Πάρος : Τα 6 υπέροχα και γραφικά χωριά της

Πάρος : Τα 6 υπέροχα και γραφικά χωριά της

Εκτός από την Παροικιά, την Νάουσα, τις παραλίες, υπάρχει και η άλλη, η λιγότερo γνωστή πλευρά του νησιού… που µένει να θυµίζει ότι η Πάρος είναι πάνω απ’ όλα ένα κυκλαδίτικο, γραφικό νησί µε καρτποσταλικές εικόνες, φυσική οµορφιά, όµορφα χωριά, µαγευτικά, γαλήνια τοπία και ελληνικά αρώµατα και χρώµατα…

Ξεναγήστε τις… αισθήσεις σας! Εκτός από την Παροικιά, την Νάουσα, τις παραλίες, υπάρχει και η άλλη, η λιγότερo γνωστή πλευρά του νησιού… που µένει να θυµίζει ότι η Πάρος είναι πάνω απ’ όλα ένα κυκλαδίτικο, γραφικό νησί µε καρτποσταλικές εικόνες, φυσική οµορφιά, όµορφα χωριά, µαγευτικά, γαλήνια τοπία και ελληνικά αρώµατα και χρώµατα…

Λεύκες

Ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά χωριά του νησιού, µε ελικοειδή λευκά σοκάκια, γεµάτα ανθισµένες βουκαµβίλιες, πολλά εκκλησάκια, καφενεδάκια αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, οι Λεύκες που µοιάζουν σαν να µην τις έχει αγγίξει ο χρόνος, θα σας εντυπωσιάσουν. Ορεινό και ταυτόχρονα πράσινο, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Eίναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωµα και τα σπίτια είναι αµφιθεατρικά χτισµένα! Στους λόφους γύρω στέκουν ανεµόµυλοι, ενώ στην άκρη είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας µε τα περίφηµα καµπαναριά του.

Ένα από τα πιο γνωστά & όμορφα χωριά της Πάρου, οι Λεύκες

Μάρµαρα

Τα Μάρµαρα είναι ένα γραφικό χωριό 14 χλµ. από την Παροικιά. Στην είσοδό του, θα δείτε τον Μύλο, λίγο µετά την πλατεία ενώ θα θαυµάσετε και τα παλιά αρχοντικά. Ανάµεσα στις εκκλησίες και τα ξωκλήσια του, εντυπωσιακοί είναι ο κατάλευκος ναός του Ταξιάρχη και ο ναός της Κοίµησης της Θεοτόκου. Επίσης, θα δείτε διάσπαρτους σπονδύλους µαρµάρινων κιόνων που προέρχονται από δωρικό ναό Κλασικής Περιόδου.

Highlight: Στο βουνό Αντικέφαλο βρέθηκαν τα αρχαία κεραµεία και λέγεται ότι στο ίδιο σηµείο βρίσκεται θαµµένη η αρχαία πόλη Υρία. Tip. Από τα Μάρµαρα υπάρχει πρόσβαση στις ανατολικές παραλίες του νησιού.

Χωριό Αγκαιριά

Είναι 12,5 περίπου χλµ. νότια της Παροικιάς στην ενδοχώρα του νησιού, αν και απέχει ελάχιστα (περίπου 2 χλµ.) από τη θάλασσα. Χτισµένο σε µια περιοχή µε άφθονο πράσινο και µόνιµους κατοίκους λιγότερους από 300, είναι ένα όµορφο και ήρεµο χωριό. Στο κέντρο του δεσπόζει η µεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, τη Μάρπησσα

Μάρπησσα

Η Μάρπησσα, που βρίσκεται 17 χλµ. ανατολικά της Παροικιάς, είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου, µε σπίτια του 16ου και 17ου αι. και πλακόστρωτα σοκάκια. Είναι αµφιθεατρικά χτισµένη στην κορυφή ενός µικρού λόφου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει ο ναός της Μεταµόρφωσης. Στο χωριό θα δείτε το Μουσείο γλυπτών Περαντινού, τους 4 ανεµόµυλους, ενώ από εδώ ξεκινάει το µονοπάτι που οδηγεί στη µονή του Αγίου Αντωνίου. Έχει επίσης πολλές επιλογές σε ταβέρνες και καφενεδάκια.

Highlight: Αν βρεθείτε στο χωριό τη Μεγάλη Παρασκευή, θα εντυπωσιαστείτε από τη µαγευτική αναπαράσταση των Παθών.

Στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

Πρόδροµος

Νοτιοανατολικά του νησιού, µόλις 5 χλµ. από τις από τις Λεύκες, θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό Πρόδροµος, το οποίο είναι γνωστό από τον Μεσαίωνα. Ένας πανέµορφος οικισµός µε λευκά σπίτια, γραφικές εκκλησίες και µοναστήρια, που πήρε το όνοµά του από τον µητροπολιτικό ναό του 17ου αι. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου.

Δρυός

Λίγο πιο κάτω από το Άσπρο Χωριό συναντάµε τον ιστορικό οικισµό Δρυό (25 χλµ. από την Παροικιά). Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει θέα το απέραντο γαλάζιο και έχει πανέµορφη παραλία µε ταβερνάκια από πάνω. Από την άλλη, δεν λείπουν τα µνηµεία, ενώ ενδιαφέρον είναι το σπήλαιο των δαιµόνων και οι λίµνες του Δρυού.

πηγή: travelstyle.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ