#MexriTelous τους άφησε στη μιζέρια τους

#MexriTelous τους άφησε στη μιζέρια τους

Η πιο σωστή κίνηση του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Οι Ερυθρόλευκοι είναι απόλυτα δικαιωμένοι μακριά από την Basket League, η οποία καταστρέφεται παρά τα… σενάρια και η Ευρωλίγκα που έκανε τα λάθη της.

Η απόφαση του Ολυμπιακού τη χρονιά που μας πέρασε, να ανεξαρτητοποιηθεί από το ελληνικό πρωτάθλημα προκάλεσε τριγμούς στην Basket League. Όχι απλά τριγμούς, αλλά ουσιαστικά τη διάλυση της λίγκας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε ήδη. Όποιος υποστηρίξει το αντίθετο, μάλλον κοροϊδεύει τον εαυτό του ή απλά εθελοτυφλεί. Ή θέλει στην τελική να περάσει κάτι προς τα έξω που δεν ισχύει.

Και ως ένα σημείο η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν φυσιολογική. Δεν υπάρχει Ολυμπιακός χωρίς Παναθηναϊκό, όπως δεν υπάρχει και Παναθηναϊκός χωρίς Ολυμπιακό. Οι υπόλοιπες ομάδες, ειδικά στο ελληνικό μπάσκετ, είναι απλά για να συμπληρώνουν την κατάσταση.

Πώς να το κάνουμε. Οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι αποτελούν την κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Α1 (ξαναγράφω ότι ήταν δική τους απόφαση και δεν τους έριξε κανείς στην Α2) και χάραξαν τη δική τους πορεία.

Με τα προβλήματα που ακολούθησαν, τα χρήματα που έχασαν από το συμβόλαιό τους με την Cosmote, και τα προβλήματα που προέκυψαν στο αγωνιστικό κομμάτι λόγω της έλλειψης ρυθμού που είχε η ομάδα δίχως αγώνες πρωταθλήματος. Ακόμα και με τα θέματα της Ευρωλίγκας που είναι στιγμές που δεν κινείται όπως αρμόζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Ας ανοίξω μία μικρή παρένθεση. Η Ευρωλίγκα όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε σύγχυση. Ο κορωνοϊός της άλλαξε άρδην τον όποιο προγραμματισμό είχε. Πολλές ομάδες έχουν παράπονα, άλλες τα εξέφρασαν και ας υπέγραψαν, άλλες περιμένουν την επόμενη σεζόν για να δουν εάν έμαθε από ότι έπαθε. Κανείς δεν θα ξεχάσει τον ερασιτεχνισμό την εποχή του κορωνοϊού, ούσα αυτή που ήθελε να στείλει τον Ολυμπιακό στην Λομβαρδία και όταν ήταν το επίκεντρο της επιδημίας και μετέπειτα στην Γερμανία και τον γύρισαν πίσω την τελευταία στιγμή βάζοντας τον σε απίστευτη ταλαιπωρία. Μην κρυβόμαστε.

Κλείνω την παρένθεση. Στον αντίποδα όμως βλέπουμε την ίδια ιστορία. Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από το έπος του Ευρωμπάσκετ του 1987, όμως το ελληνικό μπάσκετ είναι στην χειρότερη καμπή στην ΕΣΑΚΕ εποχή του. Οι… καπετάνιοι των περισσότερων ομάδων πηδούν από το καράβι. Το άσχημο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι αυτοί που αποχωρούν πρόκειται για τους… νοικοκύρηδες της λίγκας και τους ανθρώπους που είχαν όραμα όμως αυτό έπεσε στο κενό. Που πλήρωσαν στην ώρα τους και δημιούργησαν ανταγωνιστικές ομάδες που είχαν όνειρα και φιλοδοξίες.

Η πλειοψηφία του κόσμου του Ολυμπιακού μπορεί να πει αυτόματα: «Καλά να πάθουν αφού ήταν υπεύθυνοι για το 13-1». Δεν έχουν και άδικο αλλά το ζητούμενό μας δεν είναι αυτό.
Η επόμενη μέρα του μπάσκετ στην χώρα μας ενδιαφέρει. Και το μοναδικό σίγουρο είναι πως είναι δυσοίωνο το μέλλον του και τα ποσά που ακούγονται είναι για να γελάει ο κόσμος και όχι για να μιλάμε για μία λογική προσέγγιση.

Την ώρα που κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ομάδων της επόμενης σεζόν, με την ΕΟΚ να αποφασίζει πως δεν θα ανέβει κανείς στην Α1 από την Α2 εκτός του Χαριλάου Τρικούπη και του Διαγόρα (ο οποίος δεν θα ανέβει έτσι κι αλλιώς), με το Ρέθυμνο και τον Ήφαιστο να προγραμματίζουν την ζωή τους στην Β Εθνική και τις μικρομεσαίες ομάδες να ψάχνουν έσοδα για τις ρήτρες που πρέπει να πληρώσουν στην Basket League, πως γίνεται να βγαίνουν προς τα έξω τέτοια ποσά; Ποια σοβαρή επιχείρηση, και δη του ελληνικού κράτους, θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση;

Μόνο σύμφωνη δεν είναι η ΕΡΤ με τις φήμες που κυκλοφορούν. Κάθε άλλο. Ειδικά όταν σε αυτήν την συνομιλία, δεν υπάρχει ο Ολυμπιακός. Για ποιο προϊόν μιλάμε; Για τον Παναθηναϊκό, που μπαίνει σε νέα εποχή με μειωμένο μπάτζετ, την ΑΕΚ που προσπαθεί να επιστρέψει στον θρόνο της στο… BCL, στον συμπαθέστατο Προμηθέα που και αυτός έχει.. ψαλίδι ή τους διαλυμένους Άρη και ΠΑΟΚ που χρωστάνε παντού;

Πώς να επενδύσει ένα τέτοιο τεράστιο ποσό λοιπόν. Ας είμαστε ειλικρινείς και χωρίς παρωπίδες. Την ίδια ώρα στον ΕΣΑΚΕ προτιμούν να σιωπούν, να επιμένουν στους έξι ξένους για να έχουν να πληρώνουν λιγότερα και ουδείς γνωρίζει τον τρόπο που θα βρεθούν τα χρήματα για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα όταν απομένουν άλλες 16 μέρες, για να καταθέσουν η κάθε μία από 200.000 ευρώ, τα οποία τα 60.000 είναι η εγγυητική τους και τα 140.000 θα μπουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΣΑΚΕ. Το έγραψε εξάλλου και ο Γιώργος Κογκαλίδης με τα θαλασσοδάνειο που θέλει να πάρει η λίγκα. Τι άλλο να γραφτεί επ αυτού.

ΥΓ Στον Ολυμπιακό αναμένουν την έκβαση της υπόθεσης του Κώστα Σλούκα, ο οποίος είναι ήδη κλεισμένος, με το «10» από την πρώτη μέρα να σας έχει ενημερώσει σχετικά με το ενδιαφέρον της ομάδας του Πειραιά. Πρώτα ο «Σλου» μετά οι υπόλοιποι, με την υπόθεσή του πάντως να μην έχει καμία απολύτως σχέση με του Ζοτς.

ΥΓ2 Δίπλα του θα είναι ο Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος είχε συνομιλία με το νέο τεχνικό του Ερυθρού Αστέρα, Σάσα Ομπράντοβιτς, που του ξεκαθάρισε ότι δεν τον έχει στα πλάνα του κάνοντάς του και την ζωή πιο εύκολη.

ΥΓ3 Σχετικά με τον Γκιλ, προσωπικά έχω τονίσει ότι πρώτος στόχος των Ερυθρόλευκων είναι να επιτευχθεί η συμφωνία με τον Βεζένκοφ. Πάντως το ποσό που κυκλοφόρησε, δεν ισχύει, αν και υπάρχει όντως διαφορά στο οικονομικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός θέλει να τον κρατήσει, αυτός έρχεται στο ΣΕΦ για προπονήσεις, ο Μπαρτζώκας τον γουστάρει. Τι θα γίνει; Προσωπική μου αίσθηση είναι πως θα παραμείνει στους Ερυθρόλευκους με ένα λίγο καλύτερο συμβόλαιο από ότι είχε.

YΓ4 Το πλάνο των Ακαδημιών το έχουμε εξηγήσει σε παλιότερο μπλογκ. Υπόσχομαι ότι θα αναφερθούμε λίαν συντόμως και πάλι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ