Όταν ο Ιβάν Σαββίδης έκανε «εθνικό θέμα» το ματς με την Μπεσίκτας και ο «σάλος» της τοξικότητας

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης έκανε «εθνικό θέμα» το ματς με την Μπεσίκτας και ο «σάλος» της τοξικότητας

Το παρελθόν και όσα είπε ο Σαββίδης πριν το ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας, διασύρουν τις προθέσεις των φαιδρών υβριστών, που ξαφνικά κόπτονται για τον «σάλο στην Τουρκία».

Νικάει ο Ολυμπιακός τη Φενέρμπαχτσε μέσα στην έδρα της. Την ισοπεδώνει με 3-0, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας μέσα στην Τουρκία. Στην Τουρκία. Εκτός κι αν ξαφνικά όλοι υπέστησαν λοβοτομή και δεν τους προκαλεί καμία ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός. Το μέρος. Η σημειολογία.

Τελειώνει ο αγώνας με θρίαμβο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάνει δηλώσεις. Μιλάει για την Ελλάδα. Μιλάει για «Θρύλος – θρησκεία, μέσα στην Τουρκία», μην κρύβοντας τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι η ομάδα του ισοπέδωσε τη Φενέρμπαχτσε και πέτυχε έναν μεγαλειώδη θρίαμβο. Μέσα σε μια αφιλόξενη χώρα. Μια χώρα που προπαγανδίζει σε κάθε τι που αφορά στην Ελλάδα και την πραγματική ιστορία. Μια χώρα που καταπατά συχνά κάθε έννοια δικαίου σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνορα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και στοιχειώδεις ελευθερίες.

Ξαφνικά, στην Ελλάδα ορισμένοι εμφανίζουν και πάλι το γνωστό σύνδρομο «κυνηγήστε τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη». «Σάλος», λέει, γίνεται στην Τουρκία με τις δηλώσεις του. Σάλος. Ε, και; Πότε οι Τούρκοι, τα τουρκικά ΜΜΕ αγάπησαν την Ελλάδα, για να αγαπήσουν και τον πρόεδρο του Ολυμπιακού; Και, εντάξει, οι Τούρκοι να ενοχληθούν. Τι είπε, όμως, ο Μαρινάκης που ενόχλησε τους εγχώριους υβριστές του; Ποιο ήταν το κακό;

Και επειδή κάποιοι ξεχνούν εύκολα (ή κάνουν ότι ξεχνούν), μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, λύνει τις απορίες. Διότι εκείνοι που τώρα τρέχουν να βρουν κάτι να λοιδορήσουν τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού επειδή μίλησε για την Ελλάδα μέσα στην Τουρκία, είναι οι ίδιοι που αποθέωναν τον Ιβάν Σαββίδη πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Οταν ο ίδιος είχε καταστήσει μέγα εθνικό θέμα την περσινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Μπεσίκτας.

«Είναι ένα παιχνίδι με πολύ μεγάλη σημασία για τους στόχους της ομάδας, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεγονότων των ημερών. Αλλο η πολιτική, άλλο το ποδόσφαιρο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εκείνη τη μέρα ο ΠΑΟΚ θα εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές του ο Σαββίδης. Ομιλία που είχε μοιραστεί από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, για να δώσει το στίγμα της σημασίας του αγώνα. Καθώς για τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του, το παιχνίδι είχε και εθνικές διαστάσεις.

Ο ίδιος «σάλος» προκλήθηκε και τότε. Οι τουρκικές εφημερίδες έκαναν φαιδρές επιθέσεις στον Ιβάν Σαββίδη, του ζητούσαν να απολογηθεί και αφιέρωναν χιλιάδες λέξεις στο παρελθόν και τα πεπραγμένα του. Μάλιστα, το πήγαν και ένα βήμα παρακάτω, καθώς έκαναν επίσημη διαμαρτυρία στην UEFA εναντίον του και εναντίον του ΠΑΟΚ, ζητώντας τιμωρία του συλλόγου!

«Προβοκάτορας ο Ιβάν Σαββίδης» ήταν ο τίτλος που κυριαρχούσε στα τουρκικά ΜΜΕ. Κανείς, όμως, δεν έδειξε με το δάκτυλο τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, κάνοντάς του νουθεσίες για το γεγονός ότι αναφέρθηκε στις δεδομένες εθνικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι οποίες καλώς ή κακώς, ακουμπούν και τον αθλητισμό.

Εκτός αν κάποιος ξέχασε το σόου που έστησε το καλοκαίρι η διοίκηση της Γαλατασαράι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, αρνούμενη να ακολουθήσει τους νόμους τους κράτους, να υποβληθούν κάποια μέλη της σε rapid test και να εισέλθουν κανονικά στη χώρα, για να διεξαχθεί το φιλικό με τον Ολυμπιακό. Ενα σόου με… κεντρική οδηγία, ώστε η προπαγάνδα να ξεσαλώσει. Οπως και έγινε.

Ή μήπως κάποιος ξέχασε τα εθνικιστικά πανό και συνθήματα των Τούρκων σε όλα τα παιχνίδια με αντιπάλους της ελληνικές ομάδες. Τι ακριβώς συνέβη όταν αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Μπεσίκτας, της Φενέρ, της Γαλατά, της Τραμπζονσπόρ, της Οσμανλισπόρ οι ελληνικές ομάδες; Ηταν όλα ρόδινα;

Είναι κατανοητό ως ένα σημείο το να προσπαθείς να πλήξεις τον αντίπαλό σου. Αλλά η τοξικότητα έχει και ένα όριο. Και στην περίπτωση των δηλώσεων του Βαγγέλη Μαρινάκη ξεπεράστηκε.

Αντί επιλόγου, και για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς συνέβη στο Σουκρού Σαράτσογλου, μετά τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε, με πρώτο τον πρόεδρο του συλλόγου, Αλί Κοτς, βρέθηκαν στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και συνεχάρησαν τους ανθρώπους της ομάδας και τον πρόεδρο των Ερυθρόλευκων. Και αυτό έγινε πολλή ώρα μετά τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα των Πειραιωτών. Δηλώσεις που είχαν ήδη κυκλοφορήσει στην Τουρκία. Δηλώσεις που δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση από τη διοίκηση της Φενέρ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ