Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Ολυμπιακός 3-1

Σπόρτινγκ Λισαβόνας – Ολυμπιακός 3-1

Η αδυναμία του Ολυμπιακού να απειλήσει και η κυνικότητα των παικτών της Σπόρτινγκ τελείωσαν νωρίς την ιστορία του ματς (3-1) κι έφεραν στο προσκήνιο τις ομορφιές της Λισαβόνας

Το έργο του Ολυμπιακού ήταν εκ των προτέρων δύσκολο. Στην οθόνη του ματς, οι παίκτες του Λεμονή έμοιαζαν έτοιμοι για μάχη που παραπέμπει σε άγρια δύση. Εν τέλει, στο κλείσιμο του πρώτου μέρους, ο σκηνοθέτης του ποδοσφαίρου – ως είθισται – αποφάσισε να μοιράσει ρόλους και το φιλμ, δυστυχώς, δεν ήταν κοινωνική ταινία. Κυνικοί εκτελεστές οι ποδοσφαιριστές της Σπόρτινγκ, θύμα απαγωγής οι κόκκινες φανέλες. Όχι, η Σπόρτινγκ δεν ζήτησε λύτρα. «Σήκωσε» το όπλο και «πυροβόλησε» στο ψαχνό.

Ο Ολυμπιακός πλήρωσε δύο στιγμές αδράνειας σε καταδικαστικά απαγορευτικό χρονικό διάστημα γι’ αυτό το επίπεδο. Κάπου εκεί οι θεατές μπορούσαν να αποδράσουν από την αίθουσα. Στο κυλικείο για σνακ οι μετριοπαθείς, για τουαλέτα οι ασεβείς προς την τέχνη, μακριά από την αίθουσα προβολής όσοι προέβλεψαν ότι η κατάσταση κρίνεται μη αναστρέψιμη.

Δεν επιδέχεται κάποιας περισπούδαστης ανάλυσης το ματς που σφράγισε τον αποκλεισμό των ερυθρόλευκων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ιδέα πίσω από το 4-3-3 ήταν κλείσιμο των χώρων, ιδιαίτερα του άξονα και τρέξιμο στην κόντρα, όποτε αυτό ήταν δυνατό. Η αλήθεια είναι ότι για το υποχρεωτικά άκρως αμυντικό σχήμα, βρέθηκαν χώροι μέχρι το 40′ αλλά, όπως στα περισσότερα ματς του Ολυμπιακού εφέτος – δεν υπήρχε τρόπος. Από την άλλη, οι πράσινες φανέλες που συνέθεσαν το 4-2-3-1 δεν αγχώθηκαν, ούτε στο δοκάρι του Πίντο (μόλις στο 3′) μήδε στην μοναδική καλή στιγμή των φιλοξενούμενων από το γύρισμα του Φιγκέιρας στον Πάρντο (προβολή άουτ). Εκεί τελείωσε και η όποια φαντασίωση του Λεμονή για αποτέλεσμα, γιατί εκεί σταμάτησε ο Ολυμπιακός να απειλεί. Όχι ότι άρχισε ποτέ στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ.

Μιλήσαμε για κυνικότητα. Τα «Λιοντάρια» του Ζεσούς είδαν λεία και δάγκωσαν στο τέλος του πρώτου μέρους. Πρώτα ο Ντοστ (σε μια φάση που κρύφτηκε… λίγο το τόπι) και ύστερα ο καθοριστικός Μπρούνο Σέζαρ από το λάθος του Κούτρη. Είπαμε: Ανεπίτρεπτο γι’ αυτό το επίπεδο να χάνεις στην αυτοσυγκέντρωση σου, έστω κι αν δέχεσαι γκολ.

Ακολούθως δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να διεκδικήσει η ελληνική ομάδα, παρά μόνο αξιοπρέπεια. Η κεφαλιά του Ντοστ στο βάθος της εστίας του Προτό, ξύπνησε για λίγο τον εφιάλτη παλαιών βραδιών στη διοργάνωση (3-0 66′). Η Σπόρτινγκ αν και έδειχνε αρκετά κεφάτη, έβαλε το πόδι στο φρένο. Το σουτ του Οτζίτζα στο 86′ έδωσε την ευκαιρία για ένα πικρό χαμόγελο στο τέλος του ματς. Η αξιοπρέπεια που λέγαμε… 3-1 και end of story και μαζί τέλος εκδρομής στη Λισαβόνα.

Το δεκάρι: Ο Μπρούνο Σέζαρ έδειξε πως πρέπει να συμμετέχει ένας εξτρέμ στο παιχνίδι, έστω κι αν οι χώροι είναι μικροί. Άλλαζε πλευρές, το έψαχνε από δω, το έψαχνε από κει, ε, τελικά βρήκε θησαυρό. Το γκολ και μαζί την πολύ καλή εμφάνιση. Από κοντά και οι δύο ακραίοι μπακ. Πιτσίνι και Κοεντράο προβλημάτισαν πολύ με τα ανεβάσματά τους.

Στον πάγκο: Να καθίσει ο Καρσελά, παρακαλώ. Υπάρχει μια θέση εκεί που τον περιμένει. Ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βοηθήσει τους ερυθρόλευκους όσα χαμόγελα κι αν έφερε στα χείλη των οπαδών στο άκουσμα του ονόματός του. Δεν απείλησε, δεν πάσαρε σωστά, δεν κουβαλάει μπάλα, συνεπώς… μείον ένας παίκτης. Εννοείται ότι ΔΕΝ είναι ο υπαίτιος της βαριάς ήττας και της συνολικά κακής εικόνας. Ωστόσο, κάποια στιγμή, πρέπει να αρχίσει να βοηθά.

Γιατί κόουτς: Η ερώτηση ξεκάθαρα απευθύνεται σε κόουτς, αλλά μάλλον πάει περισσότερο στον προκάτοχο του Λεμονή. Η αδυναμία του Ολυμπιακού να απειλήσει στις εφετινές του υποχρεώσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Νοσεί η δημιουργία και από κει αρχίζει (και) απόψε το ερυθρόλευκο δράμα. Το κακό γεννήθηκε με Χάσι και συνεχίζεται με Λεμονή. Μέχρι το 43′ αν και βρήκε χώρους, αν και είχε συμπαθητική κυκλοφορία, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε σε κάποια στιγμή να αγχώσει την Σπόρτινγκ. Στο δεύτερο ημίχρονο που νομοτελειακά θα έπρεπε να πάρει την μπάλα στα πόδια για να το κάνει δεν περιμέναμε περισσότερα γιατί όταν αδυνατείς να γίνεις απειλητικός στην κόντρα πώς θα το κάνεις με την μπάλα στα πόδια; Το γήπεδο είναι ο καθρέπτης και εκεί δεν μπορείς να κρυφτείς.

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1

Γήπεδο: Ζοζέ Αλβαλάδε
Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ
Βοηθοί: Τόρστεν Σίφνερ, Μάρκο Ατσμίλερ
Τέταρτος: Χόλγκερ Χένσκελ
Γκολ: 40′ 66′ Ντοστ, 43′ Μπρούνο Σέζαρ / 86′ Οτζίτζα
Κόκκινες
Κίτρινες: Καρβάλιο, Μάρτινς, Πίντο, / Φιγκέιρας, Κούτρης

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Ζόρζε Ζεσούς): Ρουί Πατρίσιο, Πιτσίνι (Ριστόβσκι 85′), Αντρέ Πίντο, Ματιέ (Φιγκεϊρέδο 77′), Κοεντράο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Μπατάγλια, Ζέλσον Μαρτίνς, Μπρούνο Σέζαρ (Ματέους 90′), Μπρούνο Φερνάντες, Ντοστ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Φιγκέιρας, Μποτία, Ένγκελς, Κούτρης, Ρομαό, Ταχτσίδης (Οτζίτζα 65′), Ζιλέ, Καρσελά (Σεμπά 46′), Πάρντο, Φορτούνης (Τζούρτζεβιτς 57′).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ