Κώστας Μήτρογλου : Μένει ή φεύγει από την Πόλη

Κώστας Μήτρογλου : Μένει ή φεύγει από την Πόλη

Μια τροπαιοθήκη γεμάτη χρυσάφι και ένας προπονητής (Τερίμ) που ετοιμάζει μια μεγάλη ανατροπή. Τι... ξημερώνει στον πλανήτη Κώστας Μήτρογλου και πόσο πιθανό είναι να παραμείνει στην Πόλη για την Γαλατά Σαράι

Τον Μάρτη έκλεισε αισίως τα 31. Λογικά λοιπόν έχει μπροστά του χρόνια δράσης. Άρα και το δικαίωμα να φτιάξει ακόμη περισσότερες αναμνήσεις, ως ότου αποφασίσει να κλείσει τον… κύκλο του γκολ και μιας καριέρας που τον έχει μετατρέψει σε έναν αληθινό ποδοσφαιρικό πολίτη της Ευρώπης: Μενχενγκλάντμπαχ, Πειραιάς, Λονδίνο, Λισαβόνα, Μασσαλία, Κωνσταντινούπολη. Μια ταξιδιάρα ψυχή. Και όταν τέλος πάντων έρθει η ώρα για τα… επόμενα; Ο Κώστας Μήτρογλου δεν πρέπει να ανησυχεί. Έτοιμη δουλειά τον περιμένει. Με τόσα τρόπαια άλλωστε στην προσωπική του συλλογή δεν μπορεί παρά να γίνει… χρυσοχόος.

Το νταμπλ που κατέκτησε φέτος με τη Γαλατά Σαράι ήταν το έκτο στην καριέρα του κορυφαίου Έλληνα σέντερ φορ του 21ου αιώνα. Τέσσερα με τον Ολυμπιακό της καρδιάς (2008, 2009, 2013, 2015), ένα με τη Μπενφίκα (2017), ένα και στην Πόλη με την «Τσιμπόμ». Παλιά του τέχνη κόσκινο του Μητρο-γκολ που έγινε μόλις ο πρώτος «δικός μας» στην ιστορία του ποδοσφαίρου που κατακτά μαζί πρωτάθλημα και κύπελλο σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Σχεδόν αδιανόητο.

Και για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας: Φτάνει να αναλογιστεί πως ο ΠΑΟΚ φέτος κατέκτησε μόλις το πρώτο της ιστορίας του. Η δε περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ έχει δύο! Αν προσθέσεις τους Δικέφαλους φτάνεις στα μισά του Μήτρογλου! Ασύλληπτο. Και που να μάθεις τα επόμενα.

Γιατί ο διεθνής σέντερ φορ έχοντας επαγγελματική καριέρα δώδεκα χρόνων, πρόλαβε να χωρέσει στην συλλογή του εννέα πρωταθλήματα (Ολυμπιακός 6, Μπενφίκα 2, Γαλατά Σαράι), έξι κύπελλα (Ολυμπιακός 4, Μπενφίκα, Γαλατά Σαράι), ένα Λιγκ Καπ (Μπενφίκα) και ένα Σούπερ Καπ (Μπενφίκα). Σούμα με 17 τρόπαια! Έχει ακόμη μια παρουσία σε τελικό Europa League (πέρσι με την Μαρσέιγ), μια παρουσία σε τελικού Euro με την εθνική ομάδα U-19 (2007). Έπαιξε Μουντιάλ (2014), έπαιξε Euro (2012). Ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2007 όταν τον απέκτησαν οι Ερυθρόλευκοι μετά τις εμφανίσεις του στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα, δεν υπάρχει σεζόν χωρίς μια σπουδαία ανάμνηση για εκείνον.

Ειδική μνεία και στα προσωπικά του κατορθώματα. Είναι για παράδειγμα ο πρώτος Έλληνας σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ (16 γκολ). Ήταν MVP της Σούπερ Λιγκ με τον Ατρόμητο (2012), πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2013), αλλά και της Πορτογαλίας με τη Μπενφίκα (2017). Βρίσκεται στην πρώτη 7άδα των σκόρερ της εθνικής μας ομάδας (17 γκολ) και είναι ο μόνος «ενεργός» με τάσεις ανοδικές. Και φυσικά είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Έλληνας ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε τα 250 γκολ στην διαδρομή του (224 σε συλλογικό επίπεδο, 34 με την εθνική ομάδα). Πώς να μην καμαρώνεις για εκείνον. Για έναν από τους «ελίτ» Έλληνες ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ο Ολυμπιακός την τελευταία δεκαετία. Ο Μήτρογλου, ο Μανωλάς, ο Φορτούνης, ο Σάμαρης, ο Ρέτσος. Μια… εθνική Ελλάδας γεμάτη κατορθώματα, με αφετηρία ερυθρόλευκη.

Στην Γαλατά Σαράι ο διεθνής σέντερ φορ δόθηκε τον Γενάρη, δανεικός από τη Μαρσέιγ, ακριβώς στην τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Είχε έναν τραυματισμό, και σίγουρα του έλειψε ο ρυθμός. Κάπως έτσι πρόλαβε να χωρέσει στο βιογραφικό του μόλις 9 συμμετοχές (2 γκολ). Παρά ταύτα δεν είναι απίθανο να μείνει στην Πόλη. Ο δανεισμός του άλλωστε είναι ενεργός ως το καλοκαίρι του 2020 και οι ετήσιες αποδοχές του (3,5 εκατ ευρώ)… ζαλίζουν. Το θέμα είναι μήπως οι Τούρκοι κάνουν πίσω, σε μια περίοδο που η κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του εθνικού τους νομίσματος, φαίνεται ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο της χώρας. Υπάρχουν δημοσιεύματα στους «γείτονες» που κάνουν λόγο για επιστροφή του Μητρο-γκολ στη Μαρσέιγ, άρα υπό προϋποθέσεις για ένα ακόμη καλοκαίρι με μπόλικη φιλολογία για το μέλλον του. Εσχάτως όμως ο Φατίχ Τερίμ φαίνεται να σχηματίζει προϋποθέσεις «ανατροπής». Πιστεύει πολύ λέει στον Έλληνα φορ. Και είναι έτοιμος να του δώσει μια κανονική ευκαιρία.

Να μείνει ο Μήτρογλου στη βάση του. Να κάνει προετοιμασία, να μπει από την αρχή. Να έχει τον χρόνο που απαιτείται ώστε να βρει ρυθμό. Μάλλον ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής ξέρει καλά τι μπορεί να πάρει από εκείνον. Και κυρίως, πώς να το πάρει. Γιατί κάθε χρονιά που ο Μήτρογλου ξεκινά με εμπιστοσύνη δικαιώνει και τις προσδοκίες. Αντίθετα όταν δεν γίνεται το ταλέντο του σημείο αναφοράς στον τρόπο «δημιουργίας» της ομάδας… μπλοκάρει.

Όλα αυτά για έναν ποδοσφαιριστή που μιλώντας για ρεκόρ, εάν και εφόσον μπορεί το καλοκαίρι, να σπάσει ένα ακόμη. Ήδη ο «μεταγραφικός» του κύκλος έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ ευρώ. Από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ, από εκεί στη Μπενφίκα, έπειτα στη Μασσαλία. Αντίστοιχο κύκλο για Έλληνα ποδοσφαιριστή συναντά κανείς μονάχα στην –μεγάλη- καριέρα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Αν ο Μητρο-γκολ το καλοκαίρι αλλάξει και πάλι χρώματα και πόλη; Τότε  παίρνει «κεφάλι» στη λίστα. Αν επιθυμήσει να αλλάξει και ήπειρο, αποδεχόμενος κάτι που στο παρελθόν το αρνήθηκε αρκετές φορές –προτάσεις από την Κίνα και τα Εμιράτα-; Τότε θα δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο, που δύσκολα θα το περάσει ως και ο Κώστας Μανωλάς ο οποίος με χρηματιστηριακή αξία κάπου στα 40 εκατ ευρώ είναι «μέσα» σε όλα τα μεταγραφικά σενάρια από τη Ρώμη προς… άλλες πολιτείες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ