Ολα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας: «Εκτιμήσεις», «απόψεις», «δεν θυμάμαι»…

Ολα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας: «Εκτιμήσεις», «απόψεις», «δεν θυμάμαι»…

Συνεχίστηκε η εκδίκαση της περίφημης εισήγησης Σπανού από την Επιτροπή Δεοντολογίας, με καταθέσεις Βρύζα, Μελισσανίδη, Αλαφούζου και... μια τρύπα στο νερό.

To10.gr παρακολούθησε ολόκληρη τη διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας και σας μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν από τους μάρτυρες. Σήμερα, κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, Ζήσης Βρύζας (πρώην πρόεδρος ΠΑΟΚ), Δημήτρης Μελισσανίδης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ ΑΕΚ) και Γιάννης Αλαφούζος (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Παναθηναϊκός). Και οι τρεις, έκαναν επιθέσεις εναντίον του Ολυμπιακού, αλλά μόνο με «απόψεις» και «εκτιμήσεις», χωρίς να πάρουν θέση ή να μπορέσουν να αποδείξουν κάποια από τα λεγόμενά τους. Αντίθετα, από τη διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι η υπόθεση που εκδικάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, ουσιαστικά έχει κριθεί.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν στο Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της περίφημης «εισήγησης Σπανού».

17:55 Καλησπέρα σας.

17:57 Μαζί θα παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, που φιλοξενείται για δεύτερη μέρα στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

17:58 Σήμερα θα καταθέσουν ως μάρτυρες οι Γιάννης Αλαφούζος, Δημήτρης Μελισσανίδης και Ζήσης Βρύζας.

17:59 Ήδη, έχουν προσέλθει οι Μελισσανίδης και Βρύζας.

18:00 Μπήκε και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος είχε χειραψία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

18:01 Αρχίζει η διαδικασία με την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορουμένων.

18:04 Ο Ζήσης Βρύζας ζήτησε να καταθέσει πρώτος, επειδή έχει να προλάβει πτήση. Συμφωνούν οι Αλαφούζος και Μελισσανίδης και περνούν εκτός αίθουσας.

18:10 Βρύζας: Είχαμε βγάλει μία ανακοίνωση για το σύστημα που επηρεάζει το ποδόσφαιρο. Στην ανακοίνωση είχαμε ονόματα. Οι ανακοινώσεις των ομάδων δεν είναι προσωπικές, είναι εταιρίας. Λέγαμε για τον Σαρρή ως πρόεδρο της ΕΠΟ και τον Μώραλη ως πρόεδρο της Superleague.

Πρόεδρος: Είχατε αναφέρει και τον κύριο Μαρινάκη, σωστά;

Βρύζας: Σωστά. Είχαμε αναφέρει για τρεις παράγοντες, την Επιτροπή Διαιτησίας, τους ορισμούς διαιτητών και κάποιες μεταγραφές και δανεισμούς. Είχαμε πληροφορίες ότι ο κύριος Σαρρής πριν εκλεγεί με τον Μαρινάκη.

Πρόεδρος: Πείτε μας εάν συνεχίστηκαν αυτά που καταγγείλατε;

Βρύζας: Εγώ κατέθεσα την αίσθηση που είχα για τα πράγματα και εμμένω μέχρι σήμερα σε όσα κατέθεσα.

Πρόεδρος: Έχετε αποδώσει ευνοϊκή αντιμετώπιση του Ολυμπιακού. Άλλαξε η ΚΕΔ το 2014. Συνεχίστηκε αυτό;

Βρύζας: Έχουν περάσει πολλά πράγματα και δεν θυμάμαι ακριβώς. Αλλά υπήρχε η αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός είχε μία εύνοια. Δεν μπορώ να πω εάν υπήρχε έλεγχος της ΚΕΔ από τον Ολυμπιακό. Ήταν αισθήση δικοί μου. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος των διαιτητών με τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν ξέρω πως, δε έχω στοιχεία, δεν μπορώ να το προσωποποιήσω και να κατηγορήσω κάποιον άνθρωπο.

Η πρόεδρος διαβάζει ονόματα κατηγορούμενων διαιτητών και ρωτάει τον Βρύζα εάν γνωρίζει.

Βρύζας: Δεν μπορώ να πω για ονόματα, δεν το γνωρίζω.

18:12 Πρόεδρος: Γνωρίζετε στο παρελθόν να υπήρχαν σχέσεις εξάρτησης ομάδων με τον Ολυμπιακό;

Βρύζας: Νομίζω ότι υπήρχαν, αλλά δεν έχω στοιχεία. Δεν μπορώ να αναφέρω κάτι, δεν μπορώ να πω ονόματα. Έχω την αίσθηση ότι υπήρχαν.

18;15 Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας για μία συνάντηση στο Χίλτον ανάμεσα στον κύριο Μαρινάκη και στον κύριο Σαρρή.

Βρύζας: Δεν ξέρω εάν έγινε εκείνη η συνάντηση. Εάν ισχύει και έγινε, δεν είχε λόγο ένας υποψήφιος πρόεδρος ομοσπονδίας να συναντήσει έναν πρόεδρο ΠΑΕ.

Πρόεδρος: Δηλαδή άλλοι πρόεδροι ΠΑΕ δεν συναντώνται με παράγοντες της ΕΠΟ;

Βρύζας: Ναι, το κάνουν. Αλλά έχω την αίσθηση, οι πληροφορίες μου λένε ότι μία τέτοια συνάντηση ίσως να υπέκρυπτε και πονηρές σχέσεις.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε και να μην υποκρύπτει;

Βρύζας: Θα μπορούσε.

Πρόεδρος: Άρα είναι μία υπόθεση που κάνετε.

Βρύζας: Αν γνώριζα κάτι, θα σας το έλεγα.

18:20 Δημακόπουλος (δικηγόρος Ολυμπιακού): Το 2017 διαβάζω δημοσίευμα που λέει για δημοσίευμα του Σαββίδη, του βασικού μετόχου του ΠΑΟΚ, που συναντήθηκε με 15 ΕΠΣ και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ. Υπάρχει κάτι το αθέμιτο;

Βρύζας: Εγώ είπα κάποια πράγματα στην κατάθεση μου…

Δημακόπουλος: Σας ρωτώ για το γεγονός. Έχετε την ίδια άποψη για τη συνάντηση του κυρίου Σαββίδη;

Βρύζας: Αν είχα τις λεπτομέρειες θα σας έλεγα…

Δημακόπουλος: Σας ξαναλέω… Πάμε παρακάτω. Άλλο δημοσίευμα. Υπέρ Γραμμένου Ενώσεις που πρόσκεινται στον Μελισσανίδη; Είναι κακό;

Βρύζας: Εγώ σας λέω για τη δική μου περίοδο που ήμουν στον ΠΑΟΚ, βλέπαμε ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση και έγινε μία τέτοια συνάντηση.

Ο Δημακόπουλος διαβάζει άλλα δημοσιεύματα για συναντήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη με Ένωσεις και ρωτάει εάν υπάρχει κάτι επιλήψιμο. Ο Βρύζας αποφεύγει να απαντήσει.

Δημακόπουλος: Δηλαδή η συνάντηση του Μαρινάκη στο Χίλτον είχε κάτι το επιλήψιμο; Σε υπόγειο έγινε; Δεν ήταν δημόσια;

Βρύζας: Δεν ξέρω καν αν έγινε…

Δημακόπουλος: Δεν ξέρετε αν έγινε, αλλά τη βρήκατε επιλήψιμη…

18:26 Βρύζας: Οι διαιτητές είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον και δέχονται πιέσεις. Την περίοδο που ήμουν στη διοίκηση του ΠΑΟΚ, εκείνες οι πιέσεις ξέφυγαν.

Δημακόπουλος: Πιέσεις από ποιους σε ποιους;

Βρύζας: Εγώ κλήθηκα να πω την άποψη μου στον Ανακριτή.

Δημακόπουλος: Άρα, είναι η άποψη σας, δεν λέτε κάτι άλλο.

18:31 Ο Δημακόπουλος ρώτησε τον Βρύζα για τις περιπτώσεις των Κομίνη, Κάκου και Μάνταλου και εάν υπήρξε κάτι μεμπτό με το ότι έμειναν για χρόνια στους πίνακες διαιτησίας.

Έπειτα, ο Βρύζας ρωτήθηκε για τους δανεισμούς.

– Οι δανεισμοί είναι νόμιμη διαδικασία, σωστά;

Βρύζας: Ναι.

– Ξέρετε ποιοι από τον ΠΑΟΚ έχουν δοθεί δανεικοί; Γνωρίζετε;

Βρύζας: Ναι, τους γνωρίζω.

– Ο ΠΑΟΚ έχει δανεικούς κυρίως στον Βόλο και στον Ξάνθη. Είναι οι δύο ομάδες εξαρτημένες από το ΠΑΟΚ;

Βρύζας: Την ποδοσφαιρική εκτίμηση μου…

– Πείτε μας ποια είναι η αίσθηση σας για τον ΠΑΟΚ, τον Βόλο και την Ξάνθη;

Βρύζας: Ο δικός μου ΠΑΟΚ είχε κάνει προτάσεις για τον περιορισμό των δανεικών. Εγώ είπα την εκτίμηση μου.

18:35 Δικηγόρος Σαρρή: Ο Χιου Ντάλας ποιος είναι; Τον γνωρίζετε;

Βρύζας: Δεν ξέρω. Ποιος είναι; Κάποιος από τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA στην Ελλάδα;

Δικηγόρος Σαρρή: Είναι στη σύνθεση της ΚΕΔ. Εσείς ήσασταν σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες, διοικητικός παράγοντας του ΠΑΟΚ. Δεν έχετε να μου πείτε κάτι για τον Χιού Ντάλας; Τίποτα δεν ξέρετε;

Βρύζας: Δεν ξέρω τίποτα.

18:40 Τελειώνει η κατάθεση του Βρύζα, αρχίζει του Μελισσανίδη.

18:45 Μελισσανίδης: Θέλω να πω πολλά, όχι μόνο την κατάθεση μου. Είχα την πληροφορία από τον προπονητή της Βέροιας, ότι το ματς με τον Ολυμπιακό ήταν στημένο. Το 3-0. Έχω έναν επιπλέον λόγο να το ισχυριστώ. Ο κύριος Παναγόπουλος, ειδικός πραγματογνώμων, το έχει καταθέσει. Εσείς τον βάλατε και το ερεύνησε. Και ο στοιχηματισμός έφτασε τα 6 εκατομμύρια. 6 εκατομμύρια δεν παίζονται στα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Παίχτηκαν σε αυτό το ματς;

Το ομολόγησαν ο Γεωργέας και ο προπονητής. Είμαι 40 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Στην ΑΕΚ ήμουν πρόεδρος και ιδιοκτήτης στο παρελθόν. Και είμαι από το 2013 μέχρι σήμερα. Εκείνα τα χρόνια από τον Νοέμβριο έβγαινε πρωταθλητής. Ήταν όλα μιλημένα. Πιο στημένα δεν γίνονταν.

Πρόεδρος: Ποιοι καθόριζαν το αποτέλεσμα;

Μελισσανίδης: Η ΕΥΠ τα κατέγραψε όλα.

Πρόεδρος: Ποιος τα καθορίζει;

Μελισσανίδης: Εγώ γενικά θα σας πω. Εγώ που είμαι 40 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Μπορώ να δω τι γινόταν. Εγώ μπήκα στο 2013 και ξέρω τι γινόταν. Πριν δεν μπορώ να πω. Το 2012 έγινε μία συνάντηση στο Χίλτον, ο Μαρινάκης με τους παράγοντες της ΕΠΟ και ήθελαν να φάνε τον Πιλάβιο και να βάλλουν τον Σαρρή. Ο Σαρρής ήταν το εργαλείο τους.

18:55 Πρόεδρος: Ποιοι ήταν στη συνάντηση;

Μελισσανίδης: Ε, δεν θυμάμαι τώρα. Ήταν όμως, ο Κουρίδης, ο Προύντζος. Ήταν οι σύμβουλοι της ΕΠΟ και είχαν δύναμη να εκλέξουν πρόεδρο. Όταν μιλάει ο Μαρινάκης με τον πρόεδρο της ΕΠΟ: βάλε αυτό τον διαιτητή, καταλαβαίνετε. Τα λένε οι κασέτες της ΕΥΠ, εγώ τι να σας πω;

Πρόεδρος: Άρα το 2012 λέτε ότι ο κύριος Μαρινάκης μπορούσε να ζητήσει από τον Σαρρή να αλλάξει διαιτητές. Γνωρίζετε εάν συνεχίστηκε η κατάσταση με την ΚΕΔ μετά το 2014;

Μελισσανίδης: Εκεί έγινε το έγκλημα με τον Ζωγράφο. Εκεί μπήκαν όλα τα εργαλεία. Χτύπησαν έναν διαιτητή και ο πρώτος που ειδοποιήθηκε ήταν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού. Δεν πήραν ούτε καν την Αστυνομία. Έβαλε ο Μαρινάκης τον Ζωγράφο να πει ότι τον χτύπησα εγώ τον Ζωγράφο. Η ΑΕΚ τότε ήταν στη Γ’ Εθνική. Τι να τον κάνω εγώ. Έγινε η μήνυση και αθωώθηκα σε ανώτατο επίπεδο. Γύρισαν τη μήνυση πίσω για να ξαναδικαστώ. Μιλάμε για κανονική μαφία. Εγώ την κυνήγησα την εγκληματική οργάνωση και την κυνηγάω ακόμα.

Πρόεδρος: Μερικά πράγματα πρέπει να αποδειχτούν…

Μελισσανίδης: Ε, τι να αποδειχτούν; Τι θέλετε, να φέρουμε τα τιμολόγια που έκοψαν;

19:00 Πρόεδρος: Τον κύριο Ντάλας τον ξέρετε;

Μελισσανίδης: Ο Μπριάκος και ένας άλλος έκανε τους ορισμούς, ήταν όλοι μιλημένοι. Ο Ντάλας τον φέρανε για βιτρινα, μπροστινός και να καλύπτει τα εγκλήματα που έκαναν. Δεν έκανε τίποτα. Ξέρω ότι  φωνάξαν τον Χάκετ,  έναν Εγγλέζο διαιτητή, του έδειξαν τα παιχνίδια και είπε ότι ήταν στημένα.

Μελισσανίδης: Και οι πέτρες το ήξεραν. Το ξέρει όλη η Ελλάδα. Όλα μιλημένα ήταν. Πιο στημένα δεν γινόταν.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά δεν γίνεται να καλέσουμε τις πέτρες.

Μελισσανίδης: Ο Ζωγράφος ήταν εργαλείο τους, κανονικός υπάλληλος. Και οι παρατηρητές ήταν στο κόλπο.

Πρόεδρος: Ξέρετε συγκεκριμένους παρατηρητές;

Μελισσανίδης: Όχι, δεν θυμάμαι. Δεν μπορώ να σας πω ονόματα. Αλλά ξέρω να σας πω ότι οι παρατηρητές ήταν μιλημένοι και πήγαιναν να καλύψουν τους διαιτητές που έκαναν τα χειρουργεία.

Ο πρόεδρος διαβάζει ονόματα και ο Μελισσανίδης δεν ξέρει…

Μελισσανίδης: Τα ξέρω από παρατηρητές, διαιτητές, δημοσιογράφους, οπαδούς. Τι είναι το ποδόσφαιρο; Ο κύριος Μαρινάκης μιλούσε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και ζητούσε να μπει ο τάδε διαιτητής.  Τα ξέρω από τις κασέτες, από την ΕΥΠ.

19:05 Μελισσανίδης: Υπήρχαν Ενώσεις που αγαπούν το ποδόσφαιρο και συγκεντρώθηκαν τα υγιή στοιχεία.

Δημακόπουλος (δικηγόρος Ολυμπιακού): Στις δικές σας συναντήσεις…

Μελισσανίδης: Εγώ δεν έκανα συναντήσεις με Ενώσεις. Πείτε μου που συναντήθηκα με Ενώσεις.

Ο Δημακόπουλος διαβάζει δημοσιεύματα για συνάντηση των Σαββίδη, Μελισσανίδη με Ενώσεις και παραθέτει φωτογραφίες από συγκεκριμένες ημερομηνίες και μέρη.

Μελισσανίδης: Ε, δεν θυμάμαι. Μπορεί να ήταν. Με καλούν για να με τιμήσουν και με πηγαίνω.

19:17 Μελισσανίδης: Με τον κύριο Μαρινάκη ήμουν 25 χρόνια φίλος από τη μέρα που πήρα την ΑΕΚ, μου κήρυξε τον πόλεμο. Ήθελε να είναι αυτός και κανείς άλλος. Ο τραυματισμός Ζωγράφου ήταν στημένος και ήθελαν να με ενοχοποιήσουν και να με βγάλουν από τη μέση, όλοι αυτοί. Για συμμορία πρόκειται.

– Τον είχατε πει κατίνα τον κύριο Μαρινάκη;

Μελισσανίδης: Κατίνα ο Μαρινάκης. Άντρας που δεν υπηρέτησε τον Στρατό, δεν είναι άντρας.  Όλοι εμείς πήγαμε φαντάροι, αυτός δεν πήγε. Και όχι μόνο δεν πήγε, αλλά κρύψανε και το φάκελο από το Αρχηγείο. Κανείς δεν ξέρει γιατί δεν πήγε. Δεν είναι απλά κατίνα, αλλά αρχί-Κατίνα. Ο Ζωγράφος με κατηγόρησε ότι τον πήρα και όταν του άνοιξαν τα τηλέφωνα, βρήκαν ότι δεν τον πήραν

– Με τον κύριο Σαρρή, μιλάγατε;

Μελισσανίδης: Με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, έπρεπε να μιλάω.

– Θεσμικά, ο ρόλος σας ποιος ήταν;

Μελισσανίδης: Έχει σημασία; Ποιον ενδιαφέρει με ποια ιδιότητα μιλούσατε;

Πρόεδρος: Απαντήστε.

Μελισσανίδης: Με την ιδιότητα του χορηγού, του οπαδού.

Ο Μελισσανίδης επιτέθηκε προσωπικά στη δικηγόρο του Ολυμπιακού, με μειωτικές εκφράσεις. «Άσε μας κοπέλα μου» της ανέφερε και προκάλεσε την παρέμβαση του πρόεδρου της ΕΠΟ, η οποία ζήτησε σεβασμό και πληθυντικό στις προσφωνήσεις με τους δικηγόρους.

Μελισσανίδης: Τον Ζωγράφο τον πήρα από το προσωπικό μου τηλέφωνο και μετά με απόκρυψη για να τον ευχαριστήσω και να του δώσω συγχαρητήρια και του είπα ότι βλέπω μυστήριες διαιτησίες. Δεν μπορώ να τον πάρω; Συγχαρητήρια του έδωσα και είπα για τις διαιτησίες.

19:21 Γίνεται ερώτηση για τον ΟΠΑΠ και το κώλυμα που είχε ο Μελισσανίδης.

Μελισσανίδης: Δεν υπήρξε κανένα κώλυμα, τι είναι αυτά που λέτε; Ή απόφαση της ΕΕΑ να μην είναι η ΑΕΚ στο κουπόνι, επειδή ο γιος μου είχε μερικές μετοχές. Αν ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού πάρει 5 μετοχές του ΟΠΑΠ, δεν θα μπορεί να είναι πρόεδρος; Αυτός ο άνθρωπος είπε μαμά 20 χρονών. Τα βρήκε όλα έτοιμα. Εγώ είμαι δημιουργός. Δεν έχω καμία κόντρα με τον κύριο Μαρινάκη. Αυτός έχει μαζί μας. Του χαλάσαμε τη μανέστρα. Ήθελε να πεθάνουμε όλοι και να ζήσει αυτός.

19:32 Δικηγόρος Σαρρή: Ήρθατε σε επαφή με πρόεδρους Ενώσεων;

Μελισσανίδης: Πρόσεχε προς το λες αυτό. Δεν είναι σωστός ο τρόπος που το λες. Εγώ δεν είχα επαφή με καμία Ένωση.

Δικηγόρος Σαρρή: Τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα;

Μελισσανίδης: Δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλύτερα. Τρεις πρωταθλητές τα τρία τελευταία χρόνια. Πριν το έπαιρνε ένας.

Δικηγόρος Σαρρή: Ο Χιου Νταλας είναι ακόμα στην ΚΕΔ.

Μελισσανίδης: Τι λες; Μεθυσμένος ήρθες;

Ακολουθεί παρέμβαση του Κυριάκου Θωμαΐδη από το ακροατήριο, επειδή ο δικηγόρος υπέπεσε σε λάθος για τη συμμετοχή του Χιου Ντάλας στην ΚΕΔ…

Μελισσανίδης: Παράπονα για τους διαιτητές πάντα θα υπάρχουν. Τότε υπήρχαν εγκλήματα.

19:33 Τελειώνει η κατάθεση του Μελισσανίδη, έρχεται ο Γιάννης Αλαφούζος.

19:35 Δεκάλεπτο διάλειμμα κηρύσσει η πρόεδρος.

19:45 Αρχίζει η κατάθεση του Αλαφούζου.

19:55 Αλαφούζος: Κατά τη δική μου εκτίμηση υπήρχε μία συστηματική εύνοια του Ολυμπιακού, από τα χρόνια που έχω ανακατευτεί εγώ. Σε σημείο ακραίο. Για μένα είναι σαφές ότι υπήρχε μία κεντρική κατεύθυνση. Σφύριζαν ανύπαρκτα πράγματα. Είχε εύνοια σε πολλούς τομείς. Υπέρ του Ολυμπιακού, κατά του Παναθηναϊκού και των ομάδων που δεν ήταν στο άρμα του Ολυμπιακού.

Πρόεδρος: Πως επιτυγχάνεται αυτή η επιρροή;

Αλαφούζος: Υπάρχουν στοιχεία. Όπως οι κασέτες της ΕΥΠ που κατέγραψαν πράγματα.

Πρόεδρος: Όριζε ο Μαρινάκης διαιτητές;

Αλαφούζος: Είχε επιρροή στον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον κύριο Σαρρή. Ο κύριος Μαρινάκης είχε ζητήσει από τον κύριο Κουρίδη να αλλάξει διαιτητή σε ένα παιχνίδι Γ’ Εθνικής. Μετά ο κύριος Κουρίδης τον πήρε πίσω και έλεγε ότι τα κατάφερε. Τα έχω διαβάσει αυτά.

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι, το 2012, το 2014, το 2015. Τότε.

Πρόεδρος: Με ποιους μιλούσε ο κύριος Μαρινάκης;

Αλαφούζος: Δεν έχω μνήμη να θυμάμαι με ποιους μιλούσε ο Μαρινάκης. Αλλά, έχουν γίνει ακρότατα πράγματα.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε κάποια πράγματα για τα πρόσωπα. Τι επιρροή είχε στον κύριο Σαρρή;

Αλαφούζος: Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω τα αποτελέσματα. Το πώς γίνεται πρέπει να το βρείτε εσείς. Εγώ δεν είμαι ανακριτής.

Πρόεδρος: Άρα, είναι δικά σας συμπεράσματα;

Αλαφούζος: Ναι. Εγώ δεν έχω σχέσεις με τη διαιτησία και την ΕΠΟ.

Πρόεδρος: Σήμερα ελέγχει κάποιος την ΕΠΟ;

Αλαφούζος: Όχι, αλλά αυτό οφείλεται στην UEFA. Είναι ξένοι.

20:05 Αλαφούζος: Έβλεπα το αποτέλεσμα, υπήρχε απολυτη αδιαφάνεια, δεν ξέρω ονόματα, η βαθμολογία των διαιτητών ήταν απαράδεκτη και προκλητική για κάποιο σκοπό, από εκεί και πέρα ποιος την έκανε. Θυμάμαι παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα φάουλ υπέρ του και 30 κατά. Αν δεν έκαναν τα χατίρια του Ολυμπιακού, κάθε Κυριακή. Έχω μάθει εκ των υστέρων ότι ο Ολυμπιακός ήθελε να ξεφτιλίσει και τους αντιπάλους του. Δεν του έφτανε η εύνοια η δική του.

Πρόεδρος: Πως το μάθατε;

Αλαφούζος: Από δημοσιογραφικές πηγές. Αλλά δεν μπορώ να τις κατονομάσω. Κινδυνεύουν. Υπάρχει βία στο ποδόσφαιρο. Τρεις δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ έφαγαν ξύλο από τον Ολυμπιακό.

Πρόεδρος: Έγιναν αλλαγές στην ΚΕΔ. Ήταν ο κύριος Ντάλας. Άλλαξε κάτι;

Αλαφούζος: Ο Ντάλας ήταν ανενεργός. Θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε και δεν τον βρίσκαμε. Μετά ήρθε η UEFA και τα άλλαξε όλα. Δεν έχουν γίνει αυτά σε πολλές χώρες. Εμείς δεν ξέραμε τις βαθμολογίες των διαιτητών, αλλά τις καταλαβαίναμε από τους ορισμούς που ακολουθούσαν.

Ήταν ακραίες διαιτησίες, σε διατεταγμένη υπηρεσία για να καταστρέψουν ομάδες. Ο Παναθηναϊκός έχει πάθει τεράστια οικονομική ζημιά, γιατί οι οπαδοί δεν άντεχαν την αδικία. Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά. Εσείς δεν έχετε ζήσει στο ποδόσφαιρο για να τα ξέρετε, αλλά εμείς τα ζήσαμε. Ήταν όλα ελεγχόμενα και αδιαφανή.

Εγώ θα θυμάμαι για πάντα τον κύριο Σπάθα για την άθλια, τη διατεταγμένη υπηρεσία κατά του Παναθηναϊκού. Αυτές οι φάσεις έχουν μείνει στο μυαλό μου. Ήταν μιλημένος με κάποιον από τον Ολυμπιακό. Αλλά δεν έχω αποδείξεις με ποιον.

20:12 Αλαφούζος: Δεν ξέρω τι έκαναν οι παρατηρητές. Εγώ έβλεπα τους διαιτητές. Δεν είχα καμία γνώση για το τι συνέβαινε στα υπόγεια της ΕΠΟ. Κάτι είχε καταθέσει η κυρία Κανέλλη στη Βουλή για έναν διαιτητή που έπαιζε στοίχημα, αλλά δεν θυμάμαι.

Οι εισηγήσεις που πήρε ο Ντάλας ήταν τέτοιες για να τον ορισει. Προφανώς ήταν άσχετος ο Ντάλας. Αυτοί που διαιτήτευαν υπέρ του Ολυμπιακού ήταν διεθνείς και αυτοί που σφύριζαν κατά δεν γινόντουσαν ποτέ διεθνείς. Κλασσική περίπτωση πίεσης. Ήταν τραγική η κατάσταση στην ΕΠΟ. Βέβαια, δεν πιστεύω ποτέ ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Εγώ ξέρω για τον Παναθηναϊκό, όχι για άλλους.

Πρόεδρος: Εάν ένας παίκτης κάνει θέατρο, είναι κάρτα ή όχι;

Αλαφούζος: Είναι στους κανονισμούς. Δεν συζητάμε για μεμονωμένα λάθη. Ένα λάθος μπορεί να γίνει και να είναι ακρότατο. Όμως συστηματικές ενέργειες δεν είναι λάθος. Είναι συμμορία.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά άφησαν τον Σπάθα εκτός δύο μήνες. Δεν ήταν αρκετή η τιμωρία του;

Αλαφούζος: Όχι επειδή του επέτρεπαν να διαιτητεύει. Συνέχιζε να κάνει τις απάτες του.

Πρόεδρος: Είχατε κάνει σχόλια για το Βέροια – Ολυμπιακός 0-2, το 2015. Τι προσάπτετε τότε στον διαιτητή;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι.

20:18 Πρόεδρος: Ο κύριος Ιωαννίδης είναι πρόεδρος στην ΠΕΦΟ Σπετσών;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά το καταθέσατε.

Αλαφούζος: Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχουν  περάσει πάνω από 100 διαιτητές. Τότε γίνονταν συνέχεια τέτοια πράγματα. Έβλεπα μία συνέχεια ενεργειών που ήταν ανεξήγητες. Αλλά, τώρα δεν θυμάμαι τίποτα για το Βέροια – ΟΦΗ του 2014.

Η επιρροή στην ΕΠΟ γινόταν και ίσως γίνεται μέσω των ΕΠΣ. Συνήθιζαν διάφοροι παράγοντες να εξαγοράζουν προέδρους των ΕΠΣ για να βγάλουν πρόεδρο στην ΕΠΟ. Γινόταν και πριν το 2012. Οι παράγοντες των ομάδων εξαγόραζαν τους προέδρους της ΕΠΣ

Πρόεδρος: Είστε φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Το έκανε και ο Παναθηναϊκός αυτό στο παρελθόν;

Αλαφούζος: Νομίζω ότι δυστυχώς ο Παναθηναϊκός για μία διετία είχε τη δυνατότητα να καθαρίσει το ποδόσφαιρο δεν το έκανε. Και ακολούθησε τα χνάρια του κυρίου Κόκκαλη που κατέστρεψε το ποδόσφαιρο.

Πρόεδρος: Άρα υπήρχαν αυτά και πριν την έλευση του κυρίου Μαρινάκη;

Αλαφούζος: Ναι, δυστυχώς.

20:29 Αλαφούζος: Είμαστε στο 2020 και με ρωτάτε πράγματα που έγιναν το 2015. Εάν με ρωτούσατε το 2016, θα τα θυμόμουν. Τώρα δεν θυμάμαι. Δεν περιμένω να γίνει τίποτα. Εχω καταθέσει υπομνήματα παντού, στη Δικαιοσύνη, στην Αστυνομία και δεν έγινε τίποτα. Και με εντυπωσιάζει και αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, δεν περίμενα να φτάσει εδώ.

Καπερνάρος (Δικηγόρος Σπάθα): Ο Σπάθας κατηγορείται σήμερα για το Αστέρας – Ολυμπιακός που έγινε την 1η Νοεμβρίου του  2014. Μόνο για αυτό. Σας ρώτησε πριν η κυρία πρόεδρος από ποιον ορίστηκε. Δεν θυμάστε. Ορίστηκε από τον Ντάλας.

Αλαφούζος: Ανύπαρκτος. Τον έδιωξαν οι ξένοι όταν ήρθαν.

Καπερνάρος: Ο Ντάλας είπε ότι σοκαρίστηκε όταν κατηγόρησαν τον Σπάθα και ότι είχε βασιστεί σε αυτόν όταν ήρθε στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ποιος παρενέβη για τον ορισμό του;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι ποιος παρενέβη τότε. Έχουν περάσει έξι χρόνια, είχα κάνει κατάθεση το 2014. Το σύνολο των ενεργειών του Σπάθα ευνοούσε τον Ολυμπιακό.

Καπερνάρος: Σας παρακαλώ να συγκεντρώσετε τη μνήμη σας.

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι. Δεν θα έκανα κατάθεση για ένα γεγονός. Ένα λάθος, ακόμα και ακροτατο είναι λάθος. 100 λάθη δεν είναι λάθη.

Καπερνάρος: Δηλαδή, τότε γνωρίζετε ποιος τον όρισε και το ξεχάσατε;

Αλαφούζος: Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι τι έκανε ο Σπάθας στο Ξάνθη – Παναθηναϊκός. Ήταν επειδή ήταν διεθνής; Ήταν επειδή έπαιρνε λεφτά. Δεν ξέρω, υπήρχαν πολλά πράγματα που αποκόμιζε όφελος. Δεν ξέρω.

Καπερνάρος: Είδατε που μόνος σας βάζετε ερωτηματικά και λέτε δεν ξέρω;

20:32 Καπερνάρος: Άρα, για το Αστέρας – Ολυμπιακός το 2014, δεν ξέρετε κάτι;

Αλαφούζος: Δεν είπα δεν ξέρω, είπα δεν θυμάμαι. Ότι είχε καταθέσει τότε.

Καπερνάρος: Μα δεν καταθέσατε;

Αλαφούζος: Τότε δεν γνώριζα.

20:39 Δημακόπουλος (δικηγόρος Ολυμπιακού): Πήγατε στην UEFA και στο CAS;

Αλαφούζος: Ναι, πήγαμε. Αλλά για τυπικούς λόγους, δεν τις δέχτηκαν. Είχαν παρέλθει οι ημερομηνίες.

Δημακόπουλος: Μαζί με σας προσέφυγε και ο ΠΑΟΚ;

Αλαφούζος: Ναι, κάτι θυμάμαι.

Δημακόπουλος: Όταν πήγατε στο ποινικό δικαστήριο, πως κρίνατε τον κύριο Γραμμένο.

Αλαφούζος: Τον έκρινα σοβαρό άνθρωπο, καλό δικηγόρο.

Δημακόπουλος: Είπατε ότι αν σε θέση να ελέγξει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, το τέρας του ποδοσφαίρου, είναι άλλο θέμα. Το είπατε;

Αλαφούζος: Το λέω και τώρα. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Δημακόπουλος: Αυτό δεν αναιρεί ότι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία;

Αλαφούζος: Όχι, για αυτό ήρθαν οι ξένοι.

20:44 Ο κύριος Δημακόπουλος διαβάζει συγκεκριμένες φάσεις από το φύλλο αγώνα του παιχνιδιού Βέροια – Ολυμπιακός και ρωτάει εάν υπάρχει κάτι μεμπτό, με τον Αλαφούζο να απαντάει ότι δεν θυμάται τις φάσεις.

20:52 Δημακόπουλος: Είχατε πει στην ποινική διαδικασία ότι ο Ολυμπιακός έχει πέσει σε δυσμένεια και έχει αδικηθεί. Ισχύει αυτό;

Αλαφούζος: Ναι, έχει αδικηθεί σε κάποιες φάσεις.

Δημακόπουλος: Ο κύριος Βασσάρας είναι έγκριτος διαιτητής;

Αλαφούζος: Νομίζω, ναι, αλλά θα ήμουν επιφυλακτικός με κάθε διαιτητή.

Δημακόπουλος: Γιατί το 2016 ζητήσατε την απομάκρυνση του από κάθε πόστο με τη διαιτησία;

Αλαφούζος: Γιατί ζητούσαμε να έρθουν οι ξένοι.

Ο Δημακόπουλος διαβάζει δημοσιεύματα για παράπονα του Αλαφούζου στον Λάκοβιτς, αλλά ο Αλαφούζος τα διαψεύδει, λέγοντας πως οι επαφές του με την ΟΥΕΦΑ, είναι εμπιστευτικές και δεν τις διαρρέει.

Ο Αλαφούζος ρωτήθηκε για δηλώσεις του κυρίου Αγγελίνα μετά το ματς με τον Άρη για την ακύρωση του γκολ του Καμπετσή και τόνισε ότι εκείνος το είδε διαφορετικά. Ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη και σχολίασε ότι «είναι ο προπονητής μας, που του έχουμε ζητήσει να φύγει».

21:01 Αλαφούζος: Φέτος, έγιναν αρκετά λάθη. Ο Παναθηναϊκός έχει ευνοηθεί άλλες φορές. Είπα ότι και ο Ολυμπιακός έχει αδικηθεί άλλες φορές. Από την εποχή του Κόκκαλη και μετά, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ένα σύστημα που ευνοείται από τη διαιτησία, έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ και πήρε τα εκατομμύρια από την Ευρώπη.

Χατζησαββάογλου (δικηγόρος Ολυμπιακού): Σε μία εκλογή στο ποδόσφαιρο, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεννοήσεις που αφορούν και άλλους χώρους;

Αλαφούζος: Επειδή μιλάτε για την εκλογή του κυρίου Μπουτσικάρη στη Superleague, προφανώς για να εκλεγεί κάποιος, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Έκριναν ότι ο κύριος Μπουτσικάρης είναι κατάλληλος. Ο Ολυμπιακός ψήφισε τον κύριο Κούγια, που είναι ο πλέον ακατάλληλος.

Ο Χατζησαββάογλου διάβασε τη φετινή ανακοίνωση του Παναθηναϊκού μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και ρώτησε πως ο Αλαφούζος ισχυρίζεται ότι το ποδόσφαιρο έχει εξυγιανθεί, αλλά διαμαρτύρεται. Ο Αλαφούζος απάντησε ότι οι ομάδες όταν αδικούνται, βγάζουν ανακοινώσεις.

21:05 Δικηγόρος Ιωαννίδη: Έχετε πει ότι ο κύριος Ιωαννίδης ήταν πρόεδρος της ΠΕΦΟ Σπετσών. Πως το γνωρίζετε;

Αλαφούζος: Δεν το είπα εγώ.

Δικηγόρος Ιωαννίδη: Μα το καταθέσατε το 2015.

Αλαφούζος: Σήμερα μου το υπενθύμισε η πρόεδρος. Εγώ το είχα ξεχάσει. Δεν το θυμόμουν.

Δικηγόρος Ιωαννίδη: Είχατε στοιχεία τότε;

Αλαφούζος: Θα είχα και θα τα κατάθεσα τότε. Τώρα δεν θυμάμαι.

20:12 Αλαφούζος: Στον ανακριτή είχα πει ότι υπάρχει μια συμμορία που κατευθύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λέω και τώρα. Δεν θυμάμαι τίποτα για το Βεροια – ΟΦΗ. Κατήγγειλα αυτά που θεωρούσα μέρος συστηματικών ενεργειών με συγκεκριμένο σκοπό. Συγκέντρωσα 16 διαιτησίες, έκανα τη στατιστική μελέτη και πήγα στη Δικαιοσύνη για να ζητήσω έρευνα. Προσπαθούσα να αποδείξω ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

21:16 Δικηγόρος Αμπάρκιολη: Εδώ ήρθατε να μας πείτε αυτά που διαβάσατε ή αυτά που είδατε και ακούσατε; Μπορώ να μάθω που τα ξέρετε;

Αλαφούζος: Από τις κασέτες της ΕΥΠ.

Πρόεδρος: Τα στοιχεία που πήγατε στην UEFA, τα πήγατε και στον ανακριτή;

Αλαφούζος: Ναι.

21:16 Τελείωσε η κατάθεση του Γιάννη Αλαφούζου.

21:20 Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις 18:00.

Καλό σας βράδυ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ