Τα 5 γεγονότα που σημάδεψαν το ευρωπαικό ποδοσφαιρο το 2023 (pics)

Τα 5 γεγονότα που σημάδεψαν το ευρωπαικό ποδοσφαιρο το 2023 (pics)

Αυτά είναι τα πέντε ποδοσφαιρικά γεγονότα που θα μείνουν ανεξίτηλα από την σεζόν 2022-2023.

Το τέλος του 2023 έφτασε, μια γεμάτη ποδοσφαιρική χρονιά που σίγουρα δεν μας άφησε με άδεια χέρια. Αρκετές εκπλήξεις και ιδιαίτερες στιγμές έλαβαν χώρα σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου και to10.gr σας παρουσιάζει τις πιο σημαντικές από αυτές.

Από την αυτοκτονία της Ντόρτμουντ στο φινάλε του πρωταθλήματος μέχρι την αποχώρηση του Μέσι από τα σαλόνια της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Ο παίκτης-κλειδί για τον Καρβαλιάλ (και) στην Λαμία, ο νέος ρόλος του Φορτούνη και η 11αδα

Το πρώτο αστέρι στην φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι είναι γεγονός. Οι «Πολίτες» έκαναν δικό τους για πρώτη φορά στην ιστορία τους, αυτό που αναζητούσαν μανιωδώς τόσα χρόνια, το πολυπόθητο Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πάγκο τους ποιος άλλος ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Ισπανός τεχνικός είχε να γευτεί ευρωπαϊκό τίτλο εδώ και 11 χρονιά. Μετα το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα οι αποτυχίες στην Ευρώπη διαδέχονταν η μια τις άλλες και οι κριτικές του κόσμου γινόντουσαν ολοένα και πιο έντονες. Την λύτρωση ήρθε να δώσει ο Ρόντρι στο 68ο λεπτό στον τελικό απέναντι στην Ίντερ και τα 11 χρόνια ξηρασίας, μετατράπηκαν μέσα σε μόλις λίγα λεπτά σε στιγμές γαλήνης. Οι παίχτες της Μάντσεστερ Σίτι έγιναν ένα κουβάρι, μέσα στο οποίο ξεχώριζε ένας πανύψηλος ξανθός.

Το όνομα του Έρλινγκ Χάαλαντ, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ξέφρενη πορεία της μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Ο Νορβηγός νεοαποκτηθέντας, είχε βαλθεί από την πρώτη του σεζόν με την νέα του ομάδα να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Η μηχανή των γκολ όπως τον αποκαλούν κατέγραψε 12 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ και 36 τέρματα στην Πρεμιερ Λιγκ, πράγμα που αποτελεί κορυφαία επίδοση, καθώς ξεπέρασε τους Άντι Κόουλ και Άλαν Σίρερ που κατείχαν το ρεκόρ από το 1993 με 34 τέρματα έκαστος. Δεν έμειναν όμως μόνο στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς κατέκτησαν το 9ο πρωτάθλημα τους σε μια συναρπαστική μάχη κορυφής με την Άρσεναλ και πρόσθεσαν στην τροπαιοθήκη τους το 7ο FA Cup, σχηματίζοντας έτσι το περιβόητο Treble, κάτι που είχε καταφέρει μόνο η συμπολίτισσα της το 1999. Με κάθε επισημότητα μπορεί να θεωρεί ως η κορυφαία ομάδα του 2023.

Θα μείνουμε σε αγγλικό έδαφος και θα περάσουμε στο Ανατολικό Λονδίνο και συγκεκριμένα στην Γουέστ Χαμ. Από ότι φαίνεται η περσινή ευρωπαϊκή χρονιά ανήκε ολοκληρωτικά στους Βρετανούς. Τα χρόνια χωρίς τρόπαιο για τα Σφυριά ήταν πολλά, τελευταίο τους επίτευγμα το FA Cup το μακρινό 1980. Το σύνολο του Μόγιες ήρθε ως φαβορί στην διοργάνωση και το επιβεβαίωσε φτάνοντας ως τον τελικό της Πράγας με εμφατικό τρόπο, χωρίς να ηττηθεί σε ούτε ένα παιχνίδι.

Σε 14 αναμετρήσεις είχε 13 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ συνεχόμενων ευρωπαϊκών αγώνων χωρίς ήττα, που κατείχε η Τσέλσι μέχρι εκείνη την περίοδο. Τελευταίος που κατέκτησε ευρωπαϊκό με την φανέλα της Χαμ ήταν ο άλλοτε αρχηγός της Μπόμπι Μουρ, κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1965. Ο Ντέκλαν Ράις, ήταν αυτός που κλήθηκε να μπει στα παπούτσια του και το έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία σηκώνοντας το τρόπαιο στον ουρανό. 

Τι άλλο να κάνει η Ντόρτμουντ για να χάσει το πρωτάθλημα, το έχει καταφέρει με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους αλλά όχι και έτσι. Για άλλη μια σεζόν η ομάδα της Βεστφαλίας φτάνει στην πηγή και δεν καταφέρνει να πιει νερό. Η φετινή Μπουντεσλίγκα μας χάρισε το πιο συναρπαστικό και ταυτόχρονα εξωπραγματικό (όχι για τους φίλαθλους της Μπορούσια) φινάλε πρωταθλήματος που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα του Τέρζιτς θα κατακτούσε το πρωτάθλημα μετα από 11 σεζόν (μάλλον συμβολικός αριθμός για το 2023). Όλα ήταν έτοιμα για την φιέστα το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κερδίσει στην έδρα της την Μάιντζ την τελευταία αγωνιστική. Τίποτα δεν έδειχνε ότι μπορούσε να χαθεί, όχι όμως όταν μιλάμε για την Μπορούσια Ντόρντμουντ. Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να χάνουν με 0-2 στο ημίχρονο, βάζοντας τους εαυτούς τους σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Μπάγιερν Μονάχου αγωνιζόταν παράλληλα στην Κολωνία με στόχο μόνο την νίκη, πράγμα το οποίο δεν αρκούσε καθώς έπρεπε να στραβοπατήσει και η αιώνια αντίπαλος της. Τα χαρμόσυνα νέα έφτασαν στο στρατόπεδο των Βαυαρών στην ανάπαυλα. Οι Βεστφαλοί στο δεύτερο μέρος προσπάθησαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ, μάταια όμως καθώς έμειναν στην λευκή ισοπαλία 2-2. Η κορύφωση του φινάλε ήταν σαν την τελευταία σκηνή της ταινίας, που περιμένουμε με ανυπομονησία. Η σκηνή αυτή όμως έφερε χαμόγελα αποκλειστικά στην ομάδα του Νάγκελσμαν. Ένα σουτ του Μουσιάλα στο 87ο λεπτό ήταν αυτό που έβαλε τέλος στα όνειρα των «Κιτρινόμαυρων» οπαδών. Το τελευταίο σφύριγμα ακούστηκε σαν μελωδία στα αυτιά των ανθρώπων της Μπάγιερν καθώς κατέκτησαν το 11ο συνεχόμενο τους πρωτάθλημα, ενώ για την Ντόρτμουντ αποτελεί σίγουρα μια βραδιά που θα ήθελαν να ξεχάσουν όλοι. Αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες μέρες του να είσαι υποστηρικτής της Μπορούσια.

Αξεχαστο θα μείνει το 2023 και για τους οπαδούς της Νάπολι, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους να κατακτά το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Στις 20 Σεπτεμβρίου το Σαν Πάολο μετονομάστηκε σε Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, προς τιμήν του θρύλου του συλλόγου. Αυτό όμως δεν ήταν και το τελευταίο δώρο που έμελλε να κάνουν στον Ντιέγκο(ο οποίος παρακολουθούσε πλέον την ομάδα από ψηλά), καθώς τον περίμενε και ένα πρωτάθλημα έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια. Οι 12.538 μέρες αναμονής έλαβαν τέλος, οι μικροί και στενοί δρόμοι της πόλης ξεχείλιζαν από ανθρώπους γεμάτους χαρά. Συνθήματα ακουγόντουσαν ακατάπαυστα σε κάθε γωνία, η ευημερία της περιοχής είχε επέλθει στον απόλυτο βαθμό.

Για να φτάσουμε ως αυτές τις στιγμές όμως καθοριστικό ρόλο αποτέλεσαν δυο πολύ κομβικοί ποδοσφαιριστές των Ναπολιτάνων, ο λόγος για τους Κβαρατσκέλια και Οσιμέν. Οι δυο τους πήραν από το χεράκι τους «Παρτενοπέι» και με τις μαγευτικές τους παραστάσεις εντός αγωνιστικού χώρου τους οδήγησαν στην κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Νιγηριανός επιθετικός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 26 τέρματα, ενώ ο Γεωργιανός λειτουργούσε κυρίως ως διαμεσολαβητής του μοιράζοντας την μια ασιστ πίσω από την άλλη. Σίγουρα δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τον Ιταλό τεχνικό Λουτσιάνο Σπαλέτι, αρχιτέκτονα αυτού του οικοδομήματος και τον άνθρωπο που κατάφερε να ξαναζωντανέψει μια ολόκληρη πόλη.

Θα κλείσουμε με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη για την χρονιά 2023, που ακούει στο όνομα Λιονέλ Μέσι. Λατρεύτηκε από πολλούς στην πατρίδα του, υπήρξε όμως για αρκετά χρόνια σκιά του Ντιέγκο Μαραντόνα στην εθνική Αργεντινής. Οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εξάλειψαν οποιαδήποτε αμφιβολία προς το πρόσωπο του. Επαναπροσδιορίστηκε για πολλούς η θέση του στο πανθέον της ποδοσφαιρικής ιστορίας, αυτήν την φορά όμως με το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε να βρίσκεται στα χέρια του. Ο «La Pulga» αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην καριέρα του (ο μόνος στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου) και ήταν δεύτερος σκόρερ με επτά γκολ, ενώ έδωσε και τρεις ασίστ συμμετέχοντας σε 10 από τα 15 γκολ της Αργεντινής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η όγδοη χρυσή μπάλα στην καριέρα του, εξωπραγματικός αριθμός που πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον ξεπεράσει σύντομα.

Η 15η Ιουλίου του 2023, θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία καθώς ο Αργεντίνος σούπερσταρ αφήνει τα σαλόνια της Ευρώπης για μια νέα πρόκληση στο MLS. Όντας ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν υπέγραψε στην Ίντερ Μαϊάμι, λαμβάνοντας το αστρονομικό ποσό των 20 εκατομμυρίων τον χρόνο. Τα συναισθήματα που άφησε στους φίλους του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ήταν ανάμεικτα, χαρά για όσα μαγικά πρόσφερε τόσα χρόνια στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και συνάμα λύπη καθώς η απουσία του είναι σαν ένα κομμάτι του παζλ που έχει χαθεί και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Μένει πλέον να δούμε αν ο Αργεντίνος θα καταφέρει να γίνει πόλος έλξης και να τραβήξει και άλλα μεγάλα ονόματα μαζί του στο MLS, όπως έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σαουδική Αραβία.

Επίμέλεια: Αλέξης Σουμπάλας (Σπουδαστής στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ