Super Champions League: Η ελίτ το κάνει… Ευρωλίγκα

Super Champions League: Η ελίτ το κάνει… Ευρωλίγκα

UEFA και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (ECA) ανακοίνωσαν ριζικές αλλαγές και ετοιμάζονται να κάνουν... Ευρωλίγκα το Champions League.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που προκύπτουν κατά καιρούς γύρω από το ποδόσφαιρο είναι πάρα πολλές. Και συχνά υπερβολικές. Εντούτοις, τον περασμένο Νοέμβριο, τα περίφημα Football Leaks, αποκάλυψαν ένα άκρως μυστικό σχέδιο για την αντικατάσταση του Champions League όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Κάτι που θα μοιάζει με τη γνωστή σε όλους μας… Ευρωλίγκα.

Σύμφωνα με όσα είχαν αποκαλυφθεί τότε, οι συζητήσεις ξεκίνησαν από το 2016 και οι ομάδες που εμπλέκονταν στο στήσιμο της νέας λίγκας είναι οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ οι πρώτες 5 που αναμένεται να προστεθούν είναι οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Ιντερ και Ρόμα. Με τις αρχικές πληροφορίες να μιλούν για κλειστό 20ετες συμβόλαιο των παραπάνω ομάδων στην Ευρωπαϊκή Super League. Στην ίδια αποκάλυψη σημειωνόταν πως η εταιρεία «Key Capital Partners», γνωστή στον χώρο για την ανάληψη και εκτέλεση παρόμοιων project, επικοινώνησε με ανθρώπους της Ρεάλ Μαδρίτης στα τέλη Οκτωβρίου ενημερώνοντας ότι οι 11 ομάδες είναι έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Super League και ότι θα ήταν προτιμότερο το ζήτημα να κλείσει άμεσα. Το πλάνο ήταν κάτι παρόμοιο με αυτό της Euroleague, κάτι που σημαίνει ότι δεν αντιτίθεται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε νομικό ζήτημα δεν προέκυπτε.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΙΕΛΙ

Λίγους μήνες μετά, η… βόμβα έσκασε από τα πιο επίσημα χείλη. Μετά το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA) στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος και ισχυρός άνδρας της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι άνοιξε τα χαρτιά του, αναφέροντας πως οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι στοχεύουν στην αναπροσαρμογή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Ανιέλι υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι επιθυμούν τη δημιουργία ενός νέου «Super Champions League» από το 2024 και έπειτα, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ ξεκαθάρισε πως το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που επιθυμεί να καθιερώσει η FIFA βρίσκει την ECA αντίθετη.

Οι αλλαγές μοιάζουν δεδομένες, ωστόσο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ευρωπαϊκών αναμετρήσεων το Σάββατο και την Κυριακή. Οσο για το φορμάτ, η ECA επιθυμεί στο Super Champions League, που θα αντικαταστήσει το Champions League, να υπάρχουν δύο κατηγορίες με 16 ομάδες η κάθε μία, οι οποίες θα είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των οκτώ.

Η UEFA ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΜΑΤ

Από την πλευρά της UEFA από την πλευρά της στηρίζει μεν το σχέδιο της ECA, ωστόσο, φοβάται τις αντιδράσεις από πολλούς συλλόγους, ειδικά όσους προέρχονται από μικρότερα πρωταθλήματα. Και για αυτόν τον λόγο η UEFA επιβεβαίωσε τη δημιουργία μια νέας, 3ης διοργάνωσης υπό τη σκέπη της. Θα ονομάζεται Europa League 2 και θα αρχίσει από το 2021. Αναλυτικά το φορμάτ της αναλύεται ως εξής:

* Θα έχει 32 ομάδες στην φάση των ομίλων, 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων και εν συνεχεία νοκ-άουτ αναμετρήσεις για τους «16», «8» και ούτω καθεξής μέχρι τον τελικό.

* Ένας επιπλέον νοκ-άουτ γύρος θα παίζεται πριν τη φάση των «16», ανάμεσα στους 2ους των ομίλων και στους 3ους του Europa League.

* Η νέα διοργάνωση θα έχει 141 αγώνες, που θα διεξαχθούν μέσα σε 15 εβδομάδες, ακριβώς όπως γίνεται και με το Europa League, ενώ ο νικητής θα παίρνει εισιτήριο για το Europa league της επόμενης σεζόν.

* Τα παιχνίδια της νέας διοργάνωσης θα διεξάγονται τις Πέμπτες και θα προστεθεί μία 3η ώρα έναρξης (17:30) για επιλεγμένα ματς.

*  Η 3η διοργάνωση θα εγγυάται πως ομάδες από τουλάχιστον 34 χώρες θα εκπροσωπούνται στους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ σήμερα είναι μόλις 26.

Η 3Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η 3η διοργάνωση θα μπορούσε να αποτελεί και… ελληνική πατέντα, καθώς γίνεται κυρίως για να μην αντιδράσουν οι χώρες 3ης ποδοσφαιρικής διαλογής στο γεγονός ότι ECA και UEFA ουσιαστικά κάνουν κλειστή Λίγκα το Champions League, στα πρότυπα της Ευρωλίγκας. Και να μην «πλήξουν» με την ψήφο τους σε 5 χρόνια τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Οσο για την Ελλάδα; Εάν ισχύσουν οι αλλαγές, τότε δυστυχώς η χώρα μας θα εκπροσωπείται κατά βάση στο Europa League 2! Καθώς παράλληλα με την ελίτ του Super Champions League, αποφασίστηκε και αναβάθμιση του Europa League, με μείωση των ομίλων σε 8 αντί για 12, άρα με λιγότερες θέσεις και… σχεδόν ρεζερβέ, καθώς τα 22 από 32 εισιτήρια θα αφορούν τις 10 ομάδες που θα αποκλείονται από τα πλέι οφ ή τον 3ο προκριματικό του Super Champions League, άλλες θέσεις θα είναι καπαρωμένες από τις έξι πρώτες χώρες στη βαθμολογία της UEFA συν τον νικητή του Γιουρόπα Λιγκ 2.

«Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»

«Πρωτομάστορες» της ιδέας για το «κλείσιμο» του Champions League ήταν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Άρσεναλ, που φέρεται να σχεδίαζαν την Ευρωπαϊκή Super League αρκετά χρόνια πριν. Ο Αρσέν Βενγκέρ, μάλιστα, είπε πει αναφερόμενος στο ζήτημα ότι η δημιουργία μιας νέας κλειστής λίγκας είναι αναπόφευκτη. Με τις πρώτες αντιδράσεις στην Αγγλία, ωστόσο, να έντονες, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «τη μεγαλύτερη προδοσία στην ιστορία του ποδοσφαίρου»!

Ωστόσο αυτή είναι μια περιττά ρομαντική προσέγγιση του θέματος. Διότι όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Il Partidazo» του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού COPE, η UEFA θα γεμίσει με χρυσάφι τις ομάδες για να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα έχει εγγυημένα 900 εκατομμύρια ευρώ, ως δώρο συμμετοχής. Ενώ στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα χρήματα για τις νίκες και η κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ