«Halleluka» και άγιος ο Θεός – Μια (ακόμα) ωδή στον Λούκα Ντόντσιτς (vid)

«Halleluka» και άγιος ο Θεός – Μια (ακόμα) ωδή στον Λούκα Ντόντσιτς (vid)

Με τα διαπιστευτήρια που μας δίνει διαρκώς, ο Λούκα Ντόντσιτς έχει κάθε δικαίωμα να φιλοδοξεί την ύψιστη κορυφή για τη χώρα του σε αυτή την Ολυμπιάδα.

Η Σλοβενία έκανε μια ιδανική πρεμιέρα στο φετινό -και πρώτο στην ιστορία της- ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. «Διέλυσε» την Αργεντινή με το τελικό 118-100 (με τη διαφορά να φτάνει και σε επίπεδα της τάξης των 30 πόντων) και απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης δεν ήταν άλλος από τον ανεπανάληπτο Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία.

Λένε πως «η καλή μέρα απ’το πρωί φαίνεται» και το «πρωινό» του Ντόντσιτς σε αυτό το ματς ήταν ονειρεμένο. Ο 22χρονος ηγέτης της Σλοβενίας έδειξε από το πρώτο κιόλας λεπτό πως είναι έτοιμος να κάνει αρκετό θόρυβο σε αυτό το τουρνουά. Ξεκίνησε με τρία συνεχόμενα εύστοχα τρίποντα, ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο με 17 πόντους και το ημίχρονο με 31 πόντους, 11/17 σουτ, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 16:24 λεπτά.

Απόρροια αυτής της αδιανόητης εμφάνισης ήταν όχι μόνο οι Σλοβένοι να αποκτήσουν διαφορά 20 πόντων στην ανάπαυλα (42-62), αλλά και να πάρουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση κόντρα σε μια ομάδα που φημίζεται για το αγωνιστικό της πάθος όπως η Αργεντινή.

Μία από τα ίδια και στην επανάληψη, με τον «Λούκα Μάτζικ» να παίζει άλλο ένα 15λεπτο για να φτάσει η Σλοβενία σε μια ξεκούραστη νίκη και τον σταρ των Ντάλας Μάβερικς να ολοκληρώνει το ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες με 48 πόντους (12/15 δίποντα, 6/14 τρίποντα, 6/7 βολές) έχοντας παράλληλα 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κοψίματα σε μόλις 31:07 λεπτά συμμετοχής. Μάλιστα, απείλησε το απόλυτο ατομικό ρεκόρ πόντων σε επίπεδο Ολυμπιάδας, το οποίο κατέχει ο θρυλικός Βραζιλιάνος, Όσκαρ Σμιντ με τους 55 πόντους απέναντι στην Ισπανία στους Ολυμπιακούς του Σεούλ το 1988.

Εν τέλει, ο ταλαντούχος γκαρντ αρκέστηκε στη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών την οποία μοιράζεται με τον Αυστραλό Εντ Παλουμπίνσκας (Μόντρεαλ, 1976), όμως έδειξε πως κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει τα πρωτεία αφού έγινε αλλαγή 4μιση λεπτά πριν το τέλος του αγώνα και δεν ξαναπάτησε παρκέ. Άλλωστε, αυτό που προσδοκά ο ίδιος και η ομάδα του, είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί σε αυτό το τουρνουά και, γιατί όχι, να κερδίσει ένα μετάλλιο και μια θέση στο βάθρο.

Το γεγονός πως ο Ντόντσιτς έμεινε εκτός παρκέ το τελευταίο διάστημα του αγώνα χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γράψει «χρυσή ιστορία», ξυπνά μια ιστορία του Κόμπι Μπράιαντ. Βλέπετε, τη σεζόν 2005-06, ο αείμνηστος «Black Mamba» είχε πετύχει σε ένα ματς με τους Μάβερικς 62 πόντους σε τρία δωδεκάλεπτα. Στην αρχή της τελευταίας περιόδου, ο τότε προπονητής των Λέικερς, Φιλ Τζάκσον, έβαλε τον βοηθό του Μπράιντ Σο να ρωτήσει τον Κόμπι αν θέλει να επανέλθει στο παρκέ για να συνεχίσει τη… ραψωδία του. Ο 28χρονος, τότε, γκαρντ αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται, θα έχω ξανά μια τέτοια βραδιά». Το είπε και έγινε. Έναν μήνα μετά, ο Κόμπι Μπράιαντ έβαζε 81 πόντους σε ένα ματς κόντρα στους Ράπτορς…

Ποιος μας λέει, λοιπόν, πως ο Λούκα Ντόντσιτς δε μπορεί να επαναλάβει την μυθική εμφάνισή του κόντρα στην Αργεντινή ή να την προσπεράσει; Μας έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές σε επίπεδο εθνικών ομάδων, Ευρωλίγκας και NBA, πως μπορεί να παίξει όπως θέλει σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ