Το Ιράν επιτρέπει τις γυναίκες-θεατές!

Το Ιράν επιτρέπει τις γυναίκες-θεατές!

Η Σαχάρ Τζονταγιάρι έχασε τη ζωή της προσπαθώντας να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο στο Ιράν, αλλά ο θάνατος της ανάγκασε τις ιρανικές αρχές να ανοίξουν για πρώτη φορά τις πύλες ενός γηπέδου για τις γυναίκες!

Το μεγαλύτερο στάδιο της Τεχεράνης είναι το «Azadi Stadium», έδρα της Εθνικής ομάδας του Ιράν, της Εστεγκχάλ του Αντρέα Στραματσόνι και της Περσέπολις. Azadi στα ελληνικά σημαίνει ελευθερία και θα περιμένει κανείς το Στάδιο να αντιπροσωπεύει την έννοια μίας τόσο βαρυσήμαντης λέξης.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στο Ιράν, στο οποίο επικρατεί θεοκρατικό καθεστώς. Οι γυναίκες απαγορεύεται να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικά παιχνίδια από τις εξέδρες και η τελευταία που το επιχείρησε, είχε τραγική κατάληξη. Στις 12 Μαρτίου του 2019, η Σαχάρ Τζονταγιάρι προσπάθησε να εισέλθει στο  «Azadi Stadium», για να δει το ματς Εστεγκχάλ – Αλ Αΐν, αλλά συνελήφθη. Τη μέρα που ήταν να προσαχθεί σε δίκη, η Σαχάρ αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, υπέστη εγκαύματα στο 90% του σώματος της και λίγους μήνες αργότερα, πέθανε.

Ο θάνατος της προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, καθώς και έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Έστω και μετά από ένα άσχημο συμβάν, οι ιρανικές αρχές έκαναν την πρώτη παραχώρηση απέναντι στις γυναίκες. Την Πέμπτη (10/10) το Ιράν θα υποδεχτεί την Καμπότζη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ζώνη της Ασίας.

Η ιδιαιτερότητα δεν αφορά την αγωνιστική σημασία του ματς, αλλά στη δυνατότητα που θα έχουν οι γυναίκες να εισέλθουν ελεύθερα στο «Azadi Stadium» για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες! Δεν χρειάζεται να κρυφτούν, να μεταμφιεστούν ή να μεταχειριστούν οποιοδήποτε μέσο. Θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς φόβο να παρακολουθήσουν το ματς.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα… Ακόμα ισχύουν περιορισμοί, αφού οι γυναίκες θα φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένη θύρα του Σταδίου, η οποία θα προορίζεται αποκλειστικά για το γυναικείο φύλλο και θα εκδοθούν 4.000 εισιτήρια. Επιπλέον, απαγορεύεται αυστηρά η συναναστροφή με άνδρες στη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά μετά από δεκαετίες αποκλεισμού, είναι μία αρχή σε ένα άκρως συντηρητικό κράτος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ