Τα χρήματα που θα εισπράξουν Λίβερπουλ και Ρεάλ και η… απειλή της Super League

Τα χρήματα που θα εισπράξουν Λίβερπουλ και Ρεάλ και η… απειλή της Super League

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό του Champions League στο Παρίσι και εκτός από το βαρύτιμο τρόπαιο διεκδικούν και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Champions League πλησιάζει, καθώς Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα τεθούν αντιμέτωπες το Σάββατο (28/5, 22:00) στο Σταντ ντε Φρανς με στόχο την κατάκτηση του τροπαίου της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ωστόσο οι δύο ομάδες ταυτόχρονα διεκδικούν και ένα αρκετά μεγάλο ποσό που θα μπει στα ταμεία της από την κατάκτηση του Champions League.

Για ακόμα μια χρονιά πανίσχυρες οικονομικά ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν απέτυχαν να φτάσουν στον μεγάλο τελικό του Champions League αποδεικνύοντας ότι τα χρήματα δεν έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την κατάκτηση ενός τροπαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερες αποκλείστηκαν από την Ρεάλ Μαδρίτης και όσοι τα παρακολούθησαν τα παιχνίδια απόλαυσαν πραγματικά τέσσερεις ματσάρες που τα είχαν όλα.

Βέβαια τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και η Λίβερπουλ δεν είναι οικονομικά ανίσχυρες ομάδες αποτελούν δύο από τα πιο επιφανή κλαμπ του πλανήτη, σταθερά στο Top-20 των ετήσιων εκθέσεων για τους πολυτιμότερους συλλόγους. Σίγουρα πάντως και μετά την φετινή τους πορεία στο Champions League αναμένεται να αυξήσουν ακόμα περισσότερα τα ταμειακά τους αποθέματα.

Οι δύο φιναλίστ του τελικού του Champions League προέρχονται από εξαιρετικές σεζόν στα πρωταθλήματα τους καθώς και οι δύο κατάκτησαν κούπες, τόσο στην La Liga, όσο και στην Premier League. Αρχικά η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο κατέκτησε με μεγάλη άνεση του πρωτάθλημα στην Ισπανία. Από την άλλη πλευρά μπορεί η Λίβερπουλ να έχασε το αγγλικό πρωτάθλημα στην τελευταία αγωνιστική από την Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο κατάφερε μέσα στη σεζόν να κατακτήσει το League Cup και το Κύπελλο Αγγλίας.

Το έπαθλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης

Στον τελικό του Παρισιού εκτός από την κούπα του Chmapions League oι δύο ομάδες διεκδικούν και ένα ευκαταφρόνητο ποσό, καθώς η νικήτρια ομάδα θα προσθέσει και στα ταμεία της το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το έπαθλο που όρισε η UEFA για τον πρωταθλητή Ευρώπης τη σεζόν 2021/22. Δείγμα της αξίας του είναι ότι το αντίστοιχο ποσό στο Europa League είναι κάτω από 9 εκατομμύρια ευρώ (8,6), ενώ στο νεοσύστατο Conference League τέθηκε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα που θα ηττηθεί στον μεγάλο τελικό δεν θα μείνει άδεια χέρια, καθώς θα πάρει το μπόνους συμμετοχής στον τελικό και αυτό το ποσό ανέρχεται στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το νικητή της διοργάνωσης. Το έξτρα ποσό των 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, λοιπόν, για τη νικήτρια ουσιαστικά δικαιολογείται ως μπόνους για τη συμμετοχή στο Σούπερ Καπ του Αυγούστου, όπου έχει κλείσει ήδη θέση η Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Αναλυτικά τα έπαθλα ανά φάση στο Champions League τη φετινή σεζόν:

(Play-offs: €5.000.000)

Μίνιμουμ έσοδα για πρόκριση στους ομίλους: €15.640.000

Νίκη στον όμιλo: €2.800.000

Ισοπαλία στον όμιλο: €900.000

Φάση των «16»: €9.600.000

Προημιτελικά: €10.600.000

Ημιτελικά: €12.500.000

Φιναλίστ: €15.500.000

Πρωταθλητής: €20.000.000

Τα ποσά των δύο ομάδων μέχρι τον μεγάλο τελικό

Η Λίβερπουλ στους ομίλους του Champions League πέτυχε το απόλυτο, καθώς μέτρησε έξι νίκες στα έξι παιχνίδια και αυτό μεταφράζεται σε 26,4 εκατομμύρια ευρώ (16,8 από τις έξι νίκες και 9,6 από την πρόκριση). Έτσι χάρη σε αυτή την επίδοση η Λίβερπουλ δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ, καθώς μέχρι τώρα έχει φτάσει περίπου τα 85 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι σε περίπτωση κατάκτηση του Champions League οι Reds αναμένεται να βάλουν στα ταμεία τους πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης ακολουθεί σε πολύ οριακή απόσταση. Μέχρι στιγμής, τα κέρδη της από το φετινό Champions League ξεπερνούν τα 83 εκατομμύρια ευρώ (83,3). Ο μεγάλος τελικός, εκτός από τον νικητή θα αναδείξει και την ομάδα με τα περισσότερα έσοδα από το Champions League την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Ενδεικτικά τα Top-10 έσοδα των ομάδων από το φετινό Champions League:

Λίβερπουλ – 85,1 εκατ. ευρώ

Ρεάλ Μαδρίτης – 83,3 εκατ. ευρώ

Μάντσεστερ Σίτι 63,2 εκατ. ευρώ

Βιγιαρεάλ – 61,1 εκατ. ευρώ

Μπάγερν Μονάχου – 55,8 εκατ. ευρώ

Τσέλσι – 50,8 εκατ. ευρώ

Μπενφίκα – 45,9 εκατ. ευρώ

Ατλέτικο Μαδρίτης – 44,9 εκατ. ευρώ

Άγιαξ – 44,6 εκατ. ευρώ

Γιουβέντους – 41, 6 εκατ. ευρώ

Η «απειλή» της European Super League

Το φορμάτ του Champions League από το 2024/25 αλλάζει και πάλι ριζικά. Το μοντέλο των παραδοσιακών ομίλων καταργείται, υιοθετείται αυτό που λέμε «ελβετικό μοντέλο» και οι αγωνιστικές στην πρώτη φάση για κάθε ομάδα αυξάνονται από έξι σε οκτώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν συνολικά 64 παιχνίδια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εισέλθουν ακόμα περισσότεροι χορηγοί, ανοίγοντας κι άλλο τον χώρο για αυξημένα χορηγικά και τηλεοπτικά συμβόλαια με τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες να αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Σε αυτό ουσιαστικά συνέβαλε οι διαδικασίες που κινήθηκαν για την δημιουργία της European Super League, όπου οι δώδεκα ομάδες ουσιαστικά που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση ανακοίνωσαν πως οι ομάδες θα είχαν έσοδα που υπόσχονταν άγγιζαν τα 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ, απλά ως μπόνους συμμετοχής. Χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται τα έσοδα από την επίτευξη στόχων ή το market pool.

Μπορεί η προσπάθεια αυτή των δώδεκα ομάδων για την δημιουργία της European Super League να έπεσε στο κενό, όμως έγινε η αρχή για την αναθεώρηση του Champions League για την συμμετοχή περισσότερων ομάδων, αλλά και οι ομάδες να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη από την συμμετοχή τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ώστε να μην υπάρξει ξανά κάποια διάσπαση για την δημιουργία κάποιας αντίστοιχης European Super League.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ