Επιβεβαιώθηκε το σκάνδαλο: Δεσμευτικό πόρισμα της ΕΕΑ για αποβολή ΠΑΟΚ και Ξάνθης από το πρωτάθλημα

Επιβεβαιώθηκε το σκάνδαλο: Δεσμευτικό πόρισμα της ΕΕΑ για αποβολή ΠΑΟΚ και Ξάνθης από το πρωτάθλημα

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υπέγραψε με κάθε επισημότητα και ψήφους 4-1 το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ - Ξάνθης - Οικογένειας Σαββίδη. Ανακλήθηκε το πιστοποιητικό και των δύο ΠΑΕ.

Τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα ήταν ξεκάθαρα. Κόντρα στις άναρθρες κραυγές και τις φωνές που προσπαθούσαν να υπερκαλύψουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας που έχει δει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εξέδωσε δεσμευτικό πόρισμα, με το οποίοι ανακαλεί τα πιστοποιητικά και των δύο ΠΑΕ, για την υπόθεση της πολϋιδιοκτησίας, αλλά και για την αλλαγή μετοχικής σύνθεσης της Ξάνθης.

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε, είναι ότι η ΕΕΑ δεν εισηγείται κάτι. Δεν υπάρχει εισήγηση. Υπάρχει πόρισμα. Και μάλιστα δεσμευτικό για όλους τους ποδοσφαιρικούς και μη φορείς. Καθώς δεν είναι μια τυχαία απόφαση που βγήκε από ένα τυχαίο όργανο, αλλά από την αρμόδια επιτροπή για το θέμα των αδειών.

Πλέον, τα αρμόδια όργανα της Super League (πρωτοβάθμιο) και εν συνεχεία της ΕΠΟ, αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι να επιβάλλουν ποινές. Να αποφασίσουν πώς πρέπει να τιμωρηθούν οι δύο ΠΑΕ και όχι να κρίνουν το πόρισμα. Το πόρισμα είναι σαφές, δεσμευτικό και δεν επιδέχεται κρίσης ή αμφισβήτησης. Δεν τίθεται θέμα εάν είναι σωστό ή λάθος. Και τα ποδοσφαιρικά όργανα μπορούν να αποφασίσουν, πλέον, μόνο για το ύψος της ποινής που θα επιβληθεί στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, και αυτό είναι και το πιο σοβαρό από όλα, ότι το πόρισμα της ΕΕΑ αναφέρει με κάθε επισημότητα και χωρίς καμία περιστροφή, ότι υπάρχει σαφής περίπτωση πολυϊδιοκτησίας μεταξύ του ΠΑΟΚ, Ξάνθης, Οικογένειας Σαββίδη, με παρένθετο πρόσωπο τον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννη Καλπαζίδη.

Και επειδή ακριβώς επιβεβαιώνεται η πολυϊδιοκτησία και επίσημα, από το αρμόδιο όργανο για να ελέγξει τα στοιχεία και τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, το πόρισμα είναι δεσμευτικό.

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, το πόρισμα της ΕΕΑ βγαίνει με ψήφους 4-1, χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει «διπλή» ψήφος του προέδρου της επιτροπής, παρότι αυτό προσπάθησε να επικοινωνήσει η πλευρά του ΠΑΟΚ. Η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ΠΑΕ διέπραξαν «βαρεία παράβαση» και επιβάλει πρόστιμο 300.000 ευρώ στην κάθε μία. Ενώ παράλληλα στέλνει την υπόθεση στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, για να βάλουν τις ανάλογες ποινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός της παράβασης ως «βαρείας», σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κινδυνεύουν άμεσα με την ποινή της αποβολής τους από το πρωτάθλημα. Μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει (σε πρώτο βαθμό, τουλάχιστον) το Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League 1.

Κλείνοντας, έχει σημασία να τονίσουμε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής δέχθηκαν ότι προκύπτει ξεκάθαρη περίπτωση πολϋιδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ, Ξάνθης, Οικογένειας Σαββίδη, ωστόσο διαφωνία υπήρξε μόνο στη… βαρύτητα του πορίσματος. Οι κ.κ. Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης και Μαρούπα (ζήτησε ποινή με αναστολή) ψήφισαν κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης, ενώ ο κ. Δερδεμέζης υπέρ!

ΥΓ. Με βάση τον Νόμο, αλλά και την περίφημη υπόθεση της «Κασσιόπης», το πόρισμα της ΕΕΑ δεν είναι απλά δεσμευτικό, αλλά επί της ουσίας δεν μπορεί να μην ισχύσουν τα προβλεπόμενα. Ωστόσο, επειδή στην Ελλάδα είμαστε, το τι μέλλει γενέσθαι στα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα, είναι μια άλλη ιστορία. Με την οποία θα ασχοληθούμε όταν έρθει η ώρα. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι ένα μεγάλο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε. Πλέον, μένει να φανεί εάν θα γίνει προσπάθεια καλυφθεί, με ένα ακόμη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ