Ντέκλαν Ράις: Γιατί «χρυσώνει» τη Γουέστ Χαμ η Άρσεναλ;

Ντέκλαν Ράις: Γιατί «χρυσώνει» τη Γουέστ Χαμ η Άρσεναλ;

Ντέκλαν Ράις και Άρσεναλ τα έχουν βρει σε όλα, με τα ιατρικά του παίκτη να είναι αυτά που απομένουν ώστε η μεταγραφή του στους «Gunners» να γίνει επίσημη.

Άρσεναλ και Γουέστ Χαμ, τα έχουν βρει σε όλα για τον Ντέκλαν Ράις με το ποσό της μεταγραφής του να φτάνει τα 105 εκατ. λίρες. Τα έγγραφα μεταξύ των δύο συλλόγων ετοιμάζονται για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Άγγλου χαφ με τον ίδιο να ετοιμάζεται να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ώστε η μεταγραφή του να πάρει επίσημη μορφή.

Η μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις στην Άρσεναλ, πληρούσε τις προϋποθέσεις να είναι το σήριαλ του καλοκαιριού, όχι μόνο της ποδοσφαιρικής Αγγλίας αλλά και της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Η Άρσεναλ, δεν έκρυψε της επιθυμία της να φέρει τον 24χρονο χαφ στην άλλη άκρη του Λονδίνου, καθώς ο Μικέλ Αρτέτα θεωρεί τον Ντέκλαν Ράις ως τον κατάλληλο να καλύψει μεν το κενό που αφήνει ο  Γκρανίτ Τζάκα αλλά και που θα ανεβάσει επίπεδο την μεσαία γραμμή της ομάδας του. Η περσινή πορεία της Άρσεναλ (2η θέση, 84β.) δίνει το δικαίωμα στον Ισπανό τεχνικό να πιστεύει πως βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ, έτσι ο στόχος του στην μεταγραφική περίοδο που του καλοκαιριού είναι να ενισχύσει το ρόστερ του για να παρουσιαστεί έτοιμος στην νέα προσπάθεια εκθρόνισης της Μάντσεστερ Σίτι.

Διαβάστε επίσης: Αύριο το ραντεβού του Παπανικολάου με τους Αγγελόπουλους

Η μάχη για την Premier League όμως αργεί, ωστόσο μία πρώτη άτυπη μάχη έβγαλε νικήτρια την Άρσεναλ, καθώς κατάφερε να πείσει τον Ντέκλαν Ράις, έναν από τους πιο περιζήτητους μέσους στον πλανήτη, να πάρει τον δρόμο για το «Εμιρέϊτς» έναντι του «Έτιχαντ» καθώς στην διεκδίκηση του παίκτη είχε μπει δυνατά και η Μάντσεστερ Σίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που χρειάστηκε για να πει το «ναι» η Γουέστ Χαμ αγγίζει τα 105 εκατ. λίρες, ποσό που δημιουργεί το ερώτημα: αξίζει τα χρήματα αυτά ο Ντέκλαν Ράις;

Το 10.gr με τη βοήθεια της Opta θα προσπαθήσει να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα.

Ο Ντέκλαν Ράις είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της Πρέμιερ Λιγκ σε ανακτήσεις της μπάλας. Με εξαίρεση την σεζόν 2016/17 όπου πραγματοποίησε μία συμμετοχή στην Premier League, ο 24χρονος διεθνής χαφ ήταν βασικός πυλώνας της μεσαίας γραμμής της Γουέστ Χαμ για τις επόμενες 6 σεζόν. Τη σεζόν 2017/18, στην παρθενική του σεζόν, πραγματοποίησε 26 συμμετοχές με τα «σφυριά», όπου κέρδιζε την κατοχή της μπάλας κατά μέσο όρο 4.6 φορές ανά 90′, αγωνιζόμενος κυρίως ως κεντρικός αμυντικός. Μέσος όρος που σχεδόν διπλασιάστηκε την αμέσως επόμενη σεζόν (8.6 φορές/90′), καθώς μετακινήθηκε στη μεσαία γραμμή. Χρόνο με το χρόνο, ο μέσος όρος του Ντέκλαν Ράις βελτιωνόταν για να φτάσει στο να κερδίζει την μπάλα 9.2 φορές ανά 90′ λεπτο την περσινή σεζόν, 2022/23.
Συνολικά, ολοκλήρωσε τη περασμένη σεζόν κερδίζοντας την κατοχή για την ομάδα του 334 φορές και ήταν με διαφορά ο παίκτης με τις περισσότερες ανακτήσεις μπάλας στο πρωτάθλημα, με τον Ρόδρι της Μάντσεστερ Σίτι (301) να τον πλαισιώνει σ’ αυτούς που είχαν περισσότερες από 300.

Επίσης, ο Ντέκλαν Ράις είναι εξαιρετικός και προστατεύει θαυμάσια την αμυντική γραμμή της ομάδας του. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε κατάφεραν να τον «προσπεράσουν» μόλις 20 φορές στο πρωτάθλημα και έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο 0.6 φορές ανά 90′ λεπτο. Με αυτό το ποσοστό, το όνομα του φιγουράρει και πάλι στην κορυφή της σχετικής λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Καϊσέδο (Μπράϊτον) με 0,8.
Ένας τομέας στον οποίο ο Ντέκλαν Ράις θα πρέπει να «τσεκαριστεί» για το αν μπορεί να ανταπεξέλθει είναι το πόσο ψηλά στο γήπεδο βρίσκονται οι συμπαίκτες του, με την Άρσεναλ να είναι η ομάδα με τις περισσότερες μεταβιβάσεις (388) στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου την περασμένη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ. Τα παραπάνω νούμερα, ο Άγγλος χαφ τα πέτυχε με μία ομάδα που δεν ανεβαίνει τόσο ψηλά στο γήπεδο, καθώς την περασμένη σεζόν η Γουέστ Χαμ κατέγραψε 100 λιγότερες μεταβιβάσεις στο επιθετικό της τρίτο (281), κάτι που σημαίνει πως ο Ντέκλαν Ράις θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του πιο ψηλά στο γήπεδο έχοντας τον κίνδυνο να «εκτεθεί» σε κάποιες περιπτώσεις.

Από τους κεντρικού μέσους που έπαιξαν περισσότερα από 500 λπετά με την Άρσεναλ στην Πρεμιερ Λιγκ τη περσινή σεζόν, κανένας δεν μπορεί να πλησιάσει τα νούμερα του Ντέκλαν Ράις. Αναλυτικότερα, κανένας δεν είχε μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις από το φαινομενικά νέο απόκτημα των «Gunners», ο οποίος είχε 88.1% ακρίβεια. Κανένας δεν είχε περισσότερες αναχαιτήσεις από τον ίδιο (1.7/90’λεπτο), και κανένας δεν είχε την ακρίβεια του Ντέκλαν Ράις στις μακρινές μεταβιβάσεις (4.2/90’λεπτο). Ήταν επίσης διαθέσιμος σχεδόν όλη τη χρονιά (37 συμμ.), μέτρησε 3.272′ λεπτά συμμετοχής που είναι περισσότερα από κάθε άλλο μέσο της Άρσεναλ. Μάλιστα, έχει ξεκινήσει σε τουλάχιστον 32 παιχνίδια πρωταθλήματος σε κάθε μία από τις προηγούμενες πέντε σεζόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μικέλ Αρτέτα μπορεί να στηρίξει την μεσαία γραμμή του πάνω στον 24χρονο χαφ.

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ