Πότε το πρωκτικό σεξ σας «στέλνει» νοσοκομείο

Πότε το πρωκτικό σεξ σας «στέλνει» νοσοκομείο

Το πρωκτικό σεξ (όπως και τα υπόλοιπα είδη σεξ) αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και ιών στον οργανισμό, εφόσον δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό.

Καμπανάκι για μόλυνση με ΣΜΝ κρούουν οι ειδικοί για όσους κάνουν πρωκτικό σεξ κυρίως όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Τα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιλαμβάνουν:

 • Χλαμύδια
 • Βλεννόρροια
 • Έρπητας των γεννητικών οργάνων (ιός απλού έρπητα, HSV)
 • Κονδυλώματα (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, HPV), που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μητέρας στις γυναίκες ή του πρωκτού εάν εντοπίζονται στον πρωκτό.
 • Ηπατίτιδα A, B, C
 • Σύφιλη
 • Τριχομονάδες
 • Ιός HIV (AIDS)

Διαβάστε επίσης: Ανδραβίδα: Το επικρατέστερο σενάριο για την πτώση του Phantom

Σχετίζεται το πρωκτικό σεξ με πρόπτωση ορθού και ραγάδες πρωκτού;

Η πρόπτωση ορθού είναι η αναστροφή και προβολή όλου του τοιχώματος του ορθού διά του πρωκτού. Η ραγάδα είναι ένα σχίσιμο (πληγή) στο δέρμα του πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προσοχή και επαρκή λίπανση, δεν προκαλούνται οι παραπάνω παθολογικές καταστάσεις εξαιτίας του πρωκτικού σεξ.

Η πρόπτωση ορθού προκαλείται συνήθως εξαιτίας μακροχρόνιας δίαιτας πτωχής σε φυτικές ίνες και πλούσιας σε λιπαρά που προκαλεί δυσκοιλιότητα. Πολύ συχνά παρατηρείται σε γυναίκες οι οποίες υπέστησαν τραυματισμό της πρωκτικής περιοχής κατά τον τοκετό

Αιμορροΐδες και πως να τις αντιμετωπίσετε

Το πρωκτικό σεξ όταν γίνει χωρίς επαρκή λίπανση δυνατόν να προκαλέσει αιμορραγία από τις διογκωμένες αιμορροΐδες που υπάρχουν στην πρωκτική περιοχή ή να επιδεινώσει τον πόνο. Συνιστάται να αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ εφόσον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας. Εφόσον αντιμετωπισθούν οι αιμορροΐδες (συνήθως χειρουργικά) το πρωκτικό σεξ δεν αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα. Συμβουλευθείτε τον γαστρεντερολόγο ή τον χειρουργό σας που γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αιμορροΐδες σας.

Το πρωκτικό σεξ προκαλεί καρκίνο πρωκτού;

Ο καρκίνος του ορθού / πρωκτού είναι πολύ σπάνιος και αποτελεί το 1% των καρκίνων της γαστρεντερικής οδού. Το κάπνισμα και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σχετίζονται με τον καρκίνο του ορθού/πρωκτού. Εάν το πρωκτικό σεξ γίνεται με προφυλακτικό, δεν υφίσταται έκθεση στον ιό HPV και συνεπώς δεν αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου πρωκτού εξαιτίας του πρωκτικού σεξ.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πρωκτού είναι οι εξής:

 • Η συνύπαρξη προκαρκινικών δυσπλασιών ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι και οι κακοήθειες αυτές οφείλονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε λοίμωξη από τον ιό HPV.
 • Η λοίμωξη από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ευνοεί την ανάπτυξη της λοίμωξης από τον ιό HPV.
 • Η πρωκτική σεξουαλική επαφή αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με τον ιό HPV και κατά συνέπεια την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας στον πρωκτό.
 • Εκτός από τους ασθενείς με AIDS, και άλλες κατηγορίες ασθενών ανοσοκατεσταλμένων (π.χ. ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κάποιου οργάνου και λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του πρωκτού.
 • Η ηλικία: Οι περισσότεροι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πρωκτού είναι μεταξύ 50 και 80 ετών.
 • Το κάπνισμα.
 • Η χρόνια φλεγμονή και ο ερεθισμός του πρωκτού από καταστάσεις όπως τα πρωκτικά συρίγγια, οι αιμορροΐδες και οι ραγάδες αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο για καρκίνο του πρωκτού και μάλιστα στην περιοχή της χρόνιας φλεγμονής.
 • Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πυελική ακτινοβολία για τη θεραπεία διαφόρων κακοηθειών της περιοχής (προστάτη, ουροδόχου κύστης, πρωκτού, μήτρας) έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού.

Πηγή: News4Health.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ