Μπαχ: «Πολύ επιβλαβής η πολιτικοποίηση του αθλητισμού»

Μπαχ: «Πολύ επιβλαβής η πολιτικοποίηση του αθλητισμού»

Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, εκτίμησε ότι η πολιτικοποίηση του αθλητισμού «θα ήταν πολύ επιβλαβής», υπενθυμίζοντας να παρακολουθεί «στενά» τις χώρες που δεν σέβονται αυτήν την αρχή, σε μία ευθεία νύξη για την Ρωσία.

Επισκεπτόμενος το Μοντεβιδέο για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουρουγουάης, ο Μπαχ εξήγησε στον Τύπο ότι «χαίρεται στην παρούσα φάση, από την μεγάλη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την ενωτική δύναμη του αθλητισμού», τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ελπίζω ότι η επόμενη συζήτηση για το ψήφισμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη τον Νοέμβριο, θα μας φέρει ένα νέο κύμα υποστήριξης».

Παράλληλα, ο Μπαχ επεσήμανε ότι η ΔΟΕ «παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να πολιτικοποιήσουν τον αθλητισμό και να αντικαταστήσουν αθλητικούς αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι πολιτικά ουδέτεροι και διοργανώνονται από την κοινωνία των πολιτών, με οργανωμένες εκδηλώσεις από τις κυβέρνησεις».

Αυτή η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την αναφορά του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο, «νέες οργανωτικές και νομικές μορφές, όπως πρωταθλήματα, ενώσεις και σύλλογοι, πρέπει να να υπονομεύσουν το τρέχον σύστημα και να αντικαταστήσουν έτσι το μονοπώλιο, που εκπροσωπείται από τις μεγάλες δομές του διεθνούς αθλητισμού, όπως η ΔΟΕ».

«Αυτή είναι μια ανακοίνωση από την Ρωσία. Φυσικά και παρακολουθούμε στενά το ζήτημα», σχολίασε ο Μπαχ, εξηγώντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι η πολιτικοποίηση του αθλητισμού θα ήταν πολύ επιβλαβής για την κοινωνία. Η αποστολή του αθλητισμού, είναι να διοργανώσει αγώνες μεταξύ εθνών που, κάποια στιγμή, είναι πολιτικά φίλοι».

Σημειώνεται, ότι ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την ΔΟΕ ότι χρησιμοποιεί τους Αγώνες ως «όργανο πολιτικής πίεσης» και ότι διενεργεί «εθνοτικές διακρίσεις» λόγω περιορισμών στην συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2024 στο Παρίσι.

Κατηγορίες που «απέρριψε κατηγορηματικά» η ΔΟΕ, που καλείται να αποφασίσει εάν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, θα είναι παρόντες στην κορυφαία διοργάνωση του αθλητισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ