Εντέν Αζάρ: Η κορυφή, η «βαριά κληρονομιά», το μοιραίο βράδυ και η… απογοήτευση (vids)

Εντέν Αζάρ: Η κορυφή, η «βαριά κληρονομιά», το μοιραίο βράδυ και η… απογοήτευση (vids)

Πως ο Εντέν Αζάρ, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές πριν μερικά χρόνια, έφτασε στην «καταστροφή» και την απόσυρση, μόλις στα 32.

Δεν αποτελούσε θέμα χρόνου αλλά ούτε κάτι που ποτέ κανείς δεν περίμενε. Ο Εντέν Αζάρ αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, μόλις στα 32 του χρόνια.

Ο Βέλγος ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν για τη Ρεάλ Μαδρίτης, έβαλε τέλος στην τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα, με μια απόφαση που όπως ανέφερε ο ίδιος την πήρε αφού άκουσε τον εαυτό του.

«Πρέπει να ξέρεις να ακούς τον εαυτό σου και να λες αρκετά την κατάλληλη στιγμή. Μετά από 16 χρόνια καριέρας και περισσότερα από 700 παιχνίδια που έπαιξα, αποφάσισα να τελειώσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής», έγραψε χαρακτηριστικά ο Βέλγος.

Μια καριέρα που σημαδεύτηκε τόσο από την τρομερή παρουσία του στην Τσέλσι, τις κερδισμένες Premier League αλλά και του Europa League, όσο και από την έντονη αμφισβήτηση στη Ρεάλ, τα πολλά προβλήματα και εν τέλει την απόσυρση σε τόσο μικρή ηλικία.

Ο Αζάρ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα του από τη Λιλ, στην οποία και εντάχθηκε στις ακαδημίες της. Σε ηλικία 17 χρονών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη γαλλική ομάδα, εκεί όπου έμεινε μέχρι και το καλοκαίρι του 2012.

Το… μάτι της Τσέλσι

Ο Αζάρ για την Τσέλσι δεν ήταν απλά ένας εξτρέμ με άριστο δεξί πόδι, εξαιρετική αντίληψη και πολύ καλή τεχνική. Οι Λονδρέζοι είδανε στα μάτια του έναν ηγέτη ο οποίος έμελλε στη συνέχεια να γίνει ένας από τους θρύλους της ομάδας και ένας εκ των κορυφαίων στο άθλημα την περίοδο εκείνη.

Άλλωστε τα 30 εκατομμύρια που κόστισε περίπου στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς το 2012 για έναν 21χρονο, μόνο αμελητέο ποσό δεν μπορεί να το πει κανείς.

Τα υπόλοιπα στο Λονδίνο είναι απλά ιστορία. Ο Αζάρ γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής μιας ομάδας γεμάτης αστέρια, κάτι που κάνει την συνολική του παρουσία ακόμη πιο σπουδαία.

Μένει για 7 χρόνια, κάνει 352 εμφανίσεις, βάζει 112 γκολ και κάνει και 92 ασίστ. Ταυτόχρονα κατακτάει δύο πρωταθλήματα, δύο Europa League, 1 κύπελλο και ένα λιγκ καπ. Όμως αυτά είναι μόνο τα στατιστικά του. Η εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο του Stamford Bridge και όχι μόνο, δείχνει έναν παίκτη που εκτός από τεράστια κλάση, έχει και ψυχολογία νικητή!

Το ρεκόρ η κληρονομία και το… φινάλε

Το καλοκαίρι του 2019 κάνει το αποφασιστικό βήμα, τόσο αυτός όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αποφασίζει να δαπανήσει πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Ποσό μεταγραφής που έσπασε όλα τα ρεκόρ, τόσο για την εποχή όσο και γενικότερα για το άθλημα, καθώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν σπάσει το φράγμα των 100 εκκατ.

Ο Αζάρ δεν πήγε στη Μαδρίτη για γίνει ένα από τα αστέρια. Πήγε να γίνει το βασικό αστέρι, μιας και εκείνο το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει για τη Γιουβέντους, ο Θρύλος της ομάδας, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η αρχή του όμως δεν ήταν ιδανική. Ο Αζάρ εμφανίζεται στο προπονητικό κέντρο της Ρεάλ υπέρβαρος και σε κακή αγωνιστική κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτού να χάσει πολλά παιχνίδια ως ανέτοιμος, ενώ η συνέχεια δεν ήταν καλύτερη.

Στις 26 του Νοέμβρη, η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει την Παρί Σεν Ζερμέν για το Champions League και κάπου εκεί ξεκινάει η «κατηφόρα» του Βέλγου.

Ο Αζάρ δέχεται ένα ισχυρό μαρκάρισμα από τον συμπατριώτη του, Τόμας Μενιέ, το οποίο του διαλύει τους συνδέσμους του αστραγάλου του και κάπου εκεί ξεκινάει το ταξίδι που δεν είχε τελειωμό.

Συνεχόμενοι και ασταμάτητοι τραυματισμοί είχαν γίνει ίσως και εμμονή του Βέλγου σούπερ-σταρ που δεν κατάφερε να κάνει ποτέ ότι περιμέναμε στη Μαδρίτη.

Αμφισβήτηση, αντικείμενο χλευασμού και χιούμορ ήταν λίγα από όσα πέρασε ο Αζάρ στη Ρεάλ. Και ενδεχομένως όχι πολύ άδικα. Κάθε φορά που γυρνούσε από τραυματισμό κάτι γινόταν και ξανά έβγαινε εκτός μάχης.

Όλα φαίνονται στα στατιστικά. Ο 32χρονος πλέον στα τέσσερα χρόνια που βρέθηκε στους «μερένχες» έκανε μόλις 76 συμμετοχές, έβαλε μόνο 7 γκολ και η παρουσία του θεωρείται έως και ανύπαρκτη.

Πλέον στα 32 του, ακούγοντας το σώμα του, ο Εντέν Αζάρ αποφάσισε να βάλει τέλος στην επαγγελματική του καριέρα, αφήνοντας στους απανταχού φίλους του αθλήματος τις εμπειρίες από τα «χρυσά» χρόνια της καριέρας του.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ