Όταν ο ρατσισμός εισβάλει στα γήπεδα: Tα 5 περιστατικά της ντροπής

Όταν ο ρατσισμός εισβάλει στα γήπεδα: Tα 5 περιστατικά της ντροπής

Οι ρατσιστές έχουν μάθει να μισούν τη διαφορετικότητα με τον χώρο του ποδοσφαίρου να μην αποτελεί εξάιρεση στον κανόνα. Με αφορμή την πρόσφατη ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους Τζούνιορ to10.gr θυμάται 5 ρατσιστικά επεισόδια που έλαβαν χώρα σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μας προσφέρει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο.Ένα άθλημα το οποίο στέκεται η αφορμή ώστε να μαζευτείς με την παρέα σου, να δεις τον αγώνα, να διασκεδάσεις.

Ωστόσο, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, είναι αυτό του ρατσισμού στα γήπεδα.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Ο Εντι Τζόνσον, το μήνυμα του κόσμου και η επόμενη μέρα

Ο ρατσισμός είναι ακόμη εδώ και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από την πρωτοφανής ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο Βινίσιους Τζούνιορ στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στη Βαλένθια.

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπασάκσεχιρ (2020) 

Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Δεκεμβρίου του 2020, όταν η Παρί Σεν Ζερμέν υποδεχόταν την Μπασακσεχίρ στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League.

Όλα κυλούσαν όμαλα μέχρι την στιγμή του 18ου λεπτού.

Πιο συγκεκριμένα, ο βοηθός προπονητή της τουρκικής ομάδας, Πιερ Γουεμπό, εξοργίστηκε υποστηρίζοντας πως κάποιος τον αποκάλεσε «νέγρο», κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Λίγα λεπτά αργότερα οι άνθρωποι της Μπασακσεχίρ κατηγόρησαν τον 4ο διαιτητή, πως εκείνος έβρισε με απαράδεκτο ρατσιστικό χαρακτηρισμό τον Πιερ Γουεμπό και κατόπιν τον απέβαλε.

Μπάγερν Μονάχου – Χόφενχαιμ (2020) 

Άλλο ένα απίστευτο σκηνικό διαδραματίστηκε στο Χόφενχαιμ-Μπάγερν Μονάχου, στην νίκη των Bαυαρών με 6-0, τον Φεβρουάριο του 2020.

Στο 77′ υπήρξε διακοπή 15 λεπτών εξαιτίας πανό που ανέβασαν οι οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου, στα οποία έβριζαν χυδαία την μητέρα του ιδιόκτητη της Χόφενχαιμ, γεγονός μάλιστα που προκάλεσε την οργή του προπονητή των Βαυαρών.

Η απάντηση ωστόσο σε αυτή την χυδαία κίνηση ήρθε στην συνέχεια από τους παίκτες των δυο ομάδων οι οποίοι όταν επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο έπαιζαν πάσες μεταξύ τους από το 78΄ έως το τέλος της αναμέτρησης.

Ράγιο Βαγιεκάνο – Αλμπαθέτε (2019)

Το παιχνίδι μεταξύ της Ράγιο Βαγιεκάνο και της Αλμπαθέτε που είχε διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου για τη Segunda Division, είχε διακοπεί με απόφαση του διαιτητή στο ημίχρονο. Η αιτία ήταν τα συνθήματα των οπαδών της Ράγιο κατά του επιθετικού της Αλμπαθέτε, Ρομάν Ζοζούλια και τα οποία κρίθηκε ότι είχαν ρατσιστικό περιεχόμενο.

Η ισπανική ομοσπονδία επιλήφθηκε του θέματος και ανακοίνωσε την ετυμηγορία της: το παιχνίδι θα συνεχιστεί με το σκορ της διακοπής, το 0-0, όμως αυτή τη φορά θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, η Ράγιο Βαγιεκάνο θα δώσει τα δύο επόμενα εντός έδρας παιχνίδια της με το τμήμα της εξέδρας από το οποίο ακούστηκαν οι αποδοκιμασίες να είναι κλειστό…

Ο Ζοζούλια δεν επιλέχτηκε τυχαία από τους οπαδούς της Ράγιο για να αποδοκιμαστεί. Ο Ουκρανός επιθετικός πριν πάρει μεταγραφή στην Αλμπαθέτε, έπαιζε στη Ράγιο και είχε ανοίξει κόντρα με τη συγκεκριμένη μερίδα του κόσμου.

Αταλάντα – Φιορεντίνα (2022) 

Η Νάπολι έφευγε με το «διπλό» από την έδρα της Αταλάντα τον περασμένο Απρίλιο, σε μια αναμέτρηση η οποία «σημαδεύτηκε» από την ρατσιστική επίθεση που εξαπέλυσαν οι οργανωμένοι οπαδοί των «Μπεργαμάσκι» κατά του Σενεγαλέζου κεντρικού αμυντικού των Ναπολιτάνων, Καλιντού Κουλιμπαλί.

Μάλιστα τότε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σενεγάλης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε τη συμπαράσταση της στον έμπειρος σέντερ μπακ και έβαλε τους οπαδούς της Αταλάντα στη… θέση τους, αναφέροντας:

«Πιστοί στις φτωχές τους συνήθειες, αρκετοί οπαδοί της Αταλάντα έδειξαν για μία ακόμα φορά πως είναι λίγοι ως άνθρωποι, εκτοξεύοντας ρατσιστικές προσβολές προς τον αρχηγό και ηγέτη μας, Καλιντού Κουλιμπαλί. Αυτοί οι άμυαλοι ηλίθιοι δεν πρέπει να έχουν θέση σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Να είσαι δυνατός Καλιντού, ο λαός της Σενεγάλης σε υποστηρίζει με όλη την καρδιά του και σου λέει να είσαι υπερήφανος για τη δύναμή σου, τον επαγγελματισμό σου, αλλά και ότι ανήκεις στη δική μας ράτσα. Αρχηγέ να έχεις δύναμη, δεν θα σε φτάσουν ποτέ. Η Σενεγάλη είναι υπερήφανη για σένα».

Καντίθ – Βαλένθια (2021) 

Οι νυχτερίδες αγωνίζονται απέναντι στην Κάντιθ εκτός έδρας και στο 29ο λεπτό ο Μουκτάρ Ντιακαμπί ισχυρίστηκε πως δέχτηκε ρατσιστική προσβολή από τον Χουάν Κάλα, άλλοτε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ.

Το παιχνίδι διεκόπη για περίπου είκοσι λεπτά, οι δύο ομάδες επανήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ο Ντιακαμπί, που ήταν το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης δεν θέλησε να γυρίσει και αντικασταστάθηκε από τον προπονητή του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ