Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π το doodle της Google

Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π το doodle της Google

H ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου

Σαν σήμερα το 1879, γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος βραβεύθηκε με Νόμπελ ως «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας. Η σημερινή μέρα όμως έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π» και σε αυτήν είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Η ημέρα γιορτάζεται σήμερα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14. Στο εξωτερικό συνηθίζουν να γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα άρα σήμερα έχουμε 3-14.

Πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου γιορτάζουν την σημερινή μέρα με πάρτυ. Στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι∏=3,14159.

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιορτάζεται, δε, με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται ως «πάι».

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη ή αριθμός του Λούντολφ.

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού «π». Για τους λάτρεις των αριθμών τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το «π» παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.

https://www.youtube.com/watch?v=TEjBd9JHg-g

πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ