Η Βραζιλία αποχαιρετά τον «Βασιλιά» Πελέ – Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα

Η Βραζιλία αποχαιρετά τον «Βασιλιά» Πελέ – Δείτε live το λαϊκό προσκύνημα

Από σήμερα (02/01) ξεκινά η πρώτη 24ωρη δημόσια αγρυπνία στο γήπεδο της Σάντος για τον γίγαντα του ποδοσφαίρου, Πελέ.

Ξεκινάει σήμερα (02/01) η πρώτη δημόσια αγρυπνία στο γήπεδο της Σάντος για τον «βασιλιά» του ποδοσφαίρου, Πελέ. Η Βραζιλία, όπως και όλος ο κόσμος, αποχαιρετούν αυτήν την εβδομάδα έναν θρύλο που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο.

Το φέρετρο με τη σορό εκτίθεται στο κέντρο του γηπέδου. Οι πόρτες του σταδίου χωρητικότητας 16.000 ατόμων αναμένεται να ανοίξουν στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα.

Στις κερκίδες έχουν τοποθετηθεί τρεις γιγαντιαίες σημαίες και γράφουν: «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 χρόνια». Σε μία άλλη σημαία υπάρχει η φωτογραφία του Πελέ με τον αριθμό 10, που είχε στη φανέλα του.

Δείτε live

Η αιτία θανάτου

Οπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Αλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου.

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19, και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία.

Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του επιδεινώθηκε ξανά κι’ ο «βασιλιάς» «έφυγε» από τη ζωή στις 15:27 χθες Πέμπτη (20:27 ώρα Ελλάδας).

Πότε έγινε «βασιλιάς»

Αν και το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα («Το όνομά μου είναι Εντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός! »). Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η έτερη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ