Απαγορεύεται το «44» εξαιτίας των SS

Απαγορεύεται το «44» εξαιτίας των SS

Η γραμματοσειρά με ρούνους στη νέα εμφάνιση της Εθνικής Γερμανίας κάνει το «44» να παραπέμπει στο «SS», προκάλεσε αντιδράσεις και με ομόφωνη απόφαση αποσύρεται άμεσα.

Η απόφαση για ρουνική γραφή στις φανέλες της Εθνικής Γερμανίας στο Euro2024 έχει προκαλέσει αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Αυτό διότι το «44» στις νέες εμφανίσεις παραπέμπει άμεσα στο σύμβολο των δολοφόνων των «SS» και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες από όλες τις πλευρές. Τόσο έντονες που το «44» θα αφαιρεθεί και κανείς σε αυτές τις εμφανίσεις δεν θα μπορεί να το τυπώσει.

H Sport Bild έγραψε σχετικά: «Η φανέλα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα προκαλεί ενθουσιασμό. Στα θετικά: Η ροζ εκτός έδρας φανέλα της εθνικής ομάδας για το εντός έδρας Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τραβάει πολλά βλέμματα λόγω του τολμηρού χρώματός της. Αλλά τώρα υπάρχει πρόβλημα με τη νέα εμφάνιση από τον σημερινό προμηθευτή Adidas (η Nike θα είναι ο προμηθευτής της DFB από το 2027).

Διαβάστε επίσης: Οι δύο «κομάντο» και ο Όρτα

Πρόκειται για τη φανέλα με το νούμερο 44. Ο σχεδιασμός της γραμματοσειράς μοιάζει πολύ με τον απαγορευμένο ρούνο SS. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζιστικές οργανώσεις και τα σύμβολά τους έχουν απαγορευτεί. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη συντομογραφία SS.

Το τμήμα των «Schutzstaffel», το οποίο αποσπάστηκε από την κρατική τρομοκρατική οργάνωση «Sturmabteilung» του χιτλερικού καθεστώτος (1933 έως 1945), αρχικά χαρακτηρίστηκε με τα αρχικά γράμματα SS, αργότερα αυτά τα δύο γράμματα γράφονταν και τυπώνονταν πάντα σε ρουνική μορφή.

Τώρα το 44 μοιάζει εντυπωσιακά με αυτόν τον ρούνο.

Κανένας εθνικός παίκτης δεν θα φορέσει αυτό το νούμερο. Η ομάδα της εθνικής Γερμανίας θα αριθμηθεί από το 1 έως το 23 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Adidas, οι πελάτες μπορούν να εξατομικεύσουν τη φανέλα τους και να την έχουν μαζί με το δικό τους όνομα και αριθμό.

Οι ναζιστικοί όροι όπως «ηγέτης» ή «Χίτλερ» έχουν ήδη αποκλειστεί στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Adidas επειδή «δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Adidas για εξατομίκευση».

Αλλά οι πελάτες μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν επώνυμα όπως ο Γκέμπελς (υπουργός προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος υπό τον Χίτλερ) ή ο Γκέρινγκ (συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών επί Χίτλερ).

Η BILD ρώτησε την Adidas πώς απάντησε η εταιρεία στο θέμα που έθεσε για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος Tobias Huch (σχεδόν 49.000 ακόλουθοι) στο Twitter.

Ο εκπρόσωπος της Adidas, Oliver Brüggen: «Θα μπλοκάρουμε τον αριθμό 44 το συντομότερο δυνατό».

Ο Brüggen κατέστησε σαφές: «Άνθρωποι από περίπου 100 έθνη εργάζονται στην Adidas, η εταιρεία μας υποστηρίζει την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης και ως εταιρεία εκστρατεύουμε ενεργά κατά της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, της βίας και του μίσους σε όλες τις μορφές.

Ο Brüggen συνέχισε: «Οποιεσδήποτε προσπάθειες προώθησης διχαστικών ή αποκλειστικών απόψεων δεν αποτελούν μέρος των αξιών μας ως επωνυμία και απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προτάσεις ότι αυτή ήταν η πρόθεσή μας. Η εταιρεία μας υποστηρίζει την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης».

Όταν ρωτήθηκε από το BILD, η γερμανική Ομοσπονδία είπε ότι η παρούσα κατάσταση της φανέλας γύρω από τον αριθμό 44 δεν ήταν προηγουμένως γνωστός. Αλλά καθιστά επίσης αναμφισβήτητα σαφές ότι, όπως η Adidas, απομακρύνεται από οποιεσδήποτε δεξιές ιδέες και ότι ο αριθμός 44 δεν θα χρησιμοποιηθεί από την DFB».

Πηγή: in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ