Ολλανδία: Από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν

Ολλανδία: Από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν

Μετά από 4 χρόνια «περιπλάνησης» οι Ολλανδοί επιστρέφουν εκεί που αξίζουν να βρίσκονται

Ελάχιστοι πίστευαν στις αρχές της χρονιάς πως στον «όμιλο του θανάτου» του Nations League όπου βρίσκονταν Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία πως οι «οράνιε» θα ήταν αυτοί που θα κατακτούσαν την πρωτιά και την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ωστόσο οι πιτσιρικάδες του Ρόναλντ Κούμαν διέψευσαν τα προγνωστικά και όχι μόνο δεν έγιναν«σάκος του μποξ» των δύο υπερδυνάμεων, αλλά περιόρισαν τη Γερμανία στην τελευταία θέση με μόλις δύο βαθμούς και τον μοιραίο υποβιβασμό.

Αν αναλογιστεί κανείς ειδικά τη τελευταία τετραετία των Ολλανδών, αυτή η μεταστροφή προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Μετά τις άκρως επιτυχημένες πορείες στα Μουντιάλ του 2010 (φιναλίστ) και του 2014 (ημιτελικά) ήρθε η απόλυτη κατρακύλα των «οράνιε». Αποκλεισμός από την τελική φάση του νέου Euro με 24 ομάδες, από Τσεχία, Ισλανδία και Τουρκία, ενώ η ντροπή κορυφώθηκε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 μετά την ήττα-αποκλεισμό από τη… Βουλγαρία.

Μη έχοντας συνηθίσει να βρίσκονται σε αυτή τη θέση, οι ευθύνες για αυτή την πρωτοφανή κατάντια επιρρίπτονταν από τον έναν στον άλλο.

Με τον Άριεν Ρόμπεν να αποσύρεται και τον Γουέσλι Σνάιντερ στα πρόθυρα της απόσυρσης η ομάδα βρισκόταν στην αναζήτηση ενός ηγέτη.

Στην ίσως πιο δύσκολη καμπή στην ιστορία της Εθνικής ομάδας, ο θρύλος του ολλανδικού ποδοσφαίρου, Ρόναλντ Κούμαν δέχθηκε να αναλάβει τους «οράνιε» και να τους οδηγήσει έξω από την κρίση.

Χρησιμοποιώντας τους νεαρούς και ταλαντούχους αστέρες των ανεβασμένων τα τελευταία χρόνια Άγιαξ και Αϊντχόφεν, η Ολλανδία έδειξε να ανακάμπτει. Παίκτες όπως οι Ντε Λιχτ, Ντε Γιόνγκ, Ντεπάι και Βιλένα έγιναν βασικοί και αναντικατάστατοι και με την καθοδήγηση των εμπειρότερων Στρούτμαν, Μπλιντ, Φαν Ντάικ, Μπάμπελ και Γιάνμαατ έδειξαν πως μπορούσαν να φορούν τη «βαριά» φανέλα που είχαν δοξάσει στο παρελθόν τεράστιοι παίκτες.

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ είναι μόλις τα 25 έτη, η ομάδα με την πάροδο του χρόνου θα γίνεται μονάχα καλύτερη. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως μόλις ένας παίκτης της ομάδας είναι άνω των 30 (ο Ράιαν Μπάμπελ), δείχνοντας πως τα… νιάτα είναι αυτά που «τραβάνε το καράβι» στην ανανεωμένη ομάδα της Ολλανδίας.

Μπορεί το Nations League να μην έχει ακόμα κάποια μεγάλη φήμη ή πρεστιζ, ωστόσο η πρόκριση στον Final 4 της διοργάνωσης μέσα από τόσο δύσκολους αντιπάλους αποδεικνύει πως οι Ολλανδοί επανήλθαν στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο για τα καλά!

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ