Ο «κάπτεν Κερκ» του Star Trek ταξίδεψε στο Διάστημα με το σκάφος του Μπέζος

Ο «κάπτεν Κερκ» του Star Trek ταξίδεψε στο Διάστημα με το σκάφος του Μπέζος

Πετάει-πετάει ο Ουίλιαμ Σάτνερ.

Ο 90χρονος ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ, γνωστός από τον ρόλο του ως κυβερνήτης Κερκ στη σειρά Star Trek, έγινε την Τετάρτη το γηραιότερο πρόσωπο που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στο Διάστημα, φτάνοντας μέχρι το όριο του Διαστήματος με το τουριστικό σκάφος της Blue Origin.

Το πλήρως αυτόνομο New Shepard προσεδαφίστηκε με αλεξίπτωτο σε ερημική περιοχή του Τέξας λίγο μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας, περίπου 11 λεπτά μετά την εκτόξευση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

O Σάτνερ και οι τρεις συνταξιδιώτες του πέταξαν πάνω από τη λεγόμενη Γραμμή Κάρμαν, το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων, θαύμασαν την καμπυλότητα της Γης και απόλαυσαν την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας για περίπου τέσσερα λεπτά.

Ήταν η δεύτερη πτήση αναψυχής που πραγματοποιεί η Blue Origin, μετά την εκτόξευση του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος τον Ιούλιο.

Έπειτα από εκπαίδευση που διήρκεσε δύο ημέρες, οι τέσσερις ταξιδιώτες έγιναν δεκτοί από τον ίδιο τον Μπέζος, ο οποίος έκλεισε πίσω τους την αεροστεγή θυρίδα του σκάφους.

Παρέμειναν στις θέσεις τους για περίπου 45 λεπτά πριν δοθεί το «ΟΚ» για πυροδότηση.

Μαζί με τον «Κάπτεν Κερκ» ταξίδεψαν η αντιπρόεδρος της Blue Origin Όντρεϊ Πάουερς, ο πρώην μηχανικός της NASA Κρις Μποσούιζεν και ο επιχειρηματίας της κλινικής έρευνας Γκλεν ντι Βρις.

Η συμμετοχή του Σάτνερ ουσιαστικά λειτούργησε ως διαφήμιση για την Blue Origin, η οποία ανταγωνίζεται την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και την SpaceX του Έλον Μασκ στη νέα αγορά διαστημικού τουρισμού.

«Ο ρόλος του Κάπτεν Κερκ μού έδωσε τις γνώσεις που θα είχε ένας φουτουριστικός αστροναύτης, πάντα όμως με έτρωγε η περιπέτεια» είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε βίντεο της Blue Origin.

Προειδοποίηση για την ασφάλεια του σκάφους

Ο Σάτνερ και οι συνεπιβάτες του φαίνεται πως αγνόησαν το θόρυβο που δημιουργήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου σχετικά με την ασφάλεια του New Shepard.

Με ανοιχτή επιστολή τους που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, νυν και πρώην υπάλληλοι της Blue Origin δήλωσαν ότι δεν θα ταξίδευαν με το διαστημικό σκάφος της εταιρείας επειδή αμφιβάλλουν για την ασφάλειά του.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μάλιστα ότι η εταιρεία αγνόησε τις ανησυχίες τους για θέματα ασφαλείας, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την εμπορική αξιοποίηση του New Shepard και την «πρόοδο για χάρη του Τζεφ».

Τουλάχιστον 16 μηχανικοί και άλλα στελέχη αποχώρησαν από την εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι, πολλοί από αυτούς μετά την πτήση του Μπέζος, είχε αναφέρει τον Αύγουστο το CNBC.

Το New Shepard είχε πετάξει 15 φορές χωρίς επιβάτες πριν από την εκτόξευση του Μπέζος. Διαθέτει σύστημα έκτακτης ανάγκης που εκτινάσσει την κάψουλα επιβατών μακριά από τον πύραυλο σε περίπτωση κινδύνου.

Ωστόσο η επιστολή αναφέρει ότι «κατά τη γνώμη ενός μηχανικού που έχει συνυπογράψει αυτό το κείμενο, η Blue Origin είναι τυχερή που δεν έχει συμβεί κάτι μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το κείμενο, «πάνω από 1.000 αναφορές προβλημάτων» που αφορούν τους κινητήρες του σκάφους είχαν υποβληθεί από εργαζομένους μέχρι το 2018, η εταιρεία όμως δεν τα επέλυσε.

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει σήμερα ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την ασφάλεια των επιβατών σε ιδιωτικά διαστημικά σκάφη, αν και η Blue Origin ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) για θέματα που αφορούν την ασφάλεια άλλων πτήσεων στην ίδια περιοχή ή την ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων στο έδαφος.

Ωστόσο η FAA δήλωσε ότι θα εξετάσει τους ισχυρισμούς των εργαζομένων του Μπέζος. Η υπηρεσία «λαμβάνει σοβαρά τις καταγγελίες για θέματα ασφάλειας και εξετάζει τις πληροφορίες» ανακοίνωσε.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ