Λεωνίδας Στεργίου: Η Εθνική Ελλάδας «καλεί» το παιδί – θαύμα της Ελβετίας

Λεωνίδας Στεργίου: Η Εθνική Ελλάδας «καλεί» το παιδί – θαύμα της Ελβετίας

Η ριζική ανανέωση στην Εθνική ομάδα φέρνει στα πλάνα του Φαν'τ Σιπ τον 17χρονο ομογενή αμυντικό της Σεν-Γκάλεν, Λεωνίδα Στεργίου, που εντυπωσιάζει εδώ και δυο χρόνια με τις εμφανίσεις του στο ελβετικό πρωτάθλημα.

Η Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, απέχει από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και γενικότερα διανύει μια περίοδο ύφεσης. Η ΕΠΟ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από λανθασμένες επιλογές για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και οι αποτυχίες έρχονται η μία μετά την άλλη.

Ο αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2020 ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την Εθνική να βρίσκεται πλέον σε μια φάση ριζικής ανανέωσης με στόχο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Ο «εκλεκτός» της ομοσπονδίας είναι ο Τζον Φαν’τ Σιπ, με τον Ολλανδό τεχνικό να είναι αυτός που θα πρέπει να προχωρήσει το πλάνο για την ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να προσφέρουν στη… νέα Εθνική.

Η αρχή έγινε στα παιχνίδια με Ιταλία και Βοσνία, όπου ο Φαν’τ Σιπ κάλεσε ποδοσφαιριστές που δεν είχαν κληθεί στο παρελθόν (Χατζηδιάκος, Παυλίδης) και τα πήγαν μάλιστα περίφημα ειδικότερα στην αναμέτρηση με τους Βόσνιους στο ΟΑΚΑ. Ο Ολλανδός τεχνικός όμως δεν σταματάει εδώ. Θέλει να υλοποιήσει το πλάνο που έχει σχεδιάσει και ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση ποδοσφαιριστών που μπορούν να προσφέρουν. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε όχι, ακόμη κι αν είναι Έλληνες κατά το ήμισυ.

Λεωνίδας Στεργίου o… νέος Χατζηδιάκος

Ένα από τα ονόματα που έχει ψηλά στη λίστα του για τις επόμενες κλήσεις του ο Φαν’τ Σιπ λοιπόν είναι και ένας παίκτης άγνωστος για τους περισσότερους που αγωνίζεται στο ελβετικό πρωτάθλημα και διαπρέπει με τη φανέλα της Σεν Γκάλεν. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Στεργίου, έναν 17χρονο που τρελαίνει την Ευρώπη με τις επιδόσεις του και που μετράει ήδη δυο χρόνια γεμάτα σε ανδρικό επίπεδο.

Ο νεαρός αγωνίζεται ως στόπερ στην Σεν Γκάλεν, όμως μπορεί με την ίδια ευχέρεια να παίξει σε 2-3 θέσεις ακόμη (πχ δεξιός μπακ). Θεωρείται και όχι άδικα ένα από τα κορυφαία ταλέντα της ηλικίας του στην Ευρώπη και δεν είναι λίγες οι ομάδες που παρακολουθούν την περίπτωση του. Μια από αυτές ήταν κι ο Ολυμπιακός που ασχολήθηκε με τον Στεργίου, όμως τελικά η μεταγραφή δεν προχώρησε. Μπορεί λοιπόν να μην έγινε «γάμος» με τους ερυθρόλευκους, αλλά ο νεαρός πιθανότατα να επιστρέψει στη χώρα που μεγάλωσε ο πατέρας του για να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο Στεργίου είναι γεννημένος στις 3 Μαρτίου 2002 στο Βάτβιλ της Ελβετίας, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ιταλίδα και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Σεν Γκάλεν. Εκεί έκανε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ενώ φυσικά εκεί αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Ο Φαν’τ Σιπ τον έχει παρακολουθήσει γνωρίζει τα προσόντα του και θα τον καλέσει μέσα στους επόμενους μήνες στην Εθνική.  Εξάλλου μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει κάνει ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος σε ηλικία μόλις 16 ετών, 11 μηνών και 3 ημερών. Συνολικά μάλιστα μετράει 31 επίσημες συμμετοχές με τη Σεν Γκάλεν, ενώ μόνο φέτος έχει 9 συμμετοχές στο πρωτάθλημα ως βασικός κι άλλες δυο στο Κύπελλο.

Η «μάχη» με την ελβετική ομοσπονδία για τα δικαιώματα του

Ο Λεωνίδας Στεργίου είναι μεν παιδί Έλληνα πατέρα, όμως έχει μεγαλώσει στην Ελβετία και θεωρείται και γηγενής στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα, ο 17χρονος ομογενής είναι ήδη διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ελβετίας, μετρώντας 19 συμμετοχές, στις περισσότερες εκ των οποίων φοράει και το περιβραχιόνιο.

Η Ελβετική ομοσπονδία δεν θέλει να τον χάσει από την Ελλάδα, οι ομοσπονδιακοί προπονητές τον πιστεύουν πολύ και για αυτό τον λόγο προσπαθούν να τον πείσει να αγωνιστεί στην Ελβετία και να απορρίψει την ΕΠΟ. Ο ίδιος φαίνεται να θέλει Ελλάδα, ενώ το γεγονός πως ο Φαν’τ Σιπ τον έχει στα πλάνα του είναι ένα ακόμα συν…

Το ενδιαφέρον των «μεγάλων» της Ευρώπης και ο Ολυμπιακός

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Λεωνίδας Στεργίου είναι ένα από τα wonderkid του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κάνει θραύση στο ελβετικό πρωτάθλημα. Έχει αναδειχτεί ήδη ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στο πρωτάθλημα Ελβετίας, για τον Φεβρουάριο του 2019! Ενα ποδοσφαιρικό φαινόμενο, που έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί την ελίτ.

Ομάδες όπως η Σεβίλλη και η Ατλέτικο Μαδρίτης παρακολουθούν στενά τον νεαρό αμυντικό, ενώ στη μακρά λίστα γύρω από τον Στεργίου βρίσκεται κι ο Ολυμπιακός. Μπορεί να μην προχώρησε η απόκτηση του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι δεν τσεκάρουν ότι καλύτερο κινείται στην ελληνική και όχι μόνο αγορά. Πέρα από τον Ολυμπιακό λοιπόν ο Φαν’τ Σιπ έχει βάλει στο μάτι τον νεαρό και θα βρίσκεται στις επόμενες κλήσεις του. Και δεν θα είναι ο μόνος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ