΕΚ, σε σχέση με το ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ο Πορτογάλος βοήθησε τους συμπαίκτες του να βρουν περισσότερους χώρους, την ίδια στιγμή που ήταν μέσα σε πολλές φάσεις. Ο Ολιβέιρα έκανε ένα καλό ματς, απειλώντας την αντίπαλη εστία και βρίσκοντας συνεργασίες με τους συμπαίκτες του.

Παρότι είναι σαφές πως ακόμα δεν είναι στο 100%, η παρουσία του στο βασικό σχήμα μεταμορφώνει την ΑΕΚ. Την κάνει πιο κινητική, πολύ πιο επιθετική και γενικώς πιο… λειτουργική. Κάτι που αποδείχθηκε προχθές, μιας και η Ένωση ήταν μια άλλη ομάδα στο δημιουργικό κομμάτι, σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

Νταμιάν Σιμάνσκι

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι μπορεί να χρειάστηκε λίγο χρόνο για να βρει πατήματα και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ματς, όμως όταν το έκανε συνέβαλλε σημαντικά στο να φτάσει η ΑΕΚ στη νίκη. Ο Πολωνός χαφ αγωνίστηκε αρχικά ως παρτενέρ του Κρστίτσιτς, έχοντας έναν ρόλο αντίστοιχο με εκείνο του Αντρέ Σιμόες. Δηλαδή, κυρίως ανασταλτικό.

Με την αλλαγή διάταξης ωστόσο, όταν έγινε πια εσωτερικός μέσος, ανέβασε την απόδοσή του κατακόρυφα. Ο Σιμάνσκι πατούσε και τις δύο περιοχές, είχε συμμετοχή στην δημιουργία, ενώ παράλληλα έδινε βοήθειες στον Κρστίτσιτς όταν η μπάλα δεν ήταν στα πόδια της ΑΕΚ. Ο Πολωνός μέσος ήταν αναμφίβολα ένα από τα «κλειδιά» για την Ένωση, προκειμένου να επιστρέψει από την Κρήτη με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ