Εθνική: Το μεγάλο βήμα, η δύσκολη δοκιμασία στα προκριματικά του Euro και το «παράθυρο» του Nations League

Εθνική: Το μεγάλο βήμα, η δύσκολη δοκιμασία στα προκριματικά του Euro και το «παράθυρο» του Nations League

Η Εθνική ομάδα έκλεισε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο Nations League και πλέον στρέφει την προσοχή της στην κλήρωση του ερχόμενου Euro. Τα γκρουπ δυναμικότητας, οι δυσκολίες της πρόκρισης και το «παράθυρο» των μπαράζ.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στους ομίλους του Nations League η Εθνική Ελλάδος. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ εμφανίστηκε σοβαρή στη Ριζούπολη και επέστρεψε στις επιτυχίες, επικρατώντας με 3-1 της Β. Ιρλανδίας, φτάνοντας έτσι τις πέντε νίκες στα έξι παιχνίδια της διοργάνωσης, τερματίζοντας έτσι στην κορυφή του 2ου ομίλου της Γ’ κατηγορίας, με 15 βαθμούς.

Έτσι με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα, ήταν η 2η καλύτερη ομάδα της League C, με 15 βαθμούς σε έξι αγώνες, πίσω μόνο από τη Γεωργία που συγκέντρωσε 16 βαθμούς σε ίδια παιχνίδια, στον 4ο όμιλο.

Διαβάστε επίσης: Ορμπελίν Πινέδα: Ο παίκτης που λατρεύει να έχει κάθε προπονητής

Με την πρωτιά στον όμιλο η Εθνική ανέβηκε στην Β’ κατηγορία του Nations League, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024, εάν δεν καταφέρει να βρεθεί στο Euro μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών.

Μια διαδικασία η οποία μόνο εύκολη δεν αναμένεται να είναι για την ελληνική ομάδα, καθώς το σύνολο του Πογέτ θα μπει στην κλήρωση της 9ης του Οκτώβρη από το τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα γνωρίζει ήδη ότι το έργο της πρόκρισης μέσω των προκριματικών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όχι ακατόρθωτο, σε καμία περίπτωση. Ωστόσο η Εθνική θα πρέπει να παλέψει πολύ και πιθανότατα θα χρειαστεί να το κάνει απέναντι σε μεγαθήρια της Ευρώπης.

Το story της κλήρωσης

Οι τελευταίες αποτυχημένες προσπάθειες της Ελλάδας στα προκριματικά την έριξαν αναπόφευκτα αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, καθώς πλέον η Εθνική βρίσκεται στην 34η θέση του ranking.

Το σύνολο του Πογέτ λοιπόν θα μπει στην κλήρωση από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας. Τα γκρουπ συνολικά είναι επτά, με τα δύο πρώτα κυρίως να διαθέτουν ομάδες που «τρομάζουν».

Στο πρώτο γκρουπ βρίσκονται και οι τέσσερις φιναλίστ που θα παλέψουν για το τρόπαιο του Nations League. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ομάδες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, με σκοπό να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Η κλήρωση θα διαμορφώσει συνολικά δέκα ομίλους. Επτά των πέντε ομάδων και τρεις των έξι. Συνολικά θα προκριθούν οι δύο από τον κάθε όμιλο και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις, με την τελευταία θέση να πηγαίνει στη διοργανώτρια του Euro, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι η Γερμανία.

Στο πρώτο γκρουπ, μαζί με τις τέσσερις φιναλίστ του Nations League Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, υπάρχουν επίσης και οι Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία.

Ο «καλύτερος» δυνατός αντίπαλος θα ήταν η Ουγγαρία, ωστόσο οι πορείες που έχει κάνει στις τελευταίες διοργανώσεις και στο τελευταίο Nations League αποδεικνύουν ότι μόνο εύκολη ομάδα δεν θα είναι.

Ουσιαστικά η Εθνική θα χρειαστεί να περάσει τις ομάδες που θα προκύψουν από το 2ο και το 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν επίσης μεγάλες και δύσκολες ομάδες.

Στο 2ο γκρουπ υπάρχουν μεγαθήρια όπως η Αγγλία και η Γαλλία. Ωστόσο πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος την οποία σε αυτήν την περίπτωση αντιπροσωπεύουν ομάδες όπως το Ισραήλ, η Ουαλία, η Σκωτία και η Φινλανδία…

Όσο για το τρίτο γκρουπ, εάν η Ελλάδα θέλει όντως να διεκδικήσει την πρόκριση της δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα απέναντι σε Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία και Αρμενία.

Αναλυτικά όλα τα γκρουπ δυναμικότητας: 

1ο γκρουπ: Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία, και Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
2ο γκρουπ: Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
3ο γκρουπ: Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
4ο γκρουπ: Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
5ο γκρουπ: Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
6ο γκρουπ: Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν

Το «παράθυρο» του Nations που μας κρατάει ζωντανούς

Με την πρωτιά στον όμιλο του Nations League η Ελλάδα εξασφάλισε κάτι πολύ σημαντικό, που στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί και καταλυτικό.

Η γαλανόλευκη ουσιαστικά θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να περάσει στα τελικά του Euro 2024, μέσω αγώνων μπαράζ στα οποία θα συμμετέχουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Γ’ κατηγορίας. Εκτός από την Ελλάδα, πρώτες τερμάτισαν επίσης η Γεωργία, η Τουρκία και το Καζακστάν.

Με τη νίκη απέναντι στην Β. Ιρλανδία η Εθνική απέκτησε μάλιστα το πλεονέκτημα έδρας στον ημιτελικό, στον οποίο είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει την Τουρκία, εάν και οι γείτονες δεν καταφέρουν να προκριθούν στην τελική φάση μέσω των προκριματικών.

Αν δεν προκριθεί ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, οι δύο χώρες θα αναμετρηθούν στον έναν από τους δύο ημιτελικούς (σ.σ Γεωργία – Καζακστάν ο άλλος).

Η Εθνική ομάδα με τους 15 βαθμούς που μάζεψε έχει τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία, μετά τη Γεωργία (σ.σ 16 βαθμούς), ενώ Καζακστάν και Τουρκία είχαν από 13 πόντους.

Οι Τούρκοι είχαν καλύτερη επίθεση από τους Καζάκους και ως εκ τούτου είναι οι τρίτοι καλύτεροι πρώτοι της Γ’ κατηγορίας και κατ’ επέκταση αντίπαλοι της Εθνικής στον ημιτελικό, εάν αμφότερες δεν προκριθούν στα τελικά του Euro 2024, μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών.

Ενδεχόμενη συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων, θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος στις 21 Μαρτίου του 2024. Ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αντίστοιχου Γεωργία – Καζακστάν στις 26 Μαρτίου, σε έδρα που θα αποφασιστεί μετά από κλήρωση.

Το πρόγραμμα των προκριματικών και τα παιχνίδια του «παραθύρου» του Nations League

Αρκετά φορτωμένο θα είναι και το πρόγραμμα, καθώς η Εθνική θα χρειαστεί να δώσει μίνιμουμ 10 παιχνίδια μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών. Πρώτα θα γίνουη φυσικά τα παιχνίδια των προκριματικών και αργότερα το Final – 4 του Nations League.

Ο πρώτος αγώνας των προκριματικών θα διεξαχθεί στα μέσα του Μαρτίου του 2023, ενώ ο τελευταίος στα μέσα του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Συνολικά η Ελλάδα θα δώσει στα προκριματικά δέκα αναμετρήσεις.

Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν τα παιχνίδια του Nations League, εφόσον φυσικά η Εθνική δεν εξασφαλίσει την παρουσία της στο Euro 2024 μέσω των προκριματικών.

Η τελική φάση του Final – 4 έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Μάρτιο του 2024.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Euro 2024:

1η αγωνιστική: 23-25 Μαρτίου 2023
2η αγωνιστική: 26-28 Μαρτίου 2023
3η αγωνιστική: 16-17 Ιουνίου 2023
4η αγωνιστική: 19-20 Ιουνίου 2023
5η αγωνιστική: 7-9 Σεπτεμβρίου 2023
6η αγωνιστική: 10-12 Σεπτεμβρίου 2023
7η αγωνιστική: 12-14 Οκτωβρίου 2023
8η αγωνιστική: 15-17 Οκτωβρίου 2023
9η αγωνιστική: 16-18 Νοεμβρίου 2023
10η αγωνιστική: 19-21 Νοεμβρίου 2023

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ