Αυτή είναι η Μπασακσεχίρ που βρίσκει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός

Αυτή είναι η Μπασακσεχίρ που βρίσκει στον δρόμο του ο Ολυμπιακός

Ποια είναι η ομάδα του... Ερντογάν. Η Μπασακσεχίρ αποτελεί το νέο εμπόδιο του Ολυμπιακού στον δρόμο του προς τους ομίλους του Champions League και έτσι to10.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της τουρκική ομάδας που θα αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε χθες (30/7) σοβαρός απέναντι στην Βικτόρια Πλζεν επικρατώντας των Τσέχων με το ευρύ 4-0, πραγματοποιώντας μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση που ευχαρίστησε τον κόσμο της ομάδας. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League όπου εκεί τους περιμένει η τουρκική Μπασακσεχίρ, την οποία θα αντιμετωπίσουν την ερχόμενη Τετάρτη (6/8) στην Κωνσταντινούπολη στο πρώτο ματς, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (13/8) θα γίνει η ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Πριν το ματς αυτό όμως οι Τούρκοι θα δώσουν φιλικό αγώνα σήμερα (31/7, 20:30) απέναντι στην ΑΕΚ με τα βλέμματα, των φίλων του Ολυμπιακού και όχι μόνο. να στρέφονται πάνω στην αντίπαλο των Πειραιωτών για να εντοπίσουν τα «ατού» της ομάδας. Ποιος είναι όμως ο σύλλογος από την γειτονική χώρα;

Πρόκειται για μια ανερχόμενη δύναμη στο τουρκικό ποδόσφαιρο που τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας, κοιτώντας στα… μάτια ομάδες με μεγάλη ιστορία όπως η Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε και η Μπεσίκτας.

Ιδρύθηκε στο 1990, ωστόσο σε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καταφέρει τίποτα που θα άξιζε της προσοχής μας. Από το 2014 τα πράγματα άλλαξαν όταν άλλαξε ιδιοκτησία, περνώντας στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έτσι η Μπασακσεχίρ ξεκίνησε να γίνεται μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη στη λίγκα.

Εκείνη τη σεζόν, όπως και την επόμενη (2015/16) ο σύλλογος τερμάτισε στην 4η θέση και έδειξε πως ήρθε για να μείνει. Την αγωνιστική περίοδο 2016/17 ήταν και πρώτη μεγάλη χρονιά της ομάδας καθώς όταν το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε βρισκόταν τέσσερις βαθμούς μακριά από την κατάκτηση του. Τη σεζόν 2017/18 τερμάτισε 3η (ισόβαθμη με την Φενέρμπαχτσε στους 72 βαθμούς) απέχοντας τρεις βαθμούς από την κορυφή. Πέρυσι ήταν πάλι 2η χάνοντας τον τίτλο στις λεπτομέρειες παρότι έως την 30ή αγωνιστική ήταν πρώτη και έως την 32η ισόβαθμη με τη Γαλατά!

Ας δούμε όμως το ρόστερ των Τούρκων. Ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης έχει μερικούς σπουδαίους παίκτες, με κορυφαίο όλων των Έντιν Βίσκα. Τον Βόσνιο πρώτο σκόρερ της τουρκικής ομάδας, αλλά και ηγέτη της. Ενώ από το δυναμικό ξεχωρίζουν ο Αρντά Τουράν που είχε περάσει από Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, φυσικά υπάρχουν ακόμη ο πολύ γνωστός Ρομπίνιο, ο Ολλανδός εξτρέμ Ελιέρο Ελία, ο διεθνής Τούρκος γκολκίπερ Φεχμί Μερτ και οι συμπατριώτες του Μαχμούτ Τεκντεμίρ (αμυντικός μέσος), Ιρφάν Τσαν (μέσος), ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ Ζούνιορ Καϊσάρα, ο επίσης Βραζιλιάνος επιτελικός χαφ Μάρσιο Μοσορό, ο πρώην διεθνής Γάλλος αριστερός μπακ, Γκαέλ Κλισί, ο έμπειρος Ελβετός μέσος Γκοχάν Ινλέρ, ο Σενεγαλέζος επιθετικός Ντεμπά Μπα, ο Ρουμάνος στόπερ Αλεξάντρου Επουρεάνου, ο Καμερουνέζος στόπερ Ορελιέν Σετζού, αλλά και ο «δικός μας» Στέφανο Ναπολεόνι.

Την φετινή μεταγραφική περίοδο έχουν ήδη αποκτηθεί ο 24χρονος Τούρκος μέσος Φουρκάν Σογιάλπ, ο 27χρονος επίσης Τούρκος επιθετικός Μουχαμέτ Ντεμίρ, ο 27χρονος Νορβηγός στράικερ Φρέντρικ Γκούλμπραντσεν, ο 28χρονος Αυστραλός αριστερός μπακ Αζίζ Μπέχιτς, ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός Ενζό Κριβελί και ο 22χρονος Νιγηριανός αμυντικός μέσος Αζουμπουίκε Οκετσούκουα.

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται ο 45χρονος Τούρκος, Οκάν Μπουρούκ, ο οποίος ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2013 με την Ελάζιγκσπορ, ενώ έχει περάσει και από τις Γκαζιαντέπσπορ, Σίβασπορ, Γκοζντεπέ, Ακχισάρ (κατακτώντας το Κύπελλο Τουρκίας το 2018) και Ρίζεσπορ, πριν αναλάβει την Μπασακσεχίρ τον φετινό Ιούνιο.

Για να συνοψίσουμε, πρόκειται για μια πολύ σκληρή ομάδα, με νέο προπονητή, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς, καθώς οι παίκτες που διαθέτει μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο παιχνίδι και να βάλουν δύσκολα στους «ερυθρόλευκους».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ