«Μπελάς» της ΑΕΚ η άμυνα…

«Μπελάς» της ΑΕΚ η άμυνα…

Μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ έχει δεχθεί 13 γκολ στους ομίλους του Europa League και 5 στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μέγιστο πρόβλημα για την Ένωση η αμυντική λειτουργία την εφετινή σεζόν, με τον Καρέρα να καλείται σύντομα να βρει... γιατρειά στο «κιτρινόμαυρο» θέμα.

Πολλοί πίστεψαν πως η εντός έδρας συντριβή από την Ζόρια θα ήταν μια κακή-κάκιστη παρένθεση για την ΑΕΚ. Η Ένωση έβγαλε χαρακτήρα στην Τρίπολη, έφυγε με τους τρεις βαθμούς στις αποσκευές της, παίρνοντας την κατάλληλη ψυχολογική ώθηση για το ευρωπαϊκό ματς κόντρα στην Μπράγκα.

Θα περίμενε κανείς, πως η ΑΕΚ θα μπει με το… μαχαίρι στα δόντια κόντρα στους Πορτογάλους, δείχνοντας από νωρίς τις προθέσεις της για το τρίποντο. Όμως, στο 9ο λεπτό, το ταμπλό του Ολυμπιακού Σταδίου έγραφε 0-2 και ο διασυρμός ήταν ξανά μπροστά από την «κιτρινόμαυρη» πόρτα. Σαν μια κακόγουστη φάρσα. Η ΑΕΚ δεν έβαλε μυαλό από μάθημα της προηγούμενης Πέμπτης, με αποτέλεσμα να προσθέσει άλλη μια μαύρη ευρωπαϊκή σελίδα στην ένδοξη ιστορία της.

Το όλο πρόβλημα της Ένωσης περιστρέφεται γύρω από την αμυντική λειτουργία. Η άμυνα για την ΑΕΚ, από εκεί που ήταν το κλειδί για τις επιτυχίες, έχει γίνει πλέον ένας… μόνιμος μπελάς. Στην Ευρώπη, η Ένωση δεν είναι μόνο τελευταία στον όμιλο του Europa League. Έχει δεχθεί και τα περισσότερα γκολ. 13 στον αριθμό. Και αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς, ο Δικέφαλος έχει την 5η (!) χειρότερη άμυνα σε όλη την διοργάνωση. Μόνο οι Ντάνταλκ, Νις, Σέλτικ και Λουντογκόρετς έχουν χειρότερο παθητικό από την ομάδα του Μάσιμο Καρέρα.

Ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα στα μετόπισθεν

Πέντε ματς στην Ευρώπη και τρία διαφορετικά συστήματα από τον Μάσιμο Καρέρα. 3-5-2, 4-2-3-1 και 4-3-3 με συνεχείς αλλαγές στα μετόπισθεν της ομάδας.

Η ομάδα δεν «δένει» η χημεία αγνοείται και η ΑΕΚ δέχεται γκολ με τον κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Νεντελτσιάρου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας και Χνιντ (αγωνίστηκε χθες) εναλλάσσονται συνεχώς στο κέντρο της άμυνας, με τον «Δικέφαλο» να το πληρώνει και μάλιστα ακριβά.

Ακόμα και στις στημένες φάσεις, η Ένωση έχει μεγάλο πρόβλημα, με τον Καρέρα να μη μπορεί να βρει τη γιατρειά.

Ο Χνιντ έχασε τον Τορμενά στο πρώτο γκολ των Πορτογάλων, Βάρντι και Τσάουντρι είχαν παίξει… βόλεϊ στην «κιτρινόμαυρη» περιοχή για το δεύτερο τέρμα της Λέστερ, ενώ και η Ζόρια είχε βρει δίχτυα μετά από κακό διώξιμο των παικτών της ΑΕΚ σε εκτέλεση κόρνερ. Είναι έλλειψη συγκέντρωσης; Πολύ πιθανό. Ωστόσο είναι και φάσες που πρέπει να δουλεύονται στα Σπάτα.

Βέβαια, σε καλό φεγγάρι δε βρίσκεται ούτε ο Παναγιώτης Τσιντώτας, με τον Έλληνα τερματοφύλακα να φέρει ευθύνη σε κάποια γκολ.

Πρόβλημα στα μπακ

Από την κουβέντα για την άμυνα δεν μπορούν ξεφύγουν και τα μπακ. Μέχρι στιγμής, ο Εμάνουελ Ινσούα δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων της ΑΕΚ. Απέχει πολύ από τον παίκτη που φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Και με τον Έλντερ Λόπες στα πιτς, ο Καρέρα καλείται να βρει λύσεις.

Παράλληλα και ο Μιχάλης Μπακάκης δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με τον Έλληνα αμυντικό να χάνει χθες (3/12) σε αρκετές περιπτώσεις τον παίκτη του. Ο 29χρονος μπακ δεν «πατάει» καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα και η κουβέντα για ενίσχυση στα αμυντικά άκρα τον Γενάρη, αρχίζει και… φουντώνει στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο.

19 γκολ σε 15 ματς…

Αν βάλουμε και το ελληνικό πρωτάθλημα στο «παιχνίδι», τότε τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ. Σε 15 ματς της εφετινής αγωνιστικής περιόδου, ο Δικέφαλος έχει δεχθεί συνολικά 19 γκολ!

Την περσινή σεζόν και στα 30 ματς που ήταν ο Μάσιμο Καρέρα στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, η Ένωση δέχθηκε 21. Βρίσκεται μόλις τρία τέρματα μακριά για να καταρρίψει αυτή την αρνητική επίδοση.

Και προφανώς, η άμυνα είναι το κλειδί για τις επιτυχίες. Τη σεζόν που η ΑΕΚ σκαρφάλωσε στο Έβερεστ του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε παραβιαστεί η εστία της μόλις 12 φορές. Ολες οι ομάδες «μάτωναν» για να πετύχουν γκολ κόντρα στον Δικέφαλο, με την τότε ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να κατακτά το πρωτάθλημα.

Μένει να φανεί αν την Κυριακή η Ενωση θα βγάλει αντίδραση ή θα ανοίξει ένας νέος κύκλος έντονης εσωστρέφειας και κλυδωνισμών στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Ο Μάσιμο Καρέρα σίγουρα δε νιώθει άνετα και η ώρα της κρίσης πλησιάζει.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ