Ένας… εμφύλιος που κρίνει το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ένας… εμφύλιος που κρίνει το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Ολυμπιακός και ο ΑΠΟΕΛ. Η Ελλάδα και η Κύπρος. Σε μια παρτίδα «πόκερ» με θέα στην 15η θέση του ranking που ο χαμένος… χάνεται.

Ξεκίνημα λοιπόν από χθες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με την πρώτη πράξη του… δράματος των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μιας και οι μηχανές «ανάβουν»; Η κουβέντα που άνοιξε για τα καλά τον Αύγουστο, επιστρέφει. Για το ποδόσφαιρο της Ελλάδας, για εκείνο της Κύπρου. Και κυρίως για το μέλλον τους αναφορικά με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μια παρτίδα «πόκερ» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο για την «σωτήρια» 15η θέση της κατάταξης στο διεθνές ranking που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα επιπλέον ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αν τα καταφέρουμε εμείς, κρατάμε τις 5 θέσεις εν όψει της σεζόν 2020-21, αν όχι περιοριζόμαστε στις 4.

Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει μόνο τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα πρέπει να τα βάλει με θηρία σαν τη Μπάγερν Μονάχου και την Τότεναμ. Η Κύπρος έχει μόνον τον ΑΠΟΕΛ που συμμετέχει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι σε Σεβίλλη, Ντουντελάνζ και Καραμπάχ.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι στους 25.100 βαθμούς και η Κύπρος στους 25.000. Στη 14η θέση είναι η Δανία με 25.750 βαθμούς και μάλιστα και εκείνη με μόνο μια εκπρόσωπο πλέον στα κύπελλα Ευρώπης, Την Κοπεγχάγη που αντιμετωπίζει στο Γιουρόπα Λιγκ την Μάλμε, τη Λουγκάνο και τη Ντιναμό Κιέβου. Οι βαθμοί που κερδίζονται είτε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είτε του Γιουρόπα Λιγκ, είναι ίδιοι για κάθε κλαμπ (2000 η νίκη, 1000 η ισοπαλία) μιας και η UEFA λανθασμένα δεν έχει προχωρήσει σε έναν διαχωρισμό με βάση τον πραγματικό συντελεστή δυσκολίας. Και το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο

Η Κύπρος και η Δανία ξεκίνησαν με 4 ομάδες φέτος στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με 5. Κάθε βαθμός λοιπόν από εδώ και πέρα που προσφέρεται στην εθνική βαθμολογία διαιρείται ανάλογα με τον αρχικό αριθμό των ομάδων που μπήκαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια νίκη δηλαδή του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν Μονάχου δίνει στην Ελλάδα 2000:5=400 βαθμούς όταν η νίκη του ΑΠΟΕΛ επί της Ντουντελάνζ είναι 2000:4=500 βαθμούς.

Αν ο ΠΑΟΚ έκανε το αυτονόητο και προκρίνονταν επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας; Λογικά ο Δικέφαλος θα μπορούσε να «κοντράρει» μόνος του, τους βαθμούς του ΑΠΟΕΛ ή της Κοπεγχάγης στο Γιουρόπα Λιγκ. Και οι πιθανοί βαθμοί του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ να μας ανέβαζαν τουλάχιστον στην 14η θέση. Τώρα όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο στηριγμένο αποκλειστικά στις πλάτες των Ερυθρόλευκων θα πρέπει να εύχεται μια μαγική πορεία από την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Διότι αν πέσουμε στην 16η θέση; Τότε η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Και κάτι ακόμη για αυτή την τόσο σοβαρή υπόθεση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τη σεζόν 2021/22, όπου αλλάζει το σύστημα και μπαίνει στη ζωή μας το Γιουρόπα Λιγκ 2 ως τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ γίνεται ακόμα περισσότερο κλειστό κλαμπ. Αν η Ελλάδα καταφέρει να βρίσκεται στην 14η θέση, ο πρωταθλητής της θα παίζει στον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, θα θέλει δηλαδή μόνο ένα «νοκ άουτ» για να μπει ομίλους.

Aν η Ελλάδα βρεθεί στην 15η θέση της βαθμολογίας της UEFA, τότε και ο πρωταθλητής και ο δεύτερος θα ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν πάλι πέσει 16η ή 17η, μόνο ο πρωταθλητής θα μπαίνει στα προκριματικά για το Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα στον δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος θα παίζουν στον δεύτερο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ 2, της τρίτης δηλαδή διοργάνωσης, ενώ πέμπτη ομάδα δεν θα παίζει στην Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ